Доколко астрологията ни помага да се упътим по пътищата на

...
Доколко астрологията ни помага да се упътим по пътищата на
Коментари Харесай

Съдбата като шанс ~ Торвалд Детлефсен

 dsf

Доколко астрологията ни оказва помощ да се упътим по пътищата на ориста, фактически ли разполагаме със свободна воля при взимането на значими решения и какво значи правилото: „ Само който се подчинява на закона, е свободен ". Това е фрагмент от прелюбопитната книга на немския психолог Торвалд Детлефсен - „ Съдбата като късмет ".

Осъществяването на ориста
Астрологията не е средство да излъжеш ориста, а е предопределена да помогне за реализирането й. Още при античните гърци и римляните откриваме нашите планетни правила, пресъздадени като богове. Първичните правила са били персонифицирани и дефинициите им са били описва­ни като качества на боговете. Така че, античното съзвез­дие от богове е сходна на астрологията система за отра­зяване на действителността. Тук единствено ще споменем, че и Библията е строго построена на тези седем планетни прин­ципа, само че за това е належащо особено ревю.

Древните гърци са познавали една елементарна формула за безпроблемно другарство с боговете. Докато човек им прина­ся жертви, боговете не го закачат. Спре ли да им принася жертви, богът самичък си взима жертвата със мощ. Тази фор­мула и до момента е годна и е фактическият ключ към астро­логията. Пък и по-близо до действителността е да си пред­ставяме първичните правила като „ богове ", в сравнение с като мъртви небесни тела.

Понятието „ жертвам " значи да отворим място за даден примитивен принцип в личната ни сфера на прекарвания, да го интегрираме в съзнанието си. Различните правила по друго време предявяват правата си към индивида. Те изискват от него да се занимае с тях в тъкмо оп­ределен миг. Който с подготвеност одобри това условие и допусне в себе си божеството, с цел да го опознае, той принася жертва на това провидение и няма за какво да се стра­хува от него. Който обаче одобри „ почукването " му като мотив да заключи вратата си и да не го пусне вътре, кой­то не желае да го опознае, той може да е сигурен, че ще бъ­де принудително заставен да принесе жертвата, която е отказал.

Житейският път на човешкото битие би трябвало да води към съвършенство. И най-малкият усвоен урок пра­ви индивида по-съвършен. По-съвършен става той, когато до­бавя изчезналото, когато интегрира непознатото. Така индивидът закономерно бива сблъскван от ориста с тези прин­ципи, които още не е осъществил, които са му още непознати, които му липсват.

Точно тук се крие заплахата, която визира толкоз доста хора. Те се затварят в себе си, изтласкват в съзна­нието си или оказват опозиция, единствено и единствено да не прине­сат желаната от тях жертва. Така стартира битката меж­ду ориста и индивида. Само че успеха на ориста е осигу­рена авансово. Човекът губи и се оплаква от неприятната орис, която го унищожава. Но не вижда, че точно той е този, който не е приел поканата.

В това е смисълът на астрологията. Един съвет при ас­тролога би трябвало да запознае индивида с образователния проект, който му следва да извърши в настоящето си прераждане и да му ра­зясни обособените правила, с които ще би трябвало да се спра­ви. Астрологът не трябва да му предсказва бъдещето, с цел да не го лиши от личното му развиване. Но той може да го осведоми, по кое време „ кое провидение ще почука на вратата му " и по какъв начин би трябвало да постъпи с това провидение, с цел да го опознае и обикне. За страдание, прекомерно постоянно се не помни, че когато в действителност опознаем нещо, автоматизирано се научава­ме и да го обичаме. Омразата постоянно значи непознаване на обекта.

Истинската астрологична консултация не съдържа предизвестие да се заобикаля даден принцип (аспект), а единствено препоръки и окуражава­не човек да влезе в прикосновение точно с този принцип.

Нека онагледим казаното с един елементарен образец:
Бихме могли да изчислим, че през идващите месеци да­ден човек влиза в „ Сатурнова фаза ". Това значи, че му пред­стои да се оправи със Сатурнов аспект. В образеца си за по­реден път използваме Сатурновия принцип, първо, тъй като той се счита за изключително „ неприятен " и на всички места всява боязън, и, второ, тъй като към този момент се запознахме ненапълно с този принцип и знаем аналогичните му сходства на обособените ни­ва.

Има астролози, които биха предизвестили клиентите си да се пазят от загуби, ограничавания, произшествия, заболявания и така нататък Но клиентите им няма да имат никаква изгода от такова предизвестие. Те единствено ще се уплашат и ще се чувс­тват като жертви на една явно неприятна планета. А в реалност, идният Сатурнов аспект значи единствено, че е узряло времето човек да се запознае по-отблизо с правилото на Сатурн, да го интегрира в личния си жи­вот, да одобри в себе си „ бога Сатурн ", с цел да стане по-съ­вършен.

За да може този нужен развой да се извърши по-леко, ние първо бихме обяснили правилото, с цел да се разбере, че той има съображение да съществува като конструктивен камък на действителността и по този начин да премахнем съпротивата към него. После бихме дали на клиента си цяла поредност от съ­вети, по какъв начин интензивно да реализира този принцип в живота си. Съветите биха звучали почти по този начин:

В близко време ще би трябвало да предотвратите всички старания за агресия, да избягвате фирмите и забавите, както и всичко, което има нещо общо с разсейването, развлечение­то и прекаляването. Ако имате опция, отделете стая, в която да можете да се оттегляте самичък. Стаята би трябвало да е семпла, обзавеждането й да се свежда до най-необходимото. Оттегляйте се колкото ви е допустимо по-често в тази стая за медитация. Избягвайте изобилното ястие. Хранете се, напри­мер, макробиотично или, още по-добре, постете. Като напитка за предпочитане е чаят от хвощ. Слушайте класическа, сериозна музика. През този интервал внимавайте да има ред във всичко, което вършите. Опитайте се да структурирате по нов на­чин доста области от живота си. Опознайте благодатта на тишината и самотата и ги обикнете.

Ако клиентът последва множеството от тези препоръки, той неизбежно ще опознае и разбере правилото на Сатурн. Защото човек не може просто да извърши всичко това, без по едно и също време нещо да се случи в него.

Но тъй като прави всичко непринудено, той няма да провокира опозиция и по този начин ще се научи да обича смисъла на правилото на ограничаването, отказването и структурата (редукцията до най-необходимото). След този интервал той ще откри, че съприкосновението със усърдно избяг­ваните преди проблеми на гибелта, самотата, тишината, го е направило по-зрял, че му е било разрешено да опознае нови измерения на действителността. През интервала той интензивно е правил това, което е трябвало да прави – учейки се е интегрирал нов за себе си аспект от действи­телността. Изпълнил е своя образователен проект и е освободил казуса.

Ако въпросният клиент не последва рекомендациите, защо­то счита, че отводът, рестриктивните мерки и самотата „ не са за него ", че не са му по усета и продьлжи да си живее по остарелия метод, Сатурновият аспект доста скоро ще стане „ неприятен " за него. Той наложително ще вземе „ жертвата " си.

Така да вземем за пример някое пътно произшествие ще докара на­шия клиент до болничното заведение. В нея той ще би трябвало да се откаже от толкоз доста неща – от събирания, компании, изобилна храна, всевъзможни удоволствия, от всичко, от което го посъветвахме да се откаже непринудено! Обстановката в болничната му стая се свежда до най-необходимото – точ­но такава стая го посъветвахме да си подреди. На всеки няколко дни ще вижда по какъв начин карат умряли хора по коридо­рите и неизбежно ще го споходи мисълта, че самият той при злополуката е бил доста покрай гибелта. Ние съ­що го бяхме посъветвали да се замисли върху умирането и гибелта. Дълго ще стои самичък и ще има задоволително време за размисъл.

Както виждаме, крайният резултат е същият. Защото ве­че казахме, че образователната цел е авансово избрана. Из­борът, който ни е даден, е в това „ по какъв начин " да учим – добро­волно или по насила.

Пътят към свободата
Астрологията ни служи единствено като помощно средство, с цел да създадем по-разбираема Съдбата. Резултатите са годни и незави­симо от астрологията.

Накрая остава въпросът за предопределението и сво­бодната воля на индивида. Отговорът на този въпрос доста елементарно може да стигне до задънена улица, в случай че не се съобра­зим с изискванията на закона за полярността. Детерминираност и независимост са два полюса, които взаимно се обуславят и принадлежат един към различен и които не се взаимоизключват, както постоянно си мислим. Както и при всяка друга полярност, на нас ни е мъчно, в случай че въобще е допустимо, с на­шия разсъдък да схванем едновременността на двата полю­са. И въпреки всичко, свободата не може без детерминираност и противоположното. Двете взаимно се обуславят, сходно на свет­лината и тъмнината, вдишването и издишването. Затова пътят към свободата води през осъществяването на закономерността.

Парадоксалната истина гласи: Само който се подчинява на закона, е свободен.

Мнозинството хора обаче се пробват да реализират независимост посредством произвол. Но този път во­ди към несвобода. Страданието е единствено триенето, което се получава сред индивида и международния закон. Да изпълняваме закона значи да не усещаме повече триенето. Затова златните правила за реализиране на безспорна независимост са:

1. Опознай самия себе си (микрокосмоса)!
2. Опознай закономерностите на Вселената (макрокосмоса)!
3. Разбери, че закономерността е нещо положително (постигане на хармония)!
4. Подчини се непринудено и изцяло на приетата за добра причинност!

Който извърви до дъно и четирите стъпки, от единствено себе си ще пожъне quinta essentia, която тук се назовава Свобода. Който непринудено се подчини на закона, става едно с него, самичък става закон и към този момент няма нищо над него, което да му поп­речи. Кроули споделя: „ Всеки човек би трябвало да е като звезда и да следва орбитата си. " Звездата е свободна, до момента в който следва орбитата си, Несвободата стартира с излизането отвън орбита.

 

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР