Доказана е инфлуенца по птиците в най-голямата птицеферма у нас,

...
Доказана е инфлуенца по птиците в най-голямата птицеферма у нас,
Коментари Харесай

Птичи грип в най-голямата птицеферма у нас

Доказана е инфлуенца по птиците в най-голямата птицеферма у нас, намираща се в село Дончево, Добричко. Това е съобщила след съвещание на Областната епизоотична комисия доктор Генчева, шеф на ОДБХ в Добрич.
Набелязани са ограничения за очистване на огнището, които включват както обособяването на защитни зони, по този начин и умъртвяването по човечен метод на към 180 000 птици. Заразените пространства в село Дончево ще бъдат дезинфекцирани.
Годишният потенциал за произвеждане на яйца във фермата е към 140 милиона. Преди пет години в обекта също беше оповестено огнище на инфлуенца. Тогава болестта се популяризира в няколко огромни обекта в Добричка област. През 2018 година във плантация за патици в село Стефаново бяха унищожени поради птичи грип общо 68 000 птици, а във плантация в Генерал Тошево - близо 140 000 кокошки носачки. Така през годините болестта докара до умъртвяване на стотици хиляди кокошки и патици в селата Дончево, Стефаново и Бранище, както и в град Генерал Тошево.
Обособените сега 3- и 10-километрови зони имат за цел да предпазят останалите животновъдни обекти от болестта. От организацията по сигурност на храните напомнят, че птичето месо и продуктите, добити в обект, в който е открито огнище на инфлуенца по птиците, не съставляват заплаха за човешкото здраве при съблюдаване на хигиеничните правила за обработка на храните в семейството.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР