Доклад на Дейвид Грифитс, консултант по стратегия за човешките права,

...
Доклад на Дейвид Грифитс, консултант по стратегия за човешките права,
Коментари Харесай

Анализ | Необходимо е подсилване на системата за човешките права

Доклад на Дейвид Грифитс, съветник по тактика за човешките права, работил с филантропи, държавни управления и неправителствени организации. Докладът, поръчан от Open Society Foundations, включва данни от световни изследвания в тридесет страни и е оповестен във връзка със 75-тата годишнина от приемането на Всеобщата декларация за правата на индивида.
Всеобщата декларация за правата на индивида (ВДПЧ), която стана на 75 години на 10 декември 2023 година, се е трансформирала в неизменима част от нашия живот. По-голямата част от популацията през днешния ден е родено, откакто тя е станала факт. Това е най-превежданият документ въобще и участва в конституциите и законите на страните в света.

Ако годишнината от ВДПЧ е опция да помислим за идния път напред, смущаващото положение на света незабавно приканва за отговори от страна на системата за човешките права. Конфликтите още веднъж са във напредък на фона на рискова поляризация и нежна мултилатерална система. Разединяващи популистки демагози и твърдолинейни националисти означиха прогрес в серия от значими избори . Пандемията, от която се възвръщаме, изложи на показ " дупките " в интернационалното съдействие, влошеното структурно неравноправие в световен мащаб и увеличаващата се последна беднотия. Кризата с климата и биоразнообразието от ден на ден заплашва нашето бъдеще на планетата. Значими софтуерни открития, в това число изкуственият разсъдък, водят до гражданска война в съвремието и концентрират мощност в ръцете на няколко корпорации .
Реклама
Този отчет предлага аргументи за вяра за бъдещето на човешките права, както и тежки провокации по отношение на това дали и по какъв начин тази вяра може да бъде осъществена. Добрата вест е, че ВДПЧ продължава да се радва на огромна социална поддръжка . По света 72% от хората показват мнение, че човешките права са мощ за творене на добрини. Близо 71% споделят, че човешките права отразяват полезности, в които имат вяра. Ясно болшинство от 58% счита, че ВДПЧ продължава да е годна за задачите си. Това ни дава учредения да бъдем амбициозни за бъдещето на човешките права.
Близо 71% споделят, че човешките права отразяват полезности, в които имат вяра.
Но изникнаха и три алтернативи. Първата е разривът сред широкоразпространената поддръжка за човешките права по принцип и вярата на хората в способността на човешките права да окажат свястно въздействие върху живота им. Когато са изправени пред изказванието, че човешките права " не пазят мен и моето семейство ", единствено 36% не са съгласни.

Проблемът не е, че човешките права са непотребен набор от хрумвания, а че тяхното въздействие би трябвало да бъде почувствано в живота на хората. Във време на бездънен безпорядък те би трябвало да оферират ясна визия за това по какъв начин желаеме да организираме нашите общества, само че и да дават смислени решения за насилието, неравенството и злоупотребата с власт .

Втората алтернатива е, че областите, в които хората търсят трансформираща смяна, са извънредно комплицирани . В изследванията интервюираните показват, че бедността, неравенството и корупцията са най-належащите въпроси във всекидневието им. Това са области, в които концепциите и механизмите на човешките права могат значително да допринесат, само че не се чакат бързи промени. Идентифицирането на характерната роля на човешките права при оправянето с тези въпроси, без тя да се размие поради сложността им, е значимо предизвикателство.
Реклама
Третата алтернатива е, че въпреки човешките права да се радват на мощна поддръжка по света, те също по този начин се възприемат като прилагащи се селективно или даже с наказателна цел . На въпрос дали човешките права са " употребявани от западните страни, с цел да се санкционират разрастващите се страни ", 42% показват единодушие, като в Бангладеш процентите са 76, а в Пакистан - 61. Това осветлява фундаменталното напрежение във връзката сред човешките права и властта. От една страна, човешките права са разказ за взаимност и избавление от репресията и злоупотребата с власт. Но дружно с това те одобряват формата на механизмите и институциите, които са контрактувани и употребявани от тези, които държат властта - тези, чието държание би трябвало да бъде контролирано от човешките права.

Как може да си представим път напред за човешките права, който надгражда над мощните страни от предишното и продължаващата социална поддръжка, до момента в който търси решение на тези алтернативи?

Този отчет дава 10 оферти по какъв начин това може да се случи:

1. Трябва да се стартира с икономическото неравноправие и с концепцията за стопанска система на човешките права.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР