Докато царството на Ислямска държава върви към края си в

...
Докато царството на Ислямска държава върви към края си в
Коментари Харесай

Араби сунити искат да са част от Иракски Кюрдистан и притесняват Багдад

Докато царството на " Ислямска страна " върви към края си в Ирак, сектантският дискурс на шиитите, сунитите и кюрдите - а и надпреварата посред им - още веднъж излиза на напред във времето. Политическите партии активизират трите съставния елемент, с цел да се разгласят за независими идентичности в Ирак след " Ислямска страна ".
В серия изявления на формалната си страница във " Facebook " иракският министър председател Хайдер ал Абади предизвести за " опити на някои да градят маркетингова акция на еретически основи " след освобождението на Мосул. Тогава по думите му " нови лица напуснаха скривалищата си и видимо говореха от името на хората от Мосул и Анбар ", сподели Абади в обява.
Забележките на Абади се отнасят до избрани претенции, отправени в името на сунитите в освободените територии, които могат да разделят страната въз основата на принадлежността към дадена група. Сред настояванията е включването на сунитски територии в Иракски Кюрдистан с претекста, че и арабите сунити, и кюрдите одобряват сунитската теория. Това би могло да значи, че Ирак ще се раздели на шиитски и сунитски лагер.

В арабски села на север от провинция Ниневе имаше демонстрации с искане териториите им да се интегрират в Иракски Кюрдистан. Стотици хора, свързани с арабските племена на Ниневе от Зуммар и Рабия, западно от река Тигър, излязоха на улицата на 18 юли, с цел да желаят земята им да стане част от кюрдската самостоятелна област. Зуммар и Рабия са измежду териториите, мечтани от кюрдското районно държавно управление. Негови представители постоянно ги загатват в речите си като " кюрдски региони отвън администрацията на Кюрдистан ".

Демонстрантите също по този начин желаеха да им бъдат дадени права да гласоподават на референдума за самостоятелност на Иракски Кюрдистан, който би трябвало да се организира на 25 септември. Племенни водачи в покрайнините на Мосул на 22 юни желаеха да интегрират териториите си в Иракски Кюрдистан и да проведат референдум, който да реши ориста на териториите им.

В Киркук, където кюрдското държавно управление също счита да организира референдум макар обстоятелството, че той не е в сегашните граници на района, арабски племена като абада (от което е и сегашният иракски министър председател - бел. ред.) поддържаха провеждането на референдум за независимостта на района. Племенният водач шейх Халаф ал АБади сподели за телевизия " Кюрдистан 24 " на 6 юли: " Ние поддържаме референдума в Иракски Кюрдистан, тъй като силите пешмерга пазят всички съставни елементи (на населението) без дискриминация въз основата на етнос или вяра и ние сме на страната, която ни пази. "

Влиятелният сунитски свещеник Ахмад ал Кабиси предсказа в изявление с канал " Самара " на 20 юли, че Ирак ще бъде разграничен, че сунитската територия в Ирак ще влезе в Кюрдистан, а Иракски Кюрдистан няма да е единствено за кюрдите, защото арабите сунити ще се причислят, тъй като откровено желаят да са част от него.

Състезанието сред трите групи в Ирак демонстрира, че има две съществени течения в дискурса. Шиитските партии желаят думата им да има по-голяма тежест в страната посредством политическото им посланичество и посредством опазване на военните им фракции в " Народните сили за готовност " (шиитските милиции " Хашд аш Шааби ", които вземат участие в интервенцията против " Ислямска страна " - бел. ред.), които заради законовата уредба бяха принудени да работят отвън структурата на иракската войска, само че редом с нея. Отделно съществува дискурсът на кюрдските партии, изключително на Демократичната партия на Кюрдистан (KDP), която има болшинство както в районния парламент, по този начин и в районното държавно управление.

Сунитските арабски партии в Ирак към момента не могат да формализират настояванията на гласоподавателите си, защото не поддържат недвусмислено единен Ирак с обхващаща всички групи на популацията национална реторика, която да им оказва помощ да се приобщят. Междувременно те не могат да открият лична платформа за ръководене на териториите със сунитско болшинство в Ирак, който ще се очертае след цялостния погром на " Ислямска страна ", а това от време на време ги прави податливи на употреба от шиитски и кюрдски партии според от личния им политически дневен ред.

В предишното шиитските и сунитските партии договориха неколкократно взаимни отстъпки за поддръжка на платформа за шиитски партии против поддръжка за това сунитската страна да получи избран брой политически позиции. Сега има и явни кюрдски опити арабите сунити да бъдат употребявани в името на интереса на сепаратистката платформа на KDP. Такъв образец можеше да се види, когато президентът на самостоятелната област Масуд Барзани се срещна с група водачи на арабски племена от оспорваните територии в Ниневе на 22 юли. В изказване представителят на арабските племена в района Музахим ал Хоуейт сподели: " Племенните шейхове показаха желанието си да интегрират територията си в Иракски Кюрдистан и също по този начин да го включат в съдбоносния референдум, плануван за 25 септември. " Хоуейт прикани " да се предлагат арабски националисти, които могат да станат членове на кюрдистанския парламент " в бъдеще.

По същото време Барзани активизира сунитските арабски страни, с цел да получи поддръжката им за независимостта на Кюрдистан. На 4 юли Барзани се срещна с консули от няколко сунитски арабски страни - Саудитска Арабия, Йордания, Египет, Обединените арабски емирства, Палестина, Кувейт и Судан. Барзани изясни на сунитските арабски дипломати размислите си за Ирак след разгрома на " Ислямска страна " и аргументите да се организира референдум за обособяване през септември.

Следователно, наподобява, че сунитската арабска общественост ще се употребява като инструмент за оказване на напън против Багдад в ръцете на сецесионисткото крило в Иракски Кюрдистан, до момента в който шиитският политически престиж в Багдад ще продължава да не се оправя с приобщаването на сунитската общественост, нито да ѝ помогне да построи официално националистическа платформа, която може да помогне да се насърчи основаването на национална еднаквост в единен Ирак. Това, което ще се загуби в борбата сред ползите на сунитската общественост, която дълго страда от опитите на терористични групи да я унищожат, а въпреки това, беше подценявана от доминираното от шиити държавно управление в Багдад.

Всичко, което би трябвало да знаете за:Близък изток (3118)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР