Долната камара на холандския парламента одобри предложение за признаване на

...
Долната камара на холандския парламента одобри предложение за признаване на
Коментари Харесай

И Холандия призна геноцида над арменците

Долната камара на холандския Народното събрание утвърди предложение за признание на геноцида над арменския народ през 1915 година Решението беше утвърдено от всички политически сили, като се изключи партията " Денк ", представляваща ползите на турската диаспора в страната, съобщи БГНЕС.

Според специалисти, признаването на геноцида от Народното събрание ще усложни връзките сред Хага и Анкара, които и без друго са на доста ниско равнище, след дипломатическия скандал март 2017 година. В същото време би трябвало да се има поради, че на интернационалната сцена Холандия е представлявана от държавното управление, а не от Народното събрание. Властите до момента използваха термина " въпросът за арменския геноцид ", като по този метод оставяха място за маневриране и не имат намерение да трансформират нищо в тази обстановка.

Освен това долната камара одобри решение за изпращане на почитан държавен представител - министъра или държавен секретар, на церемонията по удостояване на жертвите арменски геноцид в Ереван през април.

До експлоадирането на Първата международна война, арменското население в Османската империя е към 2,5 милиона, през 1915 година, вследствие на депортирането и систематичните убийства са починали, съгласно разнообразни оценки, от 600 000 до 1,5 милиона арменци. Турското държавно управление признава всеобщата гибел на арменците, само че се опълчва на потреблението на термина " геноцид " и счита, че броят на жертвите, на които арменската страна упорства, е прекомерно висока.

Според Анкара, гибелта на арменците не е резултат от целенасочена държавна политика, а вследствие гражданската война в Османската империя, жертви на която са също турци. В същото време редица страни и интернационалните организации признават тези събития за геноцид.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР