Докладът на финансовото министерство насажда страх, това не помага на

...
Докладът на финансовото министерство насажда страх, това не помага на
Коментари Харесай

Надежда Йорданова: Една от първите ни задачи е работеща КЗК

Докладът на финансовото министерство насажда боязън, това не оказва помощ на България Трябва ни мощно държавно управление, с което да влезем в Шенген, еврозоната и да създадем правосъдна промяна, споделя Надежда Йорданова в особено изявление за вестник СТАНДАРТ
Надежда Йорданова е кандидат-депутатът на коалиция " Продължаваме промяната - Демократична България " от 23 МИР, преференция 105. Част е от Изпълнителния съвет на " Да, България ".

Надежда Йорданова е министър на правораздаването в държавното управление на България от декември 2021 година до август 2022 година Юрист с експертиза в региона на административното и комерсиалното право, публичните поръчки и планове, финансирани от Европейски Съюз и интернационалните организации. Отявлен бранител на идеята за дълбока правосъдна промяна в страната, която да подсигурява на България съвременна обществена администрация, в услуга на жителите, надеждни и устойчиви институции. Народен представител в 45-ото, 46-ото Народно събрание и 48-ото Народно събрание. Като министър на правораздаването в границите на 7 месеца тя и нейният екип работиха по 39 плана на нормативни актове. В края на мандата й 19 бяха изцяло приключени. Надежда Йорданова предприе всички законови начини за ограничение на безотчетната власт на основния прокурор и българската прокуратура.
--> Децата ни би трябвало да се учат по какъв начин да бъдат жители Ще защитим със закон жертвите на принуждение Високите цени на храните са резултат от порочни търговски практики
 

- Г-жо Йорданова, тематиката на деня е банкрутира ли страната. Според вас застрашено ли е влизането ни в еврозоната?

- Служебното държавно управление се включи несвоевременно и нездравословно в предизборната акция. Числата за държавния бюджет приказват друго - приключихме 2022-а с недостиг 3%, повишен е запасът. Министерството на финансите не събира налозите, изключително Данък добавена стойност. Насаждане на боязън от рецесии без значение от кого, не оказва помощ на България. А унищожаването на имиджа й и на доверието на вложителите ще ни коства скъпо в бъдеще.

- Какво очаквате от общото явяване на " Продължаваме промяната " и " Демократична България " на тези избори?

- Политическа партия и Демократична България се явяваме дружно на изборите, с цел да сме първа политическа мощ и с цел да наложим новаторски дневен ред. Да образуваме мощно държавно управление, с което да влезем в Шенген, еврозоната и да създадем правосъдна промяна. Вярвам, че ГЕРБ няма да упорстват имунитета на едно или друго лице да бъдат залог в този диалог. Защото върховенството на правото е евроатлантическа полезност - това значи нито един човек да не е над закона. Не е работа на политиците да споделят кой е отговорен, само че наша работа е да създадем по този начин, че институциите да работят независимо и дейно и да решат кой е отговорен и кой не. Ние ще проведем градивен диалог и се надявам, че ГЕРБ са подготвени за този диалог, тъй като всички ние ще плащаме неналичието на политическа мъдрост.

- Какви би трябвало да са първите стъпки, в случай че извършите държавно управление?

- Преди всичко усмиряване на инфлацията и ограничения, които да доведат до повишение на приходите на българите. Изпълнение на ограниченията по Плана за възобновяване и резистентност, с цел да случим промените, планувани там и да получим плануваните средства. Бързо напредване на законодателството за приемането ни в еврозоната, тъй като към момента това е допустимо да се случи също решителни къси крачки, с цел да влезем в Шенген. Има по какъв начин България да бъде част от същинското сърце на Европа.

- Инфлацията е огромното предизвикателство на тези избори? Откъде пристигна тя?

- Част от инфлацията се дължи на войната и поскъпналите енергоносители. Но друга част, която изключително се усеща при цените на храните - на порочни търговски практики. Служебното държавно управление противодейства с административни ограничения и закрепени надценки, което в средносрочен проект ще има отрицателен резултат, тъй като те не работят в пазарна стопанска система. Комисията за защита на конкуренцията, която е с изминал мандат, не действа добре. Една от първите задания на 49-ия парламент би трябвало да бъде да обезпечи една работеща Комисия за защита на конкуренцията. Тя има мощни пълномощия и може да проверява нелоялна конкуренция и картели. За цели две години - 2021-2022 година,  Комисия за защита на конкуренцията е направила единствено една инспекция на място. Все още нямаме данни за 2022 година, само че и тези, които имаме са повече от показателни. Сериозно оправомощеният орган да се бори с картелите и нелоялната конкуренция отхвърля да прави това. Това би трябвало да се промени.

- Как ще обуздаете инфлацията?

- На инфлацията се противодейства с действителен стопански напредък и с настоящи регулатори, за които към този момент споделих. Растежът, с цел да се случи, би трябвало да имаме такава капиталова среда, която да притегля и предизвиква вложителите и дружно с нашите български бизнесмени да основават високоплатени и атрактивни работни места. Това изисква положително законодателство, добра администрация и институции, чисти от корупция и постоянна и ефикасна правосъдна система.

Когато приказваме за правосъдна промяна и за положителни закони, в действителност споделяме, че желаеме да подсигуряваме, че хората ще живеят несъмнено, хладилникът им ще е цялостен и да създадем допустимо благополучието да доближи до всеки дом. Всъщност работа на регулаторите е да обезпечат бизнес по разпоредбите от доставчика на горива до комерсиалните вериги, без изключения, систематично и по професионален метод. Неприемливо е регулаторите да работят на кампаниен принцип или когато даден проблем се трансформира във взривоопасен.

- Ще се случи ли правосъдната промяна?

- Нашата групировка ще отстоява правосъдната промяна и в новия парламент. Отново ще търсим поддръжка от всички. Все отново върховенството на правото е съществена евроатлантическа полезност. Ще забележим по какъв начин ще работят всички политически сили идващия парламент, които настояват че изповядват демократичните правила и полезности.

- Кое ще върне на хората чувството за правдивост?

- Усещането за правдивост в хората ще има тогава, когато осигурим тъждество пред закона и навременна правдивост за всеки. Това значи, в случай че стигнеш до правосъдна зала, да получиш заслужено правосъдно решение, бързо и качествено. Също по този начин значи, че когато се обръщаш към администрацията, ще си уверен, че няма да те пререди някой с връзки, а ти ще получиш твоята административна услуга бързо и качествено. Така на процедура дребната корупция няма да е нужна, с цел да ти отвори вратата за едно или за друго. Няма да имаме повдигане на полицейска палка с въпрос: " Фиш или 50 лева "

- Имахте доста сериозна самодейност за домашното принуждение и за напредване на законодателството и неговото осъвременяване. Какво стана още по тази тематика? Какво бе направено, какво остана да се довърши?

- Имаме направен превъзходен законопроект за изменение и допълнение на Закона за домашното принуждение, който планува поредност от ограничения за повече отбрана, повече поддръжка на жертвите от домашно принуждение и надлежно за работа с насилниците, както и за предварителна защита. Но законът не получи късмет да бъде признат - в предходния парламент не му стигнаха два гласа  на второ четене.

В 49-ия парламент би трябвало да реализираме необятен консенсус и да го приемем, тъй като казусът с насилието няма политическа багра, а коства животи, бъдеще на дами, деца, мъже, възрастни хора, хора с увреждания. Ние сме в огромен дълг по отношение на тези хора и извънредно време е да го осъществим. Има по какъв начин жертвите от домашно принуждение да бъдат предпазени и да бъдат по-добре подкрепени при тяхната социализация и при оправянето с бъдещето.

- Вие сте покровител на концепцията за въвеждане на гражданско обучение, какво имате поради?

- Българските деца в учебно заведение, за жалост не получават същински знания и умения по какъв начин да бъдат жители на нашата Родина. Аз съм изумена по какъв начин децата в седми клас учат комплицирани формули, комплицирани химически съединения, учат толкоз комплицирана материя по литература, а в същото време не знаят защо се употребява персоналната карта. Те на тази възраст получават своята първа персонална карта, а с това вървят избрани права, отговорности, отговорности, само че те не знаят това. Ето за какво е доста значимо българските учебни заведения, с изключение на да преподават познания по разнообразни предмети, да учат нашите деца и по какъв начин да бъдат жители - свободни и равнопоставени, а също по този начин и виновни. Това би трябвало да се случи и със здравното обучение, тъй като българските деца би трябвало да знаят по какъв начин да порастват здрави.

- Вие сте претендент за депутат от 23 МИР, какво ръководство липсва на София?

- София има потребност от амбициозно професионално ръководство, което е чисто от корупция, което ще отприщи капацитета на София и ще я преведе в 21-и век. Крайно време е да прекратим порочния модел на ръководство на ГЕРБ. Да сложим завършек на некачествените и грозни поправки. В София има доста пари, които могат и би трябвало да се влагат мъдро. София има голям капацитет, в това число човешки, с цел да можем да имаме една съвременна, европейска столица, каквато заслужаваме. Убедена съм, че на изборите наесен ще победим и ще стартираме сериозна работа да превърнем София в един доста по-уреден и прелестен град за живеене.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР