Доклад на германската организация Фуудуоч, озаглавен Тъмната страна на зърнените

...
Доклад на германската организация Фуудуоч, озаглавен Тъмната страна на зърнените
Коментари Харесай

Тревожна вест! Пестициди има в 1/3 от зърнените храни в Европа!

Доклад на немската организация " Фуудуоч ", озаглавен " Тъмната страна на зърнените култури ", осветлява тревожна наклонност, че 1/3 от зърнените храни в Европа съдържат пестициди.

Едва ли има по-класическа закуска тук от брецел, в идеалния случай с масло. Вкусно e, само че дали е потребно? Изследване на " Фуудуоч " демонстрира, че един от всеки три зърнени продукта съдържа останки от пестициди. С петиция от организацията приканват супермаркетите в цяла Европа да употребяват въздействието си на пазара, за земеделие без пестициди.

От Европейския орган за сигурност на храните записват останки от пестициди в 37 % от направените от тях проби. Каква е вероятността останки от пестици да има върху филията ни самун или зърнената ни закуска?

" Трябва да имате поради, че във всеки трети артикул, който купувате и съдържа зърнена просвета, има и пестициди. Всеки трети самун или всеки трети сладкиш. Искам да обясня, че тези останки не съставляват директна заплаха за здравето ни. Но те влизат в тялото ви, а това значи, че малко количество от отровата прониква в тялото ви от зърнените артикули, които купувате ", показва Йорг Рохведер, изпълнителен шеф " Фуудуоч ".

Какво се случва обаче в случай че години наред посредством потреблението на зърнени артикули гълтаме и останки от пестициди? " Много учени изследват този въпрос. Екип в Нидерландия е разкрил връзка сред пестицида глифозат и заболяването на Паркинсон. Те потвърждават, че приема на ниски количества, само че дълго време на глифозат може да докара до паркинсон. А Паркинсонът е единствено една от многото разнообразни заболявания ", твърди Рохведер.

Според " Фуудуоч " пестицидите крият заплаха освен за здравето ни, само че и за природата. " 80 % от биоразнобразието при насекомите е изчезнало. Хората на моята възраст помнят, на времето, когато тръгвахме на екскурзия с колата - предният прозорец постоянно беше със залепнали по него инсекти. Трябваше постоянно да стопираме на бензиностанция и да почистваме. Днес към този момент това не се случва ", спомня си Рохведер.

Това са единствено част от следствията. Според специалистите от " Фуудуоч " развъждане на зърнени култури без пестициди е допустимо, даже дават и образци от Германия и Швейцария, показващи по какъв начин това може да се случи. От организацията имат обръщение към огромните вериги супермаркети в Европа.

" Ние молим супермаркетите да продават единствено зърнени артикули, които не съдържат останки от пестициди. Да купуват от фермерите и да заплащат действителната цена, тъй като за фермерите прекосяването от обработка с пестициди към такава без ще крие опасности. Очакваме бистрота, тъй като веригите супермаркети знаят какви артикули поръчват, само че тази информация не доближава до нас ", прикани изпълнителният шеф " Фуудуоч ", съобщи.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР