Докато се ръкува с представител на пристигналата на посещение южнокорейска

...
Докато се ръкува с представител на пристигналата на посещение южнокорейска
Коментари Харесай

Как Ким Чен-ун заприлича на държавник

Докато се ръкува с представител на пристигналата на посещаване южнокорейска делегация, севернокорейският водач Ким Чен-ун се усмихва необятно, като че ли всеки миг ще избухне в плевел смях. После, седнал на огромна заседателна маса, на лицето му още веднъж грее усмивка, а пратениците от Южна Корея гледат уважително. На вечерята Ким още веднъж е с необятна усмивка, до него седи брачната половинка му, южнокорейците слушат деликатно всяка негова дума.

Той е привикнал да бъде центърът на земното притегляне в своята страна, която фамилията му ръководи с неоспорима власт от 1948 година, само че шансът да изиграе ролята на старшия общественик на Корейския полуостров в зала, цялостна с южнокорейци, даде на автократичния водач цялостен нов набор от пропагандни и политически благоприятни условия. Следващия месец той ще има нов сериозен късмет да заблести: Сеул съобщи, че Ким е приел среща на върха - третата в историята сред двете враждуващи страни - с южнокорейския президент Мун Дже-ин.

Кадрите на севернокорейските медии от срещата сред Ким и пратениците на Мун, която се състоя в понеделник вечерта, са още по-удивителни, защото единствено допреди месеци мнозина се притесняваха от война след поредност севернокорейски оръжейни тествания и закани към Сеул и Вашингтон.

Смях и закачки

В репортажа на севернокорейската телевизия водачът на КНДР се усмихва и смее, вдигайки чаша на формалната вечеря, а след това маха на изпроводяк, когато двете лимузини с южнокорейските делегати потеглят от централата на ръководещата Корейска трудова партия.

В южната част на Корейския полуостров необикновените фрагменти се разпространиха бързо, ден откакто Северът съобщи, че Ким е имал " прям диалог " с десетчленната делегация от пратеници на Мун. Според известията на вечерята, която съгласно южнокорейското държавно управление траяла към четири часа, севернокорейският водач изразил предпочитание " да се напише нова история на националното обединяване ".

Срещата беше първият персонален диалог на южнокорейски представители с младия севернокорейски водач, откогато той пое властта след гибелта на управлявалия като деспот негов татко в края на 2011 година Това е следващ знак, че Кореите се пробват да поправят връзките си след една от най-напрегнатите години в район, който сякаш непрекъснато е на ръба. Вчера южнокорейската делегация, водена от шефа на южнокорейската Служба за национална сигурност Чун Ею-йо, се прибра в родината си и разгласи идната идващия месец среща Ким-Мун. Доколкото е известно, визитата на Чун е първата южнокорейска аудиенция на високо ниво на север от към десетилетие.

 Как Ким Чен-ун замязя на общественик
© Kcna, Reuters

КНДР към момента не е оповестила идната среща на върха в своите медии макар към този момент направеното известие на Юга.

С оглед на нелекото минало на кръвопролития, закани и неприязън на Корейския полуостров има сериозен песимизъм дали забележимото стопляне в връзките на Кореите ще докара до дълготраен мир. Северна Корея съгласно някои се пробва да употребява усъвършенстваните връзки с Юга, с цел да отслаби политиката против КНДР на интернационалните наказания и напън, отпред на която стоят Съединени американски щати, както и да обезпечи агитационен материал за вътрешна консумация на Ким.

Но всеки нов процес на събитията - изключително среща на върха - поражда опция двете Кореи да се възползват от набраната инерция след присъединяване на Северна Корея в Зимната олимпиада в Пьончан предишния месец, с цел да се понижи опълчването към нуклеарните упоритости на КНДР и да се възобновят договарянията сред Пхенян и Вашингтон. Сеул разгласи, че на договарянията Северна Корея също по този начин е приела, в случай че се проведат диалози сред нея и Съединени американски щати, да наложи мораториум на ядрено-ракетните си тествания.

" Патриотична и неподправена "

Ролята на убеден водач, който посреща идващи на посещаване по-нископоставени в йерархията представители на вражеския Юг, явно се харесва на Ким. На срещата с южнокорейците той позираше ухилен пред камерите и одобри като хазаин делегацията на Сеул в атмосфера, която формалната осведомителна организация на Севера КЦТА дефинира като " патриотична и неподправена ".

Мнозина в Сеул и Вашингтон ще желаят да узнаят дали макар риториката и усмивките фактически има опция Ким да сложи на масата за договаряния севернокорейските старания за сдобиване с боеприпас от нуклеарни ракети, способни да ударят континентална Америка. КНДР неведнъж и намерено е обявявала, че няма да се откаже от атомните си бомби. Тя не може да понася годишните американско-южнокорейски военни учения, които тази година бяха отсрочени поради олимпиадата, само че по всяка възможност ще се състоят по-нататък напролет. Самото реализиране на нуклеарните цели на Севера зависи от възобновяването на тестванията, които изправиха района на ръба.

Както се оповестява, на вечерята Ким изразил " твърдото си предпочитание да даде мощен подтик на връзките сред Севера и Юга и да се напише нова история на националното обединяване посредством съгласуваните дейности на корейската нация, и тя да се гордее пред света ". Тиражирани бяха догатки, че подобряването на междукорейските връзки може да проправи път за диалози сред Вашингтон и Пхенян за нуклеарните оръжия на Севера. Съединени американски щати обаче дадоха ясно да се разбере, че не желаят празни приказки, както и че всички варианти са на масата, в това число военната.

Предишните стопляния в връзките сред двете Кореи не доведоха до нищо на фона на траялите оръжейни тествания на Севера и изказванията му, че годишните американско-южнокорейски военни игри са подготовка за навлизане в КНДР. /БТА, със съкращения
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР