Докато Силициевата долина е обхваната от страстта към изкуствения интелект,

...
Докато Силициевата долина е обхваната от страстта към изкуствения интелект,
Коментари Харесай

Мелинда Гейтс иска повече женско присъствие в изкуствения интелект

Докато Силициевата котловина е обхваната от пристрастеността към изкуствения разсъдък, Мелинда Гейтс сигнализира, че в създаването на тези софтуерни принадлежности би трябвало да вземат участие повече дами.

Филантропът и дълготраен бранител на женските права съобщи, че е " доста обезпокоена " от това по какъв начин актуалната конкуренция в изкуствения разсъдък и бързането да се внедри тази във допустимо най-вече артикули, ще се отрази на дамите.

" Много съм обезпокоена, тъй като нямаме задоволително дами, които да са компютърни експерти и да имат опит в изкуствения разсъдък ", сподели Гейтс пред CNN, " а без това ще вкараме предубеждения в системата ", добави тя.

" Присъствието на дами на позиции за взимане на решения, когато става въпрос за внедряване на AI  е жизненоважно ", акцентира Мелинда Гейтс.

Моделите на изкуствения разсъдък от дълго време са обект на рецензии поради способността им да поддържат предубеждения, изключително във връзка с дамите и цветнокожите.

Новите генеративни принадлежности за изкуствен интелект, като ChatGPT и Dall-E на OpenAI, се образоват на големи масиви от онлайн данни, които постоянно носят предубеждения като хората.

Междувременно някои откриватели в тази област показват нови опасения, че мощните принадлежности към този момент могат да популяризират пристрастия и дискриминация в доста по-голям мащаб и с по-малка отчетност, защото отговорите са генерирани от машина.

Коментарите на Гейт по отношение на AI идват след възобновения й ангажимент да оказва помощ на повече дами да се кандидатират за постове в Съединени американски щати посредством обява в Time Op-Ed за годишнината от анулацията на решението на Върховния съд по делото " Роу против Уейд ".

В изявлението си за CNN Гейтс съобщи също, че в никакъв случай не поддържа съответни претенденти в предизборни борби.

" Понякога гласоподавам за републиканците, от време на време за демократите. Аз съм доста самостоятелен гласоподавател и не желая да бъда причислявана към едните или другите. Смятам, че най-хубавата политика се прави, когато стигнем от другата страна на пътя ".

Гейтс обаче акцентира, че сега фокусът ѝ е върху издигането на дамите претенденти.

" Твърде постоянно решенията се взимат за дами, а не от дами. Както сподели Рут Бейдър Гинсбърг, имам вяра, че дамите би трябвало да бъдат на всяко място, където се вземат решения, а ние просто към момента не сме там като страна. ", добави Гейтс.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР