Докато в музеите правят фигури от восък на известни личности,

...
Докато в музеите правят фигури от восък на известни личности,
Коментари Харесай

Млада дама твори скулптури от захар, които конкурират восъчните фигури на Мадам Тюсо

Докато в музеите вършат фигури от восък на известни персони, в Пловдив една млада дама вае статуи от захар. Фигури, лица, домашни любимци, кино герои - всичко това Кремена Янкова създава от фондан с невероятни елементи. И за разлика от останалите творби на изкуството можеш да...изядеш.
Прочетете още
Младата дама е от Габрово, само че от години живее и работи в Пловдив. От дете обича да рисува и на 14 години стартира да учи иконопис в Трявна, след което продължава образованието си във Великотърновския университет, където приключва живопис. Мести се в Пловдив, където се занимава две години с керамика. След това стартира да работи като декоратор, изработвайки статуи от захарно тесто. Участва в редица изложения в страната и чужбина. От 10 години е в сладкарския отрасъл. Започва работа в тази сфера напълно инцидентно около свои другари.

„ Харесва ми, че сред изкуството и декораторската специалност има доста общи черти. В екипът, с който направих първите си крачки в тази специалност имаше доста художници и това ми даде храброст да стартира да се развъртвам в тази сфера. Тя е доста близка до скулптурата, единствената разлика е материалът, с който се работи. Има и доста цветове. Харесва ми, че незабавно можеш да видиш крайния резултат, процесът на работа не е толкоз дълъг, само че в същото време полагаш същия труд, какъвто и за една статуя. Всичко, което ние вършим е доста широкоспектърно, обгръща огромен кръг от тематики. Сходно е и с правенето на декори за филми, единствената разлика още веднъж е материалът ”, разяснява тя. 

Работата й е обвързвана и с анимационните филми, тъй като това е най-търсеното измежду децата, само че има и доста забавни стремежи от по-възрастните, които желаят да се създаде техен портрет, или грандиозна структура.

„ Правим едни нов, магически свят за празненствата на хората и това ни носи огромна приятност. Пренасяме ги в друго измерение, само че с изключение на удовлетворенитето, което ни носи работата, това е и огромно предизвикателство. Интересното в тази специалност, което в действителност ме възпламени е, че всеки ден се случва нещо ново. Работим с хора и всеки идва с разнообразни хрумвания и стремежи. Така предизвиквам  себе си да ревизира в каква тенденция ще потегли, тъй като като актьор и художник човек по-скоро следва личните си хрумвания, възгледи и стремежи, които да показа на обществото и се затваря в една друга ниша, а тук се стремим да сбъднем фантазиите на клиентите, защото те са основателите за това, което ние би трябвало да изработим ”, добави тя.

Кремена разкрива и кои са трендовете при тортите тази година.  

При сватбените торти се залага най-вече на по-натуралното, по-изчистеното, по-домашното, самата торта да бъде единствено по крем, така наречен „ гола торта ”. Украсата е от естествени цветя, а като усет се залага на по-леки кремове с плодове.

„ Разбира се към момента има и хора, които желаят облечени,пищни торти със захарна паста от горната страна, само че те са все по-малко. Хората към този момент са по-запознати с трендовете, по-образовани, доста преглеждат в интернет, а там може да откриеш всичко и да се научиш на доста неща. Модерни са и разнообразни горски претекстове, пънове като украшения, от ден на ден се залага на градинските празненства, по тази причина и хората залагат на торти, които да се впишат в цялата приказка ”, добави тя.

При детските торти трендовете варират съгласно техни обичани герои, нашумели филми по кината… Именно по тази причина са изработили  и дрънкулка на Жената знамение, която тя е воин от комиксите, само че в този момент оживява с новите филми и е обичан воин и на дребни, и на огромни.



При тортите за мотиви като рожден ден не може да се каже, че има трендове, тъй като се работи по избор на клиентите. Те постоянно обичат да придвижват своите занимания и ползи върху празничните торти.



„ Сладкарството и изкуството към този момент вървят ръка за ръка и имат доста общо между тях. В международен мащаб тази специалност доближава до доста високи равнища. Ние също се опитваме да не изоставаме и да следим изкъсо трендовете. Това доста ни стимулира. ”

Като най-голяма компликация в специалността, тя уточни това да се придаде непоклатимост на дадена структура, тъй като се работи с хранителни артикули и не е елементарно те да бъдат нормализирани.

„ В Бирмингам всяка година се организира декораторски конкурс за торти, на който се вършат в действителност доста огромни неща - големи съоръжения, огромни статуи, бюстове и в действителност грандиозни движещи се фигури. Все повече художници навлизат в това изкуство. В стерилното сладкарство ние влизаме с гръм и тропот и принасяме нашия безпорядък с доста цветове, фигури и форми. Успяваме да дадем нов живот на едни кремове и блатове като ги създадем в нещо грандиозно, било то бюстове, съоръжения или просто елементарни торти. Когато се създава статуя или някакъв различен тип изкуство, то остава във времето, до момента в който нашите творби траят един момент, с цел да създадат нечий празник специфичен. Всичко остава единствено на снимкa ”, изясни тя.

Времето за направа на една торта е строго самостоятелно. Повече време лишават, несъмнено, по-големите торти.

„ Случвало се е от време на време да отделим повече време на самостоятелна поръчка в сравнение с сватбена торта, зависи какъв брой е комплицирана структурата. Правили сме фигура на кон, който е на два крайници с ездач от горната страна. Отне  много време, с цел да подготвим самата фигура, само че се получи доста красиво. Хубавото при фондана е, че когато се резервира и се съхранява вярно може да трае с години. Трябва да се съхранява при сухи условия, като само цветовете могат да се трансформират. Това е единственият минус, само че в случай че не е на директна слънчева светлина и е предпазен с кутия няма проблем за неговата устойчивост ”, изясни тя.



Любимите торти на Кремена са по-леките, с плодове, крем маскарпоне, черен шоколад. Торта „ Гараш ” е една от обичаните й. Не е приключила курс за сладкарство, само че счита, че опитът се натрупа най-много в практиката. Посещавала е единствено курсове за декораторство, които натъртват върху направата на обособени детайли. Миналата година е направила взаимна галерия със своята сестра в Пловдив, която е била композиция от картини и статуи. Кремена е вкарала и захарни детайли в своите творби като провокация към публиката, с цел да види какъв брой хора ще схванат, че част от творбите в действителност е направена от храна. В свободното си време обича да рисува и да се разхожда в природата, тъй като там е изворът й на ентусиазъм.

Последният план, над който работи, са курсове за начинаещи и напреднали сладкари, които ще могат да посещават даже и деца.

 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР