Докато президентът на САЩ Джо Байдън се подготвяше да отпразнува

...
Докато президентът на САЩ Джо Байдън се подготвяше да отпразнува
Коментари Харесай

Newsweek: Защо светът не трябва да подценява ШОС и засилването на съюза Индия–Китай–Русия-Иран

Докато президентът на Съединени американски щати Джо Байдън се приготвяше да отпразнува Деня на независимостта във Вашингтон, индийският министър-председател Нарендра Моди стартира да провежда виртуална среща на върха дружно с сътрудниците си от Китай, Русия, Пакистан и няколко други страни, с цел да подпише нови съглашения в сходство с възходящия блок от незападни сили.


В мнения, споделени с „ Нюзуик “, пресслужбата на Секретариата на Шанхайската организация за съдействие (ШОС) очерта стремежите на групата и какво може да се чака от срещата на Съвета на държавните глави (СГГ) през днешния ден, в това число обезпечаването на участие на Иран и разширението на пътя за присъединение и на Беларус.

" Срещата на върха на ШОС е платформа за демонстриране на общите желания на страните членки и за показване на извънредно нужни начинания ", съобщи пресслужбата, " платформа, която става все по-необходима във време на световни политически разтърсвания и повишаване на разрушителните закани и провокации. "

Срещата се организира под мотото SECURE - редуциране, измислено от Моди, което включва правилата на сигурността, стопанската система и търговията, свързаността, единството, зачитането на суверенитета и териториалната целокупност и околната среда. Очаква се осемте водачи на ШОС, измежду които са и ръководителите на централноазиатските страни Казахстан, Киргизстан, Таджикистан и Узбекистан, да подпишат 14 документа за начинания, вариращи от битка с тероризма до съдействие в региона на цифровите технологии.

Според пресслужбата в дневния ред ще бъде включено и " задълбочено разискване на ограничения за битка със актуалните провокации и закани ", както и механизми за разширение на ШОС, към която през последните години се следи засилен интерес, защото от ден на ден страни се стремят да укрепят многостранното съдействие отвън форумите, обичайно доминирани от Съединени американски щати и техните съдружници.

Въпреки разширението на членския състав на блока, който понастоящем съставлява към 44% от международното население, членовете и филиалите на ШОС надалеч не са съгласувани в по-широките си геополитически ползи. Редица асоциирани страни са въвлечени в надълбоко вкоренени вражди, които от дълго време пораждат опасения по отношение на сплотеността на групата и успеваемостта ѝ да работи като колектив.

В частност съветският президент Владимир Путин, който през днешния ден направи първата си виртуална интернационална изява след несполучливия протест на групата " Вагнер " в края на предишния месец, акцентира ШОС като инструмент за обявяване на незападни гледни точки по въпроси като войната в Украйна - въпрос, по който няма консенсус измежду страните членки на ШОС.

И въпреки всичко ролята на Москва в основаването на ШОС е формираща, а организацията узрява със усилването на връзките на Русия с Китай.

Началото на ШОС може да се наблюдава до април 1996 година, когато Китай, Казахстан, Киргизстан, Русия и Таджикистан основават Шанхайската петорка за разрешаване на напрежението по границите след края на Студената война и усилване на икономическото и военното съдействие и съдействието в региона на сигурността. Пет години по-късно, през юни 2001 година, към тези пет страни се причислява Узбекистан, с цел да сътвори ШОС, която да форсира тези старания в нов формат, до момента в който Пекин и Москва се готвят да подпишат към момента настоящия си двустранен контракт за другарство през идващия месец.

През годините ШОС продължи да създава нови механизми за съдействие и стартира да притегля нов интерес. Ядрените южноазиатски противници Индия и Пакистан се причислиха към нея през 2015 година и станаха пълноправни членове през 2017 година, отбелязвайки последните такива присъединения досега.


ШОС събира и редица страни наблюдаващи, в това число Афганистан, Беларус, Иран и Монголия, както и редица сътрудници за разговор като Армения, Азербайджан, Камбоджа, Египет, Кувейт, Малдивите, Мианмар, Непал, Катар, Саудитска Арабия, Шри Ланка, Турция и Обединените арабски емирства.

Офертата на Иран да стане деветата пълноправна страна - членка на ШОС, притегли изключително внимание на интернационалната общественост, защото Техеран се стреми да укрепи връзките си с Пекин, Москва и други районни сили в изискванията на непоколебима акция на наказания от страна на Вашингтон поради нуклеарната стратегия на Ислямската република.

Пресслужбата на Секретариата на ШОС заяви пред „ Нюзуик “, че " процедурите за присъединение на Ислямска република Иран към Организацията като страна членка би трябвало са финализирани " на срещата на върха на водачите.

Този ход беше подхванат, защото Саудитска Арабия неотдавна утвърди собствен личен статут на сътрудник в разговора на ШОС след подписаното с посредничеството на Китай съглашение за обновяване на дипломатическите връзки сред Рияд и Техеран през март. Както Иран, по този начин и Саудитска Арабия подадоха в допълнение заявление за присъединение към икономическата коалиция БРИКС, която включва още Китай, Индия и Русия, както и Бразилия и Южна Африка.

Пресслужбата на Секретариата на ШОС съобщи, че организацията е " отворена " и че " понастоящем 11 западноазиатски страни са членове на организацията в един или различен формат, а други страни от Близкия изток неведнъж са изразявали интереса си към съдействие с ШОС ".

И до момента в който Иран получи пълноправно участие в ШОС, на срещата се чака и близкият източноевропейски съдружник на Русия - Беларус, също да напредне по същия път.

" По време на съвещанието на ШОС е планувано и подписването на меморандум за уговорката на Република Беларус да стане страна членка на Шанхайската организация за съдействие ", обявиха от пресслужбата. " Минск се приближи с една стъпка към присъединението си към Организацията като страна членка. Очакваме, че всички правни процедури ще бъдат завършени в близко бъдеще ".

Напредъкът на Беларус пристигна в миг, когато страната от ден на ден затъва в продължаващата война на Русия в Украйна. Близо година и половина откакто през февруари 2022 година разреши на съветските войски да стартират нахлуване от беларуска територия в Украйна, президентът Александър Лукашенко изигра посредническа роля в прекъсването на опита за въоръжен протест, стартират в края на предишния месец от шефа на съветската частна военна компания " Вагнер " Евгений Пригожин на територията на самата Русия.

Въпреки тези геополитически спорове пресслужбата съобщи, че ШОС единствено е станала по-популярна измежду страните от всички континенти. Освен Беларус и Иран на срещата на върха са поканени и ръководителите на другата държава-наблюдател на ШОС - Монголия, и на постоянно гостуващия Туркменистан, както и водачите на Организация на обединените нации, Общността на самостоятелните страни (ОНД), Организацията на контракта за групова сигурност (ОДКС), Евразийския стопански съюз (ЕАИС), Конференцията за взаимоотношение и ограничения за подсилване на доверието в Азия (КВМДА) и Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН).


" Фактът, че ШОС е необятно приета от евроазиатските страни, още един път потвърждава успеваемостта на Организацията и нейната интернационална прелест ", обявиха от пресслужбата. " Все повече страни виждат в ШОС жизнерадостен механизъм за многостранна дипломация, за взаимна работа по общите провокации и закани, с цел да се подсигурява сигурността и стабилността в района на ШОС. "

Въпреки това другите отзиви на членовете на ШОС, страните наблюдателки и сътрудниците в разговора не престават да подклаждат прочут интернационален песимизъм във връзка с бъдещето на блока.

Но пресслужбата на Секретариата на ШОС твърди, че блокът е подобаващ да преодолее тези разногласия, с цел да работи за постигането на общи цели. Пресслужбата съобщи, че " не сме създали механизъм за разрешаване на различията и разногласията сред страните членки ", защото " всички страни членки на ШОС следват правилата на Шанхайския дух, по-специално правилата на взаимно доверие, взаимна полза, тъждество и почитание, което спомага за основаването на удобна атмосфера за съдействие ".

Досега първото в историята на ШОС председателство на Индия наподобява поддържа този блян, защото на извършеното през май съвещание на Съвета на министрите на външните работи на ШОС за първи път от 12 години насам почитан пакистански посланик пътува до Индия на фона на продължаващите враждебни дейности по границата, а на съвещанието участва и външният министър на Китай в миг, когато териториалният спор сред Пекин и Ню Делхи подклажда високо напрежение.

Индия също по този начин поддържа дългогодишно партньорство с Русия макар засилващите се връзки на Ню Делхи с Вашингтон, който прикани страните да изолират Москва поради спора в Украйна. Преди по-малко от две седмици Моди се завърна от среща с Байдън във Вашингтон, където укрепи американско-индийските връзки, като в същото време поддържаше политика на стратегическа автономност, която включваше създаване на връзки и в цяла Евразия.

Пресслужбата на Секретариата на ШОС означи, че председателството на Индия е белязано от " интервал на интензивна активност ", включващ към 134 срещи на разнообразни равнища от септември предходната година насам.

" Държавите членки на ШОС, се ангажират да трансфорат района на ШОС в кротичък, резистентен, проспериращ и съразмерен район ", съобщи пресслужбата. " За постигането на тази амбициозна цел всички страни членки, като регистрират особеностите и разликите на всяка страна, търсят допирни точки и се стремят да се схващат взаимно, с цел да намерят връзка и да основат пространство на другарство и доверие. "

" Както има разлики и несъгласия сред хората, по този начин има разлики и несъгласия и сред страните членки ", добави пресслужбата. " Основното предписание на фамилията на ШОС е да не се внасят двустранни несъгласия в организацията. " /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР