Докато за геоложката история на пустините учените имат повече информация,

...
Докато за геоложката история на пустините учените имат повече информация,
Коментари Харесай

Колко стари са най-големите пустинни пясъци на Земята

Докато за геоложката история на пустините учените имат повече информация, то по този начин наречените звездни или пирамидални дюни към момента са в известна степен забулени в тайнственост. Според специалистите това се дължи на размера на въпросните формирания, която е забележителна и затруднява проучването им.
 Dream of the Desert - влакът през пустинята, който Саудитска Арабия възнамерява
Влак през пустинята - още една фантазия, която Саудитска Арабия ще реализира

Камилите към този момент са отживялост

Пирамидалните дюни са наречени по този начин поради отличителните си форми. Те доближават стотици метри височина. Има ги в Африка, Азия, Северна Америка, даже и на Марс. На Земята образец за една от най-големите дюни е Star Dune в Колорадо, Северна Америка, която е и най-високата дюна в Съединени американски щати - внушителните 225 м.

Съвсем неотдавна учените вършат значимо изобретение, обвързвано с възрастта на високата 100 и необятната 700 метра дюна Лала Лалия (Lala Lallia) в югоизточно Мароко. Според тях тя се е образувала преди цели 13 000 години. И поради че в никакъв случай до момента специалистите не са успявали да датират образуването на най-големите пустинни пясъци на Земята, това изобретение е в действителност удивително.

" Много хора евентуално ще бъдат сюрпризирани, защото в този момент можем да забележим какъв брой бързо се е образувала тази голяма дюна, както и че се движи през пустинята с към 50 см на година ", изяснява проф. Джеф Дълер от университета в Абъристуит, Уелс.

За Лала Лалия към този момент се знае, че след първичното си формиране е спряла да пораства за към 8000 години, а през последните няколко хиляди години бързо се е разширила. Откриването на възрастта на дюната оказва помощ на учените да схванат повече за ветровете, които ги образуват и трансформират посоката си, както и за климата на епохата отпреди хиляди години.

За да датират Лала Лалия, те са употребявали техника, наречена луминесцентно датиране. Чрез него се пресмята по кое време за последно са били изложени на дневна светлина песъчинките.

На мрачно от Мароко са били взети проби пясък, които по-късно са оценени в лаборатория на слаба алена светлина, сходно на метода, по който фотографите са проявявали филмовите си ленти преди.

Професор Дълер разказва минералните зърна в пясъка като " дребни акумулаторни акумулатори ". Те съхраняват сила, която идва от радиоактивността в естествената среда. Колкото по-дълго пясъкът е заровен, на толкоз повече радиоактивност е изложен и толкоз повече сила натрупва. Когато зрънцата са изследвани в лабораторията, те освобождават силата под формата на светлина и по този метод учените могат да изчислят възрастта им.
 Без дъжд от 2 милиона години - къде се намира най-сухото място на планетата
Без дъжд от 2 милиона години - къде се намира най-сухото място на планетата

Не, не става дума за пустиня

" В нашата тъмна лаборатория виждаме светлина от тези пясъчни зрънца. Колкото по-ярка е светлината, толкоз по-стари са седиментните зърна ", добавя проф. Дълер, представен от BBC.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР