Ниските нива на водата разкриват следи от динозаври, датиращи от преди 110 милиона години

...
Докато Тексас беше в рекордни горещини това лято и нарастващата
Коментари Харесай

Докато Тексас беше в рекордни горещини това лято и нарастващата суша намали нивата на водата, група доброволци откриха нещо великолепно: нови следи от гигантски динозаври, за които се смята, че са от преди около 110 милиона години.

Пол Бейкър, мениджър търговия на дребно в щатския парк Dinosaur Valley, каза пред CNN, че „никога преди не е виждал толкова много следи от динозаври“.

„Вълнуващо е да видиш нещо, което никой друг не е виждал; в известен смисъл е почти като лов на съкровища“, каза Бейкър, който помага в почистването и картографирането на следи от динозаври в парка. „Мислех, че съм видял всяка следа от динозаври, но през последните две години със сушите, които имахме, и упоритата работа на нашите доброволци, това е просто невероятна гледка.“

Интерактивно: Отдръпващите се водни линии на езерото Мийд разкриха неочаквани открития

Държавният парк Dinosaur Valley, на около час и половина южно от Далас, е дом на голям брой следи от динозаври, отпечатани от сауроподи и тероподи, които са живели в района преди около 113 милиона години. Това е гореща точка за ентусиасти на динозаври и туристи, които обикновено се стичат по вече пресъхналата река Палукси, за да ловят риба, да плуват и да карат каяк.

Тъй като нивата на водата спаднаха това лято, се разкри по-древна история. Брутално сухо заклинание се разпространи в части от Тексас от юни, като екстремната суша вече обхваща повече от една трета от щата, съобщи американският монитор за засушаване в четвъртък.

„Това беше най-горещият юни, който съм преживявал, а сега съм на 45 години“, каза Бейкър. „Не си спомням коритото да е разрушавано. Просто е сух до костите.“

В района, където са открити много от новите дино следи, Бейкър каза, че варовикът в коритото на реката понякога се изстрелва до 128 градуса по Фаренхайт и тази топлина изсушава още повече земята.

Бейкър каза, че масивните писти са "удивителна гледка", която допълва разрастващата се карта на парка. Бейкър каза, че масивните писти са "невероятна гледка", която допълва разрастващата се карта на парка. Пол Бейкър

Намирането на важна част от палеонтологичната история е донякъде добра страна на екстремното време за Глен Кубан, който работи и пише за следите от динозаври Paluxy в и около Държавния парк Dinosaur Valley повече от 40 години.

И тази година работата на Kuban до голяма степен беше фокусирана върху почистването на две големи площадки в парка, известни като Ballroom и Denio, където той планира да разшири картографирането на пътеките на парка, за да включи тези, които преди това са били погребани под кал и вода.

Те установиха, че новооткритите следи вероятно принадлежат на два вида тероподи: Acrocanthosaurus, който тежи до 7 тона, и Sauropodseiden, наричан още Paluxysaurus, който тежи около 44 тона.

„Важно е да се изясни, че сушата не разкрива по магически начин следите в девствено състояние“, каза Кубан пред CNN. „Дори когато реката е суха, следите обикновено са под големи количества чакъл, пясък и засъхнала кал. На много доброволци са нужни много дни – в този случай седмици – за премахване на утайката, покриваща и запълваща следите.“

Хората правят отливки на следи от тероподи. Хората правят отливки на следи от тероподи. Пол Бейкър Река Палукси обикновено привлича туристи за риболов, плуване и каране на каяк, но е пресъхнала до кости в нарастващата суша това лято. Река Палукси обикновено привлича туристи за риболов, плуване и каране на каяк, но е пресъхнала до кости в нарастващата суша това лято. Пол Бейкър

Миналата година Kuban организира група от доброволци, включително членове на Далаското палеонтологично общество, Master Naturalists и Friends of Dinosaur Valley State Park, за да почистят и картографират най-дългата опашка на динозавър в Северна Америка – над 130 стъпки – както и няколко следи близо до него. През цялото време Бейкър им осигурява консумативи, оборудване и логистична подкрепа, като същевременно им помага с изследванията.

Бейкър е израснал в държавния парк Dinosaur Valley – баща му е бил управител на парка в продължение на 30 години – и сега управлява няколко бизнеса, включително магазина за подаръци в парка. Той каза, че помагането за разкриване на следи от динозаври е „изключително специално“, позволява му „да се върне на място и общност, които обичам и ми помогнаха да се отгледам“.

Сушата им позволи да се върнат назад във времето и да хроникират историята, но това не означава, че продължаващата суша и рекордно високите температури трябва да бъдат пренебрегнати, каза Бейкър. Като човек, който е израснал плувайки и ловейки риба по река Палукси, която сега е отводнена от сушата, той каза, че това е ситуация на „даване и вземане“.

„Хубаво е да гледам пистите като тази, но ми липсва реката“, каза той. „Река Палукси обикновено е красива, красива река.“

Прочетете повече:

Град на 3400 години в Ирак излезе от водата след екстремна суша

Поразеното от суша езеро Мийд се отдръпна, за да разкрие десантен кораб от Втората световна война

Водната криза в езерото Мийд разкри вулканични скали от изригвания преди 12 милиона години

Пресъхващата река Дунав разкри заредени с експлозив нацистки военни кораби от Втората световна война

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР