Докато разпалено разказвах на учениците за националните ни герои и

...
Докато разпалено разказвах на учениците за националните ни герои и
Коментари Харесай

Национални светци и предатели

Докато разпалено разказвах на учениците за националните ни герои и ги карах да проучваме одата " Левски " от Иван Вазов, едно момиче подвигна ръка и ми сподели, че тук нещата ги преглеждаме по този начин, само че в предходното учебно заведение, където учила до 8 клас, преподавателят по история им казвал, че Ботев, Левски и другите ни борци за независимост в действителност са нарушители. Защото нарушавали законите на Османската империя. Класът утихна.

Не че тъкмо националните ни герои са тези, които интересуват учениците сега. Вълнуват ги проблемите на тяхната възраст: нов клип, обектът на обич от прилежащия клас... Но глупостта на това изказване ги стресна. Те ме гледаха. Поех въздух и започнах да приказвам, с труд сдържайки гнева си...

Не е нещо ново. Още през 90-те години някои пишман учени твърдяха сходни неща. Както и че не е имало баташко кръвопролитие. Но и през днешния ден. Че не е имало турско иго, а единствено наличие (горките Ботев, Левски, Чинтулов, Вазов и другите, които не са знаели какво говорят). Че доста добре сме си живеели в границите на Османската империя.

И Левски, който е обесен тогава от турците, наново бе обесен от наши съвременници, които го дефинираха като палач (историята с момчето).

Преди време режисьорът Максим Генчев описа по какъв начин соросоидни организации са му предложили да направи филм, в който да изкара Христо Ботев деградирал алкохолик, коцкар и апаш. Както и че гениалните му стихотворения не били негови... Той отказал, въпреки да му предложили доста пари. Дали обаче някой различен ще откаже?

Опитите да бъде махнат ореолът, който народът ни е нарисувал към тези светли облици, удря по националната ни памет. По националното ни самочувствие. Тези хора, жертвали живота си за свободата на България, са всичко друго, само че не и нарушители. Може и да не са светци в каноничния смисъл на тази дума. Но са светци в очите и паметта на народа. И е извънредно време да бъдат прекратени всички опити от модерни псевдоучени за развенчаване на светлия им ореол. Както църквата има потребност от своите мъченици, по този начин и България има потребност от националните си герои. Които да бъдат образец за идващите генерации със саможертвата в името на идеала - свободата.

И в случай че желаеме да се съхраним като нация, да не е била безрезултатна саможертвата на " лудите глави ", би трябвало да постъпим с всички тези организации, които целят замяна на историята ни, както постъпиха в Унгария - изгониха ги.

Между другото, историята на Балканския полуостров се преподава в Турция по различен метод - не както в нашите учебници. Макар към този момент да се колебая, че е по този начин...
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР