Докато правителството очаква поевтиняването на хляба да се усети във

...
Докато правителството очаква поевтиняването на хляба да се усети във
Коментари Харесай

По-евтин хляб у нас, но за сметка на виното и бирата

Докато държавното управление чака поевтиняването на хляба да се усети във всеки дом, от производството и комерсиалните вериги не дават обещание същото

Докато държавното управление чака поевтиняването на хляба да се усети във всеки дом, от производството и комерсиалните вериги не дават обещание същото. Те се надяват измененията да запазят цените такива, каквито са сега и най-малко да не скачат още повече, осведоми

В същото време, поради повишението на Данък добавена стойност на виното и бирата, ресторантьорите оповестиха, че клиентите би трябвало да чакат повишаване на тези артикули с 30% и то единствено до 2-3 месеца. За производителите на самун нулевият Данък добавена стойност ще значи 20% рухване на цената. Но поевтиняването на насъщния ще е несъмнено единствено до идването му в комерсиалните вериги.

„ Аз не съм огромен оптимист, че цената ще падне с доста, тъй като на надценката на хляба, която е в комерсиалната мрежа, там ще се вкарва Данък добавена стойност. Там всеки търговец си дефинира надценката и ДДС-то над тази надценка”, съобщи Гергана Димитрова, която е шеф на хлебопроизводство в Стара Загора.

За последния по веригата - клиента, очакванията са да заплаща по-малко за главния артикул на трапезата. Собствениците на магазини обаче към този момент си вършат сметки. Те демонстрират, че е по-вероятно цените да останат същите, макар прелюдия нулев налог добавена стойност.

Камен Аврамов е притежател на магазин. Според него цените на хляба ще се запазят както до момента.

„ На 65 стотинки жито, на скъпата електрическа енергия, скъпия газ... Защото ДДС-то - супер, то е 20%, само че скокът на всички други неща, които са себестойността на този самун, не знам”, сподели той. Магазинът на Камен печели по 10 стотинки на самун, без значение от цената му, която единствено за тази година е скочила 2 пъти.

За сметка на хляба, Данък добавена стойност на бирата и виното се връща на 20%. Повишаването ще се отрази както на бизнеса, по този начин и на клиента, който ще заплаща повече, безапелационни са от бизнеса.

„ Това значи да останат по-малко свежи пари във компанията, която да си посреща разноските, да си поеме скъпия ток. От 2 до 3 месеца ще се стигне и до повишението на виното и бирата в заведенията”, счита Павлин Петров, зам.-председател на Българска асоциация на заведенията. Очакванията са една бира в заведенията да коства с към 30% повече.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР