На Антарктика липсва количество морски лед с размерите на Аржентина – и учените се борят да разберат защо

...
Докато Северното полукълбо е горещо от рекордна лятна гореща вълна,
Коментари Харесай

Докато Северното полукълбо е горещо от рекордна лятна гореща вълна, много по на юг, в дълбините на зимата, се чупи още един ужасяващ климатичен рекорд. Антарктическият морски лед е спаднал до безпрецедентно ниски нива за това време на годината.

Всяка година антарктическият морски лед се свива до най-ниските си нива към края на февруари, по време на лятото на континента. След това морският лед се натрупва отново през зимата.

Но тази година учените са наблюдавали нещо различно.

Морският лед не се е върнал близо до очакваните нива. Всъщност то е на най-ниските нива за това време на годината, откакто се водят записи преди 45 години. Ледът е с около 1,6 милиона квадратни километра (0,6 милиона квадратни мили) под предишния зимен рекорд през 2022 г., според данни от Националния център за данни за сняг и лед (NSIDC).

В средата на юли морският лед на Антарктида беше с 2,6 милиона квадратни километра (1 милион квадратни мили) под средното ниво от 1981 до 2010 г. Това е област, голяма почти колкото Аржентина или комбинираните области на Тексас, Калифорния, Ню Мексико, Аризона, Невада, Юта и Колорадо

„Играта се промени“

Феноменът е описан от някои учени като извън класациите изключителен – нещо, което е толкова рядко, че има шансове да се случва само веднъж на милиони години.

Но Тед Скамбос, глациолог от Университета на Колорадо Боулдър, каза, че говоренето с тези термини може да не е толкова полезно.

„Играта се промени“, каза той пред CNN. „Няма смисъл да говорим за шансовете това да се случи по начина, по който системата беше преди, това ясно ни казва, че системата се е променила.“

Учените сега се борят да разберат защо.

Антарктика е отдалечен, сложен континент. За разлика от Арктика, където морският лед е бил в последователна низходяща траектория с ускоряването на климатичната криза, морският лед в Антарктика се е променил от рекордно високи до рекордно ниски нива през последните няколко десетилетия, което затруднява учените да разберат как реагира към глобалното отопление.

Но от 2016 г. учените започнаха да наблюдават рязка низходяща тенденция. Въпреки че естествената променливост на климата засяга морския лед, много учени казват, че изменението на климата може да бъде основен двигател за изчезването на леда.

„Антарктическата система винаги е била силно променлива“, каза Скамбос. „Това [настоящо] ниво на вариация обаче е толкова екстремно, че нещо радикално се е променило през последните две години, но особено тази година, в сравнение с всички предишни години от поне 45 години назад.“

Няколко фактора допринасят за загубата на морски лед, каза Скамбос, включително силата на западните ветрове около Антарктика, които са свързани с увеличаването на замърсяването на планетата.

„По-топлите температури на океана на север от границата на Антарктическия океан, смесващи се с водата, която обикновено е донякъде изолирана от останалата част от световните океани, също е част от тази идея как да се обясни това“, каза Скамбос.

В края на февруари тази година антарктическият морски лед достигна най-ниската си площ от началото на записите - 691 000 квадратни мили.

Безпрецедентното събитие от тази зима може да означава дългосрочна промяна за изолирания континент, каза Скамбос. „По-вероятно е, отколкото не, да не видим антарктическата система да се възстанови по начина, по който го направи, да речем, преди 15 години, за много дълъг период в бъдещето и вероятно „никога“.“

Други са по-предпазливи. „Това е голямо отклонение от средното, но ние знаем, че морският лед на Антарктида показва голяма променливост от година на година“, каза Жулиен Строев, старши учен в Националния център за данни за сняг и лед, пред CNN, добавяйки, че „е твърде рано да се каже дали това е ново нормално или не.“

Каскадни ефекти

Морският лед играе жизненоважна роля. Въпреки че не засяга пряко покачването на морското равнище, тъй като вече плава в океана, има косвени ефекти. Изчезването му оставя крайбрежните ледени покривки и ледниците изложени на вълни и топли океански води, което ги прави по-уязвими за топене и откъсване.

Липсата на морски лед също може да има значително въздействие върху дивата природа, включително крил, с който се хранят много от китовете в региона, и пингвини и тюлени, които разчитат на морския лед за хранене и почивка.

В по-широк план морският лед на Антарктика допринася за регулирането на температурата на планетата, което означава, че изчезването му може да има каскадни ефекти далеч отвъд континента.

Морският лед отразява входящата слънчева енергия обратно в космоса, когато се разтопи, той излага на показ по-тъмните океански води под които поглъщат слънчевата енергия.

От известно време в части от Антарктика се наблюдават тревожни промени. Антарктическият полуостров, тънка верига от ледени планини, която стърчи от западната страна на континента, е едно от най-бързо затоплящите се места в южното полукълбо.

Миналата година учени казаха, че огромният ледник Туейтс в Западна Антарктида – известен още като „Ледникът на Страшния съд“ – „се държи на ноктите си“, докато планетата се затопля.

Учените са изчислили, че глобалното покачване на морското равнище може да се увеличи с около 10 фута, ако Thwaites рухне напълно, опустошавайки крайбрежните общности по света.

Скамбос каза, че рекордно ниското ниво на морския лед тази зима е много тревожен сигнал.

„През 2016 г. [морският лед на Антарктида] претърпя първия голям спад. От 2016 г. той остава нисък, а сега дъното падна. Нещо голямо в огромна част от планетата внезапно започва да се държи различно от това, което сме виждали през последните 45 години.“

Лора Падисън от CNN допринесе за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР