Долната камара на индийския парламент одобри законопроект, който предвижда ефективна

...
Долната камара на индийския парламент одобри законопроект, който предвижда ефективна
Коментари Харесай

Индийският парламент прие закон, криминализиращ светкавичния развод

Долната камара на индийския парламент утвърди законопроект, който планува ефикасна присъда за мюсюлмани, които се пробват да сложат завършек на брака си посредством оспорвания „ мълниеносен бракоразвод ”, месеци откакто този прийом беше неразрешен от Върховния съд като нарушаващ правата на дамите. Законопроектът беше утвърден макар мощната опозиция на опозиционни партии и завърши първата стъпка към криминализирането на тази мюсюлманска процедура.

 © Българска телеграфна агенция
„ Светкавичният бракоразвод ” или така наречен „ троен талак ” се употребява, когато мохамеданин приключва брака си като просто произнесе три пъти думата талак (което на арабски значи „ вие сте разведен ”).

През август Върховният съд на Индия разгласи светкавичния бракоразвод за противоконституционен и подреди на държавното управление да инициира законодателни ограничения против тази процедура. Законът прави подобен бракоразвод недействителен, а за нарушителя са планувани санкция и затвор до 3 години.

Той планува също мъжете да устоят някогашните си съпруги, които получат настойничество над деца.

Министърът на правораздаването Рави Шанкар Прасад сподели пред Лок Сабха – долната камара на Народното събрание, че това е „ исторически ден ”, тъй като препоръчаният законопроект поставя завършек на десетилетия неправда като дава на мюсюлманките равни права с тези на мъжете.

Министърът сподели още, че тази процедура продължава да се употребява макар решението на Върховния съд, което е предиздвикало държавното управление бързо да внесе закона, с цел да „ забрани категорично тройния талак ”.

Сега следва законът да бъде утвърден от горната камара, преди да влезе в действие.

Индия няма общи цивилен закони за брака, развода и съпружеската благосъстоятелност. По конституция почитателите на другите религии могат да употребяват религиозни закони, с цел да уреждат тези въпроси, в това число и 180-те млн. мюсюлмани, които са най-голямото религиозно малцинство в доминираната от индуизъм страна.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР