Докато светът остава съсредоточен върху епидемията от коронавирус, Китай остава

...
Докато светът остава съсредоточен върху епидемията от коронавирус, Китай остава
Коментари Харесай

Цените на прасенцата в Китай скочиха с 600%

Докато светът остава концентриран върху епидемията от ковид, Китай остава изправен и пред друга здравна опасност, единствено че ветеринарна - епидемията от африканска чума по свинете. Тя съумя да заличи към 40% от броя на животните през предходната година, а проблемите не наподобява да са се разрешили.

Заради дефицита на прасета фермерите, които в този момент се пробват да възстановят стадата си, са изправени пред рекорден скок на цената на дребните прасенца, съобщи Zero Hedge. Понастоящем кг живо тегло се търгува против 126 юана (над 18 долара), което е скок от 600% спрямо началото на 2019 година

Освен самата африканска чума, производителите бяха наранени и от ковид, поради който пътуванията и доставките в някои райони на Китай бяха замразени. Негативните резултати от двете епидемии не са обезщетени даже и от решението на управляващите в страната да извадят хиляди тонове свинско от държавните запаси.

Същевременно фермерите не са застраховани и против алтернативата домашно отглежданите стада да се заразят от диви прасета, защото болестта по животните не е изкоренена. Ако тя още веднъж се развихри всеобщо, локалните производители ще би трябвало още веднъж да се разделят със стадата си.

В началото на предходната седмица бяха открити седем заболели диви прасета в провинция Хубей, която е и епицентъра на епидемията от ковид. Дефицитите, подбудени от двете заболявания, доведоха до изстрелване на цената на свинското в Китай със 116% на годишна основа към края на декември 2019 година /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР