Доколко кривата на новите случаи ще нараства плавно и кога

...
Доколко кривата на новите случаи ще нараства плавно и кога
Коментари Харесай

Д-р Брънзалов: Само от спазването на мерките зависи кога и как ще направим плато


Доколко кривата на новите случаи ще нараства гладко и по кое време ще създадем така наречен плато, зависи от обществото - по какъв начин съблюдаваме напътствията на Националния действен щаб и ще желаем да се предпазим. Това сподели пред БНР доктор Николай Брънзалов, зам.-председател на БЛС. По думите му от доста неща зависи по какъв начин ще протече епидемията в България.

Д-р Брънзалов разяснява в предаването " Преди всички ", че лекарите не са учени да лекуват по телефона, само че на този стадий това е методът за контакт сред персонален доктор и пациент. Стараем се да реализираме бърз контакт с пациентите, които имат недоволства, само че може да има изкривявания, тъй като обзор по телефона е нещо неосъществимо, акцентира доктор Брънзалов. Той разяснява, че постоянно хората прибягват до самолечение и късно търсят лекарска помощ. Според него това постоянно се случва при хора, завърнали се от чужбина, които нямат персонален доктор в България.

Заместник-председателят на БЛС напомни, че за вирусна зараза антибиотиците не са подобаващото лекуване и посочи, че не се изписват антибиотици по телефона, тъй като за тях би трябвало рецепта. Той посочи, че решението ще е електронната рецепта. Българският лекарски съюз и Съюза на фармацевтите водят диалози за въвеждането на електронна рецепта, уточни доктор Брънзалов.

Медикът посочи, че персоналните лекари не би трябвало да посещават пациентите по домовете им. Ако не опазим лекарите, ще стане като в Италия - те признаха, че не са опазили медицинските си експерти. Нямаме опция, с която да можем да се оправим, опитваме се оптимално близо да бъдем до нашите пациенти. Трябва да гледаме на всеки от тях като на евентуално болен от Covid-19, предизвести доктор Брънзалов.

Според него в дните на великденските празници са нужни по-строги ограничения. Съществува риск от епидемиологични гърмежи по храмовете. Апелираме да се съблюдават ограниченията на оперативния щаб, с цел да не се затрупат лечебните заведения от инфектирани с ковид, прикани зам.-председателят на БЛС.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР