Доктор Вълчин Гаров е сред най-доказаните специалисти в своята сфера

...
Доктор Вълчин Гаров е сред най-доказаните специалисти в своята сфера
Коментари Харесай

Д-р Вълчин Гаров: С Росен и Румен сме си дали дума да сме винаги заедно, за мен те са едно цяло

Доктор Вълчин Гаров е измежду най-доказаните експерти в своята сфера в страната. Той е доктор на националния тим на България по бойно самбо. Директорът на лечебно заведение за болнична помощ на МБАЛ " Доверие " отдели от напрегнатото си всекидневие, с цел да показа пред ТОПСПОРТ малко известни детайлности от професионалния път в спорта на трикратния международен първенец по бойно самбо Росен Димитров.

Близнака ще постави завършек на кариерата си на 16.03, в главната борба от бойната галавечер в Перник TWINS MMA 15.
 Снимка 310862
Какво е да преминеш от битките в самбото към медицината и да се превърнеш не просто в някогашен съотборник и значим сателит, а в свързващо звено в едно чудесно работеща спортна конструкция, каквато е националният тим, споделя от първо лице доктор Гаров.

Предлагаме на вниманието ви главните акценти от диалога ни с него:

БЛИЗНАЦИТЕ - КОНКУРЕНТИ САМИ НА СЕБЕ СИ

Познавам се с близнаците от 2000 година. Те към този момент бяха първенци на България. В джудо, самбо... Нямаха конкуренция. Те сами си бяха най-големи съперници. В началото играеха доста един против различен. Винаги на финала бяха двамата. Не можех да виждам. Отклонявах погледа си, тъй като за мен те постоянно са били едно. След това взехме решението да ги разделим в разнообразни категории. Румен мина при 90-килограмовите. При братята Кличко също имаме образец за градивна конкуренция. Няма ли конкуренция, няма и спорт. Печелеха всичко допустимо. От тях зависеше какво ще изберат и в каква посока ще се развиват по-късно. Избраха бойното самбо. Това беше началото на идващия стадий от кариерата им.
 Снимка 411860
МЕДИЦИНАТА: ТЛАСЪКЪТ, ОТ КОЙТО БОЙНОТО САМБО съдебна експертиза НУЖДАЕ

Медицинските процедури доста късно се включиха. Покрай близнаците се върнах към спортната активност. А здравната част се отключи чак на Световното състезание през 2005 година в Италия. Двадесет дни бяхме на лагер в италианските Алпи. Теория, процедура - запознахме се тогава с водачи в бойното самбо. Един от тях беше професор по сутерен и секретар на федерацията по самбо на Русия. Този човек ни описа доста неща и се появи медицината в самбото и бойното самбо. Дотогава изобщо не бях свързвал двете неща. Под негово управление - анатомия, физиология, ъгли, ключове - започнаха нещата и за мен в тази тенденция. Това даде сериозен подтик на българското бойно самбо.

ПРЕВЕНЦИЯ И МАНУАЛНА ТЕРАПИЯ

Смисълът на медицината в спорта, а и изобщо по принцип, е предварителната защита. Всички практики, които въведохме в нашия тим, бяха свързани точно с предварителната защита на контузии.
 Снимка 411861
НАЙ-ТЕЖКИТЕ ТРАВМИ НА РОСЕН И РУМЕН

Най-тежката контузия на Росен беше тази на ченето му. Когато му беше счупено. Тогава имаше някои неточности в самата подготовка за началото на срещата - верният назъбник и така нататък Това е единствената му тежка контузия. Той няма други съществени травми. Именно поради предварителната защита. При Румен не стоят тъкмо по този начин нещата. Той не се грижеше толкоз превантивно за себе си. Няма по какъв начин да продължи високо спортно майсторство. Може да е в тройката, само че това няма да го задоволи в никакъв случай. Голямата му контузия беше на подготовка. Скъса мускул в бедрото, насочи се към оперативното лекуване, с което не бях доста склонен. Той се пробва неведнъж да се върне в спорта. Във високото спортно майсторство. Но при равните условия, той не би се задоволил с това да не е първи.

ОСНОВНАТА ЦЕЛ: КРАЙНИЯТ ПРОДУКТ ДА БЪДЕ УСПЕШЕН

С тях години наред сме били дружно. Като една добре смазана машина знаем всеки къде би трябвало да бъде в тъкмо избран миг. Негласно сме си дали дума да сме постоянно дружно. Важното е крайният артикул да е сполучлив.
 Снимка 411859
КРАЙ НА КАРИЕРАТА?

Росен е в доста положително функционално положение. Не съм сигурен, че ще постави завършек на кариерата си. Физически дава отговор на подем на силите. Има още доста бъдеще в бойните спортове. Ако не му се занимава - искам му триумф в мача, в което не се колебая, както и сполучлив свършек и на това - на неговата ММА кариера.
 Петър Стоичков пред ТОПСПОРТ: За Росен и Румен няма невъзможни неща в спорта и живота, те са образец за подражателство
Петър Стоичков: За Росен и Румен няма невъзможни неща в спорта и живота, те са образец за подражателство

" Между тях постоянно е имало взаимодопълване. Не борба. Винаги единият водеше другия "
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР