Докато Рафаел Надал е вперил поглед към 11-и трофей от

...
Докато Рафаел Надал е вперил поглед към 11-и трофей от
Коментари Харесай

На гости на Рафа Надал

Докато Рафаел Надал е вперил взор към 11-и трофей от “Ролан Гарос”, академията му на родните Балеарски острови работи на цялостни обороти. Намиращо се на към половин час път с кола от Палма де Майорка, тенис учебното заведение на Рафа търси... идващия Рафа от октомври 2016 година, когато за първи път отваря порти. Разполага с 27 корта, на които се приготвят 120 деца от целия свят. По подигравка на ориста множеството кортове в дома на Краля на клея са с твърда настилка като тази на “Аустрелиън Оупън” и “Ю Ес Оупън”. Причината е, че съгласно Рафа и неговия чичо и досегашен треньор Тони Надал, който е един от шефовете на академията, бъдещето принадлежи на твърдите кортове и младото потомство би трябвало да усвои тънкостите на играта точно на тях.

Снимка: Методи Шуманов

Освен чичо Надал управителни постове в плана заемат още сестрата на международния номер едно в ранглистата – Марибел, която се грижи за маркетинга, и татко му Себастиян. Неслучайно кланът Надал взема решение да построи академията, в която са вложени над 21 млн. евро в партньорство с телекомуникационния колос “Мовистар”, точно тук, на Балеарските острови. Рафа е надълбоко обвързван с родното си място и държи да сътвори своето тенис учебно заведение там, където самият той е направил първите си стъпки с ракета в ръка. По този метод основава работа за локалните, които са ангажирани най-вече в туристическия бранш.

И по какъв начин да е другояче, откакто през предходната година островите са посетени от към 15 млн. задгранични туристи. Една част от тях не пропуща да отскочи до академията, която разполага с интерактивен музей, хотел и медицински център. Освен сбирката от титли на Надал, включваща десетте трофеи от “Ролан Гарос”, музеят предлага на посетителите си и опцията да видят един от старите болиди на Фернандо Алонсо във Формула 1, както и фланелки на Кристиано Роналдо и Лионел Меси с подписи от звездите на “Реал” Мадрид и “Барселона”. Сред останалите атракции е екип на баскетболната легенда Майкъл Джордан. Над 2000 балеарци пък употребяват супермодерния фитнес на комплекса, за който месечният абонамент коства 50 евро. Отново по експлицитното гледище на Рафа ценоразписът би трябвало да е по джоба на локалните.

Снимка: Методи Шуманов

Сумата обаче внезапно скача, когато стартираме да приказваме за тенис. Всяко едно от децата на възраст сред 11 и 18 година заплаща годишна такса в размер на 56 хиляди евро, с цел да върви по стъпките на Надал. Сред главните съперници на академията на международния номер едно е учебното заведение в Ница на някогашния треньор на Григор Димитров – Патрик Муратоглу, в което една година коства 40 хиляди евро. Лидер на американския пазар пък е академията IMG, където въпросната сума възлиза на 66 хиляди евро.

Самият Рафа знае по-добре от всеки различен, че в тениса триумфите се реализират с изключителна физика и с още по-изключителна душeвност. Това е и повода в академията му да има психолози, които работят непрекъснато с учениците. Много от тях се намират на хиляди километри от вкъщи си и от време на време напрежението и самотата им идват допълнително. Колко от тях ще станат експерти – единствено времето ще покаже. За всички останали обаче има План Б, защото академията си партнира с влиятелното учебно заведение “Америкън Интернешънъл”, откъдето се грижат за образованието на бъдещите тенис звезди. Които в този миг следят със спотаен мирис следващия поход на своя кумир в Париж.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР