Долината на тракийските царе. Научни сиимпозуми и срещи, фестивали, много

...
Долината на тракийските царе. Научни сиимпозуми и срещи, фестивали, много
Коментари Харесай

Казанлък готви очакваните празници в Долината на тракийските царе

Долината на тракийските царе ". Научни сиимпозуми и срещи, фестивали, доста изложения, истински спектакли и атракции - това е единствено част от богатата палитра от събития, който ще се проведат 14-ти път по традиция  в края на август. Тази година събитията са главно от 29 август до 1 септември.
  В рамките на тридневните празници ще се организира и 12-та научна конференция „ Проблеми и проучвания на тракийската просвета “. В нея отчети и проучвания, отдадени на траките ще изнесат учени от цялата страна. В научния конгрес тази година ще вземе взе участие и българският еврокомисаар Мария Габриел. 
Официалното разкриване е на 30 август  при Тракийската гробница в парк „ Тюлбето “. Тази година се означават 75 години от откриването на гробницата, която е под егидата на ЮНЕСКО като част от международното културно завещание, напомнят още един празничен мотив домакините. По време на церемонията ще бъде връчена годишната премия „ Проф. Александър Фол “, която се присъжда за повсеместен принос в развиването на тракийската просвета в България. Номинирани са петима учени, комисия би трябвало да избере тазгодишния притежател на премията.  След церемонията ще бъде показан към този момент известния театър на отбор „ Чинари “ -  „ Траките “.
  Друг от акцентите на празниците са двете изложения - „ Долината на тракийските царе “ и „ Тракийска галерия по света ", които ще бъдат открити на 30 август в залата на ул. “Искра “. Експозициите идват в Казанлък със съдействието на проф. Валерия Фол, а техен куратор е Институтът по балканистика при Българска академия на науките. 
 Любопиитно събите в тазгодишната стратегия е второто издание на необикновеното съревнование „ Тракийски сървайвър -Оцеляването. Към играта-приключение за възрастни имало засилен интерес, в първото изданието са взели участие 75 тима от двойки. Като в същински сървайвър те трябява да открият антични артефакти, като се ориентират по карта и минават през куп трудности и тествания -  решават логичен задания, преодоляват водни трудности, катерят се, стрелят с лък и други Атрактивното съревнование  ще се организира на  стадион " Севтополис "  на 31 август. Към атрактивните прояви е и спектакълът с лазерно шоу навън наименуван „ Мистиката на Долината на траките “ укойто ще бъде показан пред тракийската могила „ Шушманец “. В казанлъшкото село Ясеново пък ще бъде проведено наблюдение на астрономическия феномен „ Преминаване на Слънцето през скалната обсерватория „ Котката “.
 В културната програва на празниците се открояват интернационалното биенале на изкуствата „ D’ORO, с куратор румънецът Дан Тудор Труйка, аррт мултимедиеният фестивал –  „ Докоснати от древността “ в парк Розариум и  традицонният джаз-фестивал Казанлък, 2019.
 В началото на септември би трябвало да бъде показана и репликата на тракийския транспортен съд, който се строи към този момент второ лято на брега на язовир „ Копринка “.  Предвижда се птицеглавият транспортен съд  да плува над древниия Севтополис, който е на дъното на язовира, като туристическа атракция.
    Край Тракийската гробница по време на празниците своите шатри ще разпъне и ревюто „ Виното на траките “. Най-любопитните ще могат да си създадат и фотоси в обичайните одежди на тракийски аристократи.
 Детско странствуване в света на траките – разходка с влакче, игри и награди и има и спортни надпревари също включва пребогатата стратегия на празниците в  „ Долината на тракийските царе “.
 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР