Доклад на Футболната асоциация на Англия, чийто пълен обем е

...
Доклад на Футболната асоциация на Англия, чийто пълен обем е
Коментари Харесай

Вече ще допускат само грандовете до Шампионска лига

Доклад на Футболната асоциация на Англия, чийто цялостен размер е 61 страници, разкрива в елементи концепцията на УЕФА за промени в Шампионската лига, които предстоят да бъдат въведени от сезон 2024/25. В него се показват терзанията, че с измененията шампионатът ще бъде наличен единствено за най-големите и богатите клубове, към които ще потекат реки от още по-сериозни доходи. Същевременно, в случай че проектът бъде признат, това на процедура ще обезсмисли борбата за топ 4 както в Премиър лийг, по този начин и в другите топ шампионати. Причината за това е, че съгласно концепцията място измежду 32-та определени тима, които ще вземат участие в конкуренцията, ще получат единствено спечелилите в съответните шампионати и полуфиналистите от Лига Европа, а останалите отбори ще бъдат избрани въз основата на клубните си коефициенти в УЕФА за предходните четири години - сред 2020/21 и 2023/24. Тоест, с изключение на спечелилият в Премиър лийг, останалите три тима от Англия ще бъдат избрани въз основата на представянето си от последните четири сезона в Европа, вместо по отношение на класирането си от актуалната акция в шампионата.

Това значи, че тимове като Уулвърхамптън и Шефилд Юнайтед, които се борят за място в топ 4 през този сезон, няма да имат късмет да играят в Шампионската лига, даже да съумеят да пробият някой път в топ 4. Същото важи и за Лестър, който е момента е трети, или пък за сензацията от Шампионската лига през този сезон Аталанта.

Наскоро президентът на Ювентус Андреа Аниели се изрече тъкмо в този подтекст, като съобщи, че клубове без история в шампионата и триумфи в Европа не би трябвало да имат право да вземат участие. Така той опълчи Аталанта и Рома. Именно Аниели е един от главните радетели за новия формат на ШЛ.
Максималният брой участници от една страна ще остане същият - пет тима.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР