Доказано е, че перките в морето имат негативен ефект. Рибарите

...
Доказано е, че перките в морето имат негативен ефект. Рибарите
Коментари Харесай

Любен Дилов-син: Поставянето на вятърни турбини в морето е икономически неизгодно

" Доказано е, че перките в морето имат отрицателен резултат. Рибарите в Холандия и Дания стачкуват непрекъснато. Има трептения, които плашат рибите. Абсолютно не е и потвърдено по какъв начин перките ще се отразят на " Виа Понтика " . Със сигурност рибарството ни ще пострада ", сподели Дилов.

По думите му, в този си тип новият Закон за силата от възобновими източници в морските пространства, който бе признат на първо четене, е посредствен и доста наподобява на лобистка корекция . Бургаският народен представител е на мнение, че слагането на вятърни турбини в българската акватория на Черно море би било стопански неизгодно и неприятно за рибарството.

" Икономическата полза от един подобен план клони към нула. Това е голяма загуба за предстоящ вложител, което ме навежда на мисълта, че някой е решил да усвои едни пари за изследване, без въобще да счита да строи такива паркове. Ако те въпреки всичко тръгнат да се вършат, минусите за околната среда, риболова и туризма са повече от плюсовете ", сподели Дилов.

Той добави, че предлагането за гласоподаване на закона на първо четене е пристигнало изведнъж като Народното събрание не е било задоволително добре осведомено. " Хубаво е въпреки всичко, че има някаква законова подготвеност, само че безусловно нереалистично е да се мисли, че ще има нещо съответно до 2030 година ", сподели още Любен Дилов, който бе измежду народните представители, които гласоподаваха срещу новия проектозакон.

Българска телеграфна агенция напомня, че на 25 януари тази година Законопроект за силата от възобновими източници в морските пространства, импортиран от депутати от ГЕРБ-СДС, " Продължаваме промяната-Демократична България " (ПП-ДБ) и Движение за права и свободи, беше признат от Народното събрание на първо четене със 112 гласа " за ", 53 - " срещу " и трима " въздържал се ". Сред задачите на законопроекта, посочени от създателите му, е да бъде насърчено ефикасното потребление на естествените запаси за производството и потреблението на електрическа сила в морските пространства, както и основаването на условия тази електрическа сила да бъде включена в преносната мрежа на страната.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР