Документален филм, излъчен в Република Северна Македония, предизвика възмущение у

...
Документален филм, излъчен в Република Северна Македония, предизвика възмущение у
Коментари Харесай

Проф. Анна Кочева към новата власт: Вземете отношение по казуса! Русия прави опити да изтрие България от картата

Документален филм, излъчен в Република Северна Македония, провокира отвращение у българските специалисти. Според създателите на лентата „ Една религия, един език “ родината на славянската писменост е точно Македония, а братята Кирил и Методий нямат нищо общо с България.

Проф. Анна Кочева от Института по български език към Българска академия на науките се обърна към новата власт да вземат отношение по скандалния проблем. До момента няма реакция.

Режисьор на лентата е Елена Мироненко.

„ Филмът е изпълнен с внушения. Правят се опити да се изтрие България от картата, като сходни прояви не са единични “, изясни пред бТВ проф. Анна Кочева.

По думите ѝ тези опити се вършат още от 80-те години насам в съветската просвета.
свързани новини70523на 24.12.2021
„ Във кино лентата се приказва за един нереален общ език на славянството, за славянски език, което буди неразбиране “, разяснява Кочева.

Реакциите на лентата бяха последвани и от реакция от съветското посолство у нас. Според тях филмът, в който се внушава, че кирилицата е точно македонска, не е основан със съдействието на съветското посолство в РСМ.

„ Това изказване беше направено малко с половин уста, само че Русия излезе със мнение поради реакциите в медиите, а не поради реакция на българската страна “, сподели още Кочева.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР