Докато в Германия текат преговори за съставяне на правителство, канцлерът

...
Докато в Германия текат преговори за съставяне на правителство, канцлерът
Коментари Харесай

Ще се наруши ли балансът в ЕС след оттеглянето на Меркел

Докато в Германия текат договаряния за сформиране на държавно управление, канцлерът Ангела Меркел, която след 16 години се отдръпва от политиката, е на прощална обиколка в няколко страни. Тя посети Италия и Ватикана, където имаше персонална прощална визита при папата. Той я назова една от най-великите политически фигури в света.

Годината е 2005-та. На втория ден, откакто е определена за канцлер, Ангела Меркел е към този момент в Брюксел за среща с тогавашния ръководител на Еврокомисията Барозу. В столицата на Европа изпитват облекчение, че " мощна парламентарна коалиция " ще ръководи най-мощната стопанска система в Европа. А за първи път в историята на федералната република жена, и то от някогашната Източна Германия, е отпред на страната.

Жозе Мануел Барозу, някогашен ръководител на Европейска комисия: Абсолютно ясно е, че Европа се нуждае от мощна Германия. Германия е най-важната икономическа мощ в Европа. Много е мъчно да имаме напредък и развиване на стопанската система в Европа без мощна Германия.

Някои от евролидерите към момента не са изцяло уверени дали Меркел ще успее да излезе от сянката на великия си предходник и огромен европеец Хелмут Кол и дали ще има неговото визионерство във връзка с Европа. Но още на втория ден Меркел прави поръчка да играе водеща в Европа.

Първият й европейски конфликт е с Англия, която по това време
ръководи Съвета на Европейски Съюз и за която години наред най-важни са финансови понижения от вноските в евробюджета.

Ангела Меркел - канцлер на Германия (2005 година): Цялото ми почитание към настояванията на Англия за пониженията, само че те са е единствено дребна част от цялата картина за идващия финансов интервал в Европейски Съюз. Посланието ми към Лондон е - решение за бъдещия бюджет на Съюза ще намерим единствено тогава, когато разгледаме всички значими въпроси дружно и се погрижим за всички страни - и за чистите платци, и за чистите получатели.

През идващите 16 години настоящите лица от фамилните фотоси на
срещите на върха ще се сменят многократко. От залите, където заседават
водачите ще изчезнат освен цигарите, броеницата на Берлускони,
газираните питиета и сладките. Ще изчезне самата Англия, която
по този начин и не можа да се помири с неналичието на отстъпки. А Меркел ще взе участие
допълнително от 100 срещи на върха и ще се утвърди като спешния управител
на Европа. А рецесиите следват една след друга - срутва на еврото,
бежанската вълна, Брекзит, Ковид…

Рафаел Лос - анализатор в Европейския център за външна политика, Берлин: Тя съумя да резервира на борда всички 27 страни, като се изключи Англия, макар всички тези рецесии, които не бяха освен европейски, само че и световни. Това нейно завещание би трябвало да получи самопризнание.

Йоханес Грьобел - Център за европейски политики, Брюксел: След 16 години на власт Меркел към момента доста известна, точно поради прагматичния си лидерски жанр.

В момента Европейски Съюз не претърпява тежка рецесия - пандемията отминава, последствията от нея се овладяват, в някои страни даже по-добре от предстоящото. Но в това време цените на газа и електрическата енергия скачат, бежанският напън от Афганистан се усилва, нарастват и провокациите, свързани с Китай и Русия. В подобен миг за Брюксел е значимо кой европейски водач може да поема водещата роля.

Йоханес Грьобел - Център за европейски политики, Брюксел: В момента не виждам кой би могъл да стъпи в обувките на Меркел. Има няколко водачи, които биха могли да поемат нейната роля, най-малко в избрана степен. Добър претендент за това е нейният правоприемник в Германия - една от най-големите и богати страни в Европейски Съюз. Но Еманюел Макрон също би имал интерес да се показа като огромен водач в Европа, също и заради вътрешнополитически аргументи.

Най-ясният претендент за водещата позиция в Европа - Еманюел Макрон през последните години неколкотратно е правил поръчка, че има огромни упоритости за бъдещето на Европа. След пандемията от Ковид-19 точно
френско-германската ос роди концепцията за основаване на невиждан по размерите си финансов фонд за възобновяване и развиване, който стопански да избави Европа от последствията от пандемията. Днес този фонд е реалност и страните към този момент се възползват от него.

Макрон е покровител и на концепцията за европейската автономност в региона на защитата и по-малко взаимозависимост от Съединени американски щати. За да реализира упоритостите си обаче, той първо би трябвало да се кандидатира и да завоюва президентските изборни в личната си страна, които са през април следващата година – тъкмо по време на европредседателството на Франция.

Засега европейците не привиждат Макрон като еднакъв с Меркел. Според
изследване на Европейския съвет за външни връзки, извършено в няколко европейски страни, кого биха избрали за " президент на Европейски Съюз ", в случай че Меркел и Макрон бяха единствените претенденти, обилни болшинства във всички страни, в това число във Франция, показват Меркел.

Рафаел Лос - анализатор в Европейския център за външна политика, Берлин: Съмнявам се, че в кратковременен проект има европейски водач, който би могъл да замести Меркел. Мисля, че ролята на Германия в Европейски Съюз ще остане доста значима, само че се появяват и други играчи като Еманюел Макрон или пък министър председателите на Испания и Италия. Според мен водещата роля на Меркел по-скоро ще бъде поета от няколко водачи, които евентуално ще се опитат да създадат Европейски Съюз по-сериозен стратегически състезател в интернационален проект.

Оценките за Меркел не са еднопосочни във всички страни и във връзка с значимите за Европа въпроси. Критиките към нея са свързани най-много с
това, че години наред си затваря очите за проблемите с върховенството на закона и корупцията в страни от Източна Европа, в това число и в България чийто водачи принадлежат към нейното политическо семейство - Европейската национална партия.

Рафаел Лос - анализатор в Европейския център за външна политика, Берлин: Тя не беше задоволително решителна във връзка с участието на партията на Виктор Орбан Фидес в Европейската национална партия. Не беше склонна да го изгони от ЕНП макар непрекъснатите опити на Орбан да подкопава демокрацията и върховенството на закона в Унгария. Това нейно отношение няма да липсва на никого на европейско равнище, когато Меркел към този момент я няма. Мисля, че идващото немско държавно управление ще сложи по-голям акцент върху човешките права, върховенството на закона, демокрацията и европейските полезности.

Йоханес Грьобел - Център за европейски политики, Брюксел: Политиката на новото немско държавно управление във връзка с върховенството на закона зависи от това каква коалиция ще ръководи в Германия. И консерваторите, и социалдемократите считат, че върховенството на закона би трябвало да бъде водещ принцип в Европейски Съюз, само че те имат разлики във връзка с осъществяването на тези правилата. Наследникът на Меркел в нейната партия Армин Лашет ще продължи да застъпва досегашната политика - политика на разговор с проблематични страни като Унгария или Полша, до момента в който при социалдемократите и Олаф Шолц бихме очаквали по-строги ограничения и даже претенции за налагане на наказания.

Все още никой не знае какъв брой дълго ще продължат съдружните диалози в Германия, нито кой ще бъде идващият канцлер на страната.

Засега Меркел продължава да извършва тази функционалност и не се отхвърля от водещата си роля в Европа. На срещата за Западните Балкани в Любляна тя още веднъж се опита да посредничи сред София и Скопие за намираме на позволение на разногласието посред им, въпреки и без необикновен триумф.

Меркел споделя, че няма политически упоритости за по-нататък, нито пък, че желае да смени немската политика с европейска. Но въпреки всичко някои
анализатори не изключват тя още веднъж да се върне на сцената в Брюксел или
Берлин, в случай че Европа или Германия имат потребност от нея.

Йоханес Грьобел - Център за европейски политики, Брюксел: Все още е доста мъчно да кажем какво ще е бъдещето на Меркел. Тя отхвърля бъдещи упоритости в политиката. Но в случай че след време се появи потребност от нея, не бих изключил изцяло сходна опция.

Германците избират разнообразни способи да се разделят с канцлера си.
Производител на плюшени играчки направи мече Меркел - с типичната
прическа, безконечното сако и черен панталон и с обичаната огърлица в
цветовете на немското знаме.

Благодарим Ви за тези 16 години, през които ни изведохте пред сложни времена. Поглеждайки обратно осъзнаваме, че положителните неща, които направихте са повече от грешките. Затова сърдечно благодарим.

Някои считат, че носталгия по нея надали ще има:

Изабел Хофман - фондация Бертерсман, Берлин: През 1998 година Хелмут Кол загуби изборите в Германия. Беше изумително какъв брой бързо Кол изчезна от груповата памет на страната. Разбира се в исторически проект той остава една огромна политическа фигура, само че действителността и животът вървят толкоз бързо напред, политиците толкоз бързо се сменят един с друг…Това е едно от чудесата на демокрацията. Мисля, че в тази ситуация с Меркел ще имаме нещо такова. Тя ще остане доста, доста значима фигура, изключително на фона на всички отворени въпроси сега за това кой ще я наследи в немската, в европейската и в международната политика, дали тя ще търси друга роля или не. Но възприятие на липса или носталгия не мисля, че ще има. Това е действителността, това е демокрацията.

Засега Меркел се сбогува с Германия, с Европа и света. В края на седмицата беше и на прощална персонална визита при папата, който я назова една от " най-великите политически фигури на света ".

На фона на отсъствието на ясни претенденти за нейното място в Германия и в Европа към момента е рано да се се каже какъв брой бързо ще бъде забравена Меркел и дали ще липсва ли на германците и останалите европейци.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР