Докато трезвомислещият ни (уж) политически елит продължава с упражненията на

...
Докато трезвомислещият ни (уж) политически елит продължава с упражненията на
Коментари Харесай

За докторския рекет по Черноморието лечение няма

Докато трезвомислещият ни (уж) политически хайлайф продължава с упражненията на тематика " Как да завоюва любовта на народа и бизнеса " - изключително по предизборно време, халът на една от печелившите ни промишлености - туризма, продължава да тъне в блатото на елементарното вегетиране. Или казано по-кратко - постепенно, само че несъмнено върви към обезличаване и ликвидация на парче.

По принцип бездействието (или имитирането на дейност) от страна на държавното управление е напълно целесъобразно. Секторът е частен на 100%, би трябвало да си заплаща налозите и заради тази причина никой няма право да му пречи. Тоест - в случай че не оказва помощ повече от нужното, страната просто би трябвало да подсигурява обикновените нормативни условия за развиване на туристическия бизнес и да не се бърка в работата му.

Тъкмо заради тези " няколко " аргументи, преди години в благата ни държавна администрация се пръкна цяло едно министерство, което трябваше да  обгрижи туризма като национално виновен бизнес, а България - като международно известна дестинация. Прекрасно като концепция, само че - по традиция - куцо като реализация. Защото

новите щатове бяха заети от калинки, метреси, тъщи и баджанаци.

Като оставим настрани безконечната болна тематика с инфраструктурата в морските ни курорти, другият продължителен проблем е окаяната бедност, в която тънат незабавните медицински центрове по Черноморието. Въпреки че плачевното им положение от дълго време не е загадка за никого, то към този момент стигна сериозното си равнище и оттук насетне ведомственото безучастие може и би трябвало да бъде квалифицирано като незаконно.

Колкото и притегателна за туристите да е нашата природа, каквито и първокласни комплекси да предлага бизнесът за отмора на летовниците у нас, те няма по какъв начин да компенсират неналичието на обикновена здравна грижа за нуждаещите се.

Стоици бяха сигналите на едвам оживели, само че по тази причина пък с предостатъчно изпразнени джобове летовници през този летен туристически сезон.

Липсата на експерти, трансформира опазването на здравето по морето

в прелестно заплатен и безусловно безконтролен бизнес.

Цените на предлаганата здравна помощ, даже и за един елементарен анкерпласт, стигнаха галактически величини. А в редица сякаш общински лечебни заведения, по вратите на кабинетите " виснаха " табелки „ Не работим със здравната каса “. На пръв взор - неволна отпратка към именитото " докторско " съобщение по времето на социализма - " Цветя и бонбони не пием! " На второ четене - доказателство за действителното преобразяване на лекарските кабинети по морето в дребни печатници за пари.

Такъв беше последният случай в южният курортен град Приморско, за който сигнализира кметът Димитър Германов. Преди дни той описа, че десетки туристи с влошено здраве са чакали пред заключената врата на филиала на Спешната здравна помощ в града, защото единственият работещ екип тук бил отишъл а адрес.

Естествено, хората в потребност хукват през глава да търсят частни кабинети,

където за обикновени услуги те смъкват няколко кожи.

Ето и един обикновен, само че натрапващ се образец. Малко дете си удря пръста на едната ръчичка и разтревожените родители, хукват към незабавния център. Както казахме вратата там е залостена. В общинската болничното заведение пък се оказва, че рентгенът не работи, тъй като рентгенологът бил от Бургас и идвал за по няколко часа и то единствено три дни в седмицата. Съветват ги да потърсят  услугите на подобен експерт или в най-близкия град Царево (на към 15 км от " местопроизшествието " ), или в регионалния център Бургас (на 50 километра).

Естествено, хората се насочат към най-близкото допустимо място, където се озовават пред врата с цитираната доскоро " богатства новина ". С други думи, с цел да бъде снимано детето на рентгена, родителите би трябвало да се разделят със „ скромните “ 45 лева, без значение от обстоятелството, че цялото семейство е здравно обезпечено.

Дотук добре, само че...

травматолог също няма.

Единственото избавление е частна клиника, която се оказва още веднъж в Приморско. Дават им телефон за връзка с нея и за благополучие от там се съгласяват да ги одобряват незабавно, защото рентгеновата фотография е посочила, че с изключение на строшаване, детето е и с луксация (разместване на костите - бел. авт.).

След дългото препускане сред медицинските центрове в двата града, най-накрая се добират и до експерта, който ще реши казуса. Естествено, на разтревожените родители даже не им е хрумнало да попитат какъв брой ще им коства това „ наслаждение “ и когато към този момент ръката на детето е гипсирана и нещата са се успокоили, се озовава пред касата с цел да платят… 250 лв..

Така

сметката за счупеното кутре на здравно обезпеченото дете,

към този момент е набъбнала до 300 лв..

Социалните мрежи и интернет пространството бъкат от сходни информации.

Така да вземем за пример става известно, че в случай че си имал „ шанса “ да те ухапе кърлеж, отстраняването му ще ти коства 120 лв..

Първичният обзор при простуда или стомашно неразположение по време на лятната отмора не пада под 100 лева, това демонстрират ценоразписите на частните медицински центрове по морето.

Но казусът е, че туристите нямат избор, защото пък в общинските центрове е цяло знамение да се добереш до доктор, а камо ли да се възползваш от правото си на здравно-осигурен човек.

Толкова за тези случай, който се оказват надали „ търпими “,

за разлика от идващия, който си е повече от фрапиращ.

Само преди седмица жена разгласява  в обществените мрежи фактура за обзор от доктор по морето на стойност 530 лв..

В цената на услугата с изключение на обзор е включено и изписване на рецепта, оценено на 40 лева консумативи на стойност 50 лева, намеса по премахване на непознато тяло от едното ухо на стойност 100 лева и още услуги, сред които 150 лева за …промивка на уши И всичко си било по закон, защото ценоразписът на частния кабинет бил разгласен.

Този случай е малко по-различен, тъй като пациентът е непознат жител.

Това обаче не взема решение моралният въпрос,

за какво по курортите у нас няма обезпечена незабавна помощ

и за какво хората са принудени да стигат до частните кабинети? И с какви тъкмо усещания от инак европейската ни страна, ще се върнат по родните си места те?

Очевидно засрамени от сходни случаи, служебно ръководещите едвам в края на сезона се сетиха, че би трябвало да изпратят спомагателни лекарски екипи по курортите и гордо обясниха, че

Преди дни три коли за спешна помощ с екип от 12 лекари са били изпратени от столичната " Спешна помощ ", с цел да ударят по едно рамо на сътрудниците си в Приморско, " Слънчев бряг " и " Златни пясъци ".

Помощта е била изпратена по разпореждане на здравния министър Асен Меджидиев, едвам откакто гръмна абсурда със предостатъчно закъснялата кола за спешна помощ при случая с ударено от гръмотевица момиче в Приморско.

Министърът на туризма Илин Димитров пък подсети, че също бил изискал увеличаване на екипите на " Спешна помощ " по морето, до момента в който трае летният сезон, само че това по този начин и не се случило.

Точно по този начин - както в никакъв случай до момента не се е случвало, без значение от това дали сме били парламентарна монархия, тирания на пролетариата под формата на национална власт или република с парламентарно ръководство.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР