Доклад на Сметната палата по проверка, заочната в края на

...
Доклад на Сметната палата по проверка, заочната в края на
Коментари Харесай

АПИ не издържа проверка и от Сметната палата - договорът с "Капш" е незаконен

Доклад на Сметната палата по инспекция, заочната в края на 2020 година, удостовери незаконността на контракта на АПИ с " Капш " Според инспекторите не е ясно по какъв начин е изчислена солидната сума от 118 милиона лева без Данък добавена стойност, която заплаща страната. Акт за административно нарушаване следва да бъде връчен на ръководителя на УС на АПИ, който е управлявал тогава.
Очаквано или не, през днешния ден, след близо двегодишна инспекция Сметната палата оповести в собствен отчет, че Агенция пътна инфраструктура е направила незаконосъобразни дейности като е сключила контракт за ръководството на тол системата с тъкмо избрана компания.

От съответната инспекция, която беше назначена с решение на Народното събрание още в края на 2020 година, и от оповестения отчет излиза наяве, че 118 милиона лв. без Данък добавена стойност, предоставени по действия за поддръжка на тол системата посредством " договаряне без авансово съобщение ", са нелегално дадени на компания " Капш трафик солюшънс ".
Реклама
" Чрез избора на тази процедура АПИ разпорежда дейностите на съответна компания с
аргумента, че тя няма конкуренция за осъществяване на тази социална поръчка заради
механически аргументи ", се показва в отчета на палатата. От анализът и изводите обаче към него излиза наяве, че няма задоволително справедливи условия, които ясно да дефинират " Капш " като единствена, която може да оперира със системата.

В отчета още се акцентира, че " не може да бъде открит с задоволителна степен на сигурност и методът на пресмятане на прогнозната стойност - близо 118 млн. лева, и определянето на прогнозните единични цени и количества действия ".
Реклама
При инспекцията на палатата излиза наяве също, че техническата спецификация по контракта не е била оповестена (в нарушаване на закона) и, което още по необичайно, не е предоставена и на одитния екип. Сметната палата я получава едвам след изпращането на искане от ръководителя на институцията до АПИ.

Одитът потвърждава и установени несъответствия с правната рамка по Закона за публичните поръчки - " не е избран период за възобновяване на гаранцията за осъществяване и не е оповестено в регламентирания период на профила на купувача подписано в допълнение съглашение към един контракт ".
Договорът и неговата загадка
Въпросният контракт сред " Капш " и АПИ е за период от 5 години и е подписан в края на 2020 година. Освен, че е за солидната стойност от 141 милиона лева с Данък добавена стойност (118 млн. лева без ДДС), той в действителност иззе главните функционалности по оперирането с тол системата от страната. Това тя трябваше да прави сама, за което беше основано и независимо звено със стотици чиновници към пътната организация, които в последна сметка се оказа, че не могат да научат софтуера и нямат потенциал да се оправят със комплицираната система по ръководство на тол таксите. Но хората към момента са на работа в Националното тол ръководство.

Всъщност АПИ имаше една година от поемането на тол системата през 2019-а, когато тогавашният ръководител на управителния съвет Георги Терзийски одобри ключът за тол системата до края на 2020, когато осъзна, че в действителност не разполага с висококвалифицирани IT експерти и би трябвало да търси скъпоплатена помощ от " Капш ".
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Икономика 3 Свят 1 Свят 2 Политика 3 Икономика 1 Икономика 2 Свят 3 Политика Реклама
Явното изтощение по ръководството на системата накара АПИ да превъзложи активността, само че без да организира съревнование или да търси конкурентни оферти. Именно за тази порочна процедура в този момент (след съвсем две години) Сметната палата установи неспазване на закона.

Сметката тогава беше платена от държавния бюджет, макар, че Защо на одитиращия орган му лиши обаче повече от година и половина да откри това противоречие не бихме могли да разберем.
Горката АПИ
Проверки на Агенция пътна инфраструктура вървят по няколко посоки. Миналата седмица за установени нарушавания и по подписан контракт на организацията с " Автомагистрали " за строителството на " Хемус ",

Нищо обаче не се случва като разследване на получените резултати и установените нарушавания и злоупотреби.
Бюлетин Легал Компас
Научавайте най-важното от правния свят и правосъдната система всяка седмица на мейла си
Вашият email Записване
Реклама
В отбрана на АПИ и срещу констатациите на отчета през днешния ден се разгласи Николай Нанков, който беше заместител министър на районното министерство тъкмо тогава, когато се сключваше въпросният контракт.

В профилът си във Фейсбук през днешния ден той написа, че " За страдание Сметната палата е превърната от одитна в политическа институция. Защото отчетите й се " стъкмяват ", с цел да защитят избрани политически тези ".
Какво да чакаме
Впечатление от заключенията по оповестения отчет и инспекция на Сметната палата вършат оценките, че " регламентираните пълномощията на УС на АПИ и на ръководителя на УС на АПИ в Закона за пътищата не кореспондират с наредбите на Закон за обществените поръчки във връзка с субекта - обществен възложител на публични поръчки и регламентираната административнонаказателната отговорност, която е с персонален темперамент ".

В резултат на това обаче като наставление одитиращият орган не търси отговорност от ръководещото лице, а му насочва рекомендация " да се инициира предложение до съответните органи за изменение и допълнение на Закона за пътищата, с което да се регламентират пълномощията на ръководителя на УС на АПИ като възложител на публични поръчки, в сходство с наредбите на Закон за обществените поръчки ".

В отговор за " Капитал " от Сметната палата дадоха отговор, че отчетът е изпратен и до АДФИ, която е длъжна да разпореди " осъществяване на нужните дейности по търсене на отговорност за нарушавания на Правилника за използване на Закон за обществените поръчки " в 14 дневен период от приемане на отчета.

В частта за нарушавания на Закон за обществените поръчки, отчетът е изпратен и до изпълнителния шеф на Агенция по публични поръчки.

" За резултатите от разбора за сходство на националното и европейското законодателство в региона на тол таксите, който следва да се извърши по рекомендация на Сметната палата, УС на АПИ следва да рапортува пред способените органи по осъществяването на Закона за пътищата. Окончателният одитен отчет е изпратен и на министъра на районното развиване и благоустройството и на УС на АПИ за предприемане на дейности ", показват още в отговорите си от одитиращия орган.

По отношение на откритото административно нарушаване за незаконосъобразният избор на процедурата - " договаряне без авансово съобщение " от ръководителя на УС на АПИ следва Сметната палата да му връчи акт за нарушаване, чийто оптимален размер в тази ситуация е 10 хилляди лева

Понеже самият одит е предоставен от Народното събрание и е показан пред него в края на предходната седмица в този момент то има тримесечен период, в който да го прегледа.
Свързани публикации Тол системата: сбъркана, частна и все по този начин надалеч от милиарда 3 март 2022, 06:51 Провалът на тол системата: вместо 1.3 милиарда единствено 400 млн. лева доходи 29 юни 2021, 17:25 Пътната организация крие за какво ще заплати на Kapsch 140 млн. лева без търг 24 февруари 2021, 14:20 Проф. Олег Асенов: Не беше неточност страната сама да оперира тол системата 29 януари 2021, 12:10 От контракта на Kapsch: АПИ заплаща по 40 хиляди лева на месец за програмист 25 януари 2021, 16:49 Вижте още публикации Коментари и разбори Зелената договорка на Европейски Съюз - всичко, което би трябвало да знаете Какви са европейските зелени политики и регулации, кой е обиден, какви схеми за финансиране има и какви са периодите за реализиране на задачите Към публикацията Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Мария Дойкова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР