Докато политиците се мотаят и се опитват да топят ледовете

...
Докато политиците се мотаят и се опитват да топят ледовете
Коментари Харесай

Репортаж: Напук на историците! Българинът – любим клиент на Македония, нашенци на талази прииждат на пазар в Делчево

Докато политиците се мотаят и се пробват да топят ледовете със прилежаща Македония, то жителите от двете страни на границата от дълго време са загърбили мотивите за разногласия и дружно се оправят с компликациите на живота.

" Историчарите дано си чешат езиците, но това леб ни не дава ", споделя един 82-годишен пенсионер от Делчево.

Събота в македонския град, който се намира на 15-ина километра от Граничен контролно-пропусквателен пункт Логодаж този, е българският ден.

От години дестинацията Благоевград-Делчево е огромен шлагер. Нашенци от Благоевградско безусловно на вълни нападат тържището в дребното македонско градче и пълнят багажници и торби с евтини плодове и зеленчуци. Модата да се пазарят в прилежащите общини на Македония хранителни артикули и зеленчуци не отмина, в противен случай, бизнесът на комшиите се разрасна.

" Тук няма Европейски съюз, няма европейски стандарти и забрани. Краставиците може да са ни криви, само че вкусни, айде идвайте, добре сте пристигнали ", посрещат продавачите на пазара. И са усмихнати, общителни, подготвени са на спорене и отстъпки вършат, отбелязва " Труд ".

Да дойдеш у Македония и да не си купиш лубеница и кочански ориз, това си е като да идеш у Рим и да не видиш папата, споделят търговците. И изясняват, че оризът, който се гледа в региона на Кочан, е прочут като най-хубавият и апетитен на Балканите. Хвалят го и българите, които от години го купуват.

А за дините рекламата отново е огромна, режат я пред очите ти, дават ти да опитваш и викат: " Абе не е като вашата - алена, пък няма усет ". Но никой от нашенци не се наскърбява, а купува.

Към обед кооперативният пазар жужи като кошер от търговци и клиенти.

Тук няма вносна стока, няма и прекупвачи, всеки продавач е и производител, а гаранцията за качество е въпрос на чест за продавачите. Щандовете са претъпкани със сезонен зеленчук.

" Ако не са българите, сме изгубени. Те купуват продукцията ни. Всяка събота е цялостно с българи в Делчево. Много производители и търговци от други македонски селища идват насам, с цел да продадат стоката си на българите ", споделя земеделецът Златко Манев от град Струмица.

Отглежда 5 декара дини и пъпеши. Признава, че по никакъв начин не е леко земеделието, само че най-малко има нужната техника за култивиране на земята. А и сигурни клиенти от България. Продава големи и вкусни дини за 60 стотинки за кг, а пъпешите му костват единствено 30 стотинки за кг.

Най-търсени през есента обаче са чушките. Нашенци купуват с цели чували и споделят - хубавата лютеница става единствено с македонски чушки, тия нашите вносни нямат усет.

На един от щандовете продава млад мъж. Той споделя, че е от Кавадарци и отглежда с родителите си 8 дка с чушки и още толкоз с домати и патладжани. Есенно време, когато завърши полската работа, регистрира най-малко 5000 евро облага. Твърди, че като земеделец получава сериозна държавна дотация и не счита да се занимава с друго.

" Ваште търговци на борсата край Петрич единствено се оплакват, не могат да си пласират стоката поради вноса от Европа. Ние нямаме подобен проблем, тук земеделието е гръбнакът на нашата стопанска система. А за качеството да не приказваме – що и да хапнеш, се топи в устата ".

" Едно време купувахме като луди от вас кашкавал, най-вкусния дето съм ял, а в този момент е ужасяващ, все едно пластмаса ядеш ", споделя ни пък различен македонец.

Комшиите обичат да политиканстват и да бъбрят на тържището, без да ги питаш сами почват да си приказват, само че внимават да не си оплюват родината, макар че си знаят дертовете.

Най-голямата мода и шлагер сега на приблизително заможните македонци е децата им да станат студенти в Американския университет в Благоевград и да вземат български паспорт, та да пътуват без проблем в Европа. Същата наклонност я има и измежду албанците от Македония. И те мечтаят децата им да се снабдят с тапия от АУБ, считат, че това ще отвори порти на децата им към Америка.

Местните споделят,че безработицата е проблем в Македония, описват, че всеобщо ги наемат на работа, само че без да се заплащат осигуровки. Сивият бранш е позната история и за нашите ширини, езикова преграда нямаме, тъй че общи тематики на пазара не липсват.

Вършеенето на българите продължава и по магазините, най-вече питателните. Цените са като у нас, не са по-ниски, само че гледаме нашите пълнят торби със сирене, извара или урда както споделят тук, купуват се яйца, колбаси, буркани айвар, подправки. Казват, че усетът им е същински, като едно време.

А когато " героите " са изтощени и краката подути от вървене, идва ред на радостната част от българския ден в Делчево.
Всички локални капанчета и ресторанчета се препълват след 13 часа, масите са заредени с всевъзможни вкусотии от македонската кухня, а около мечтаните посетители сервитьорите безусловно летят.

" Тази част от съботата ми е обичана, хапваш щедро, гарнирано с хубава бира и топъл самун, а най-после сметката тънка. Една човешка порция плескавица, салата, телешка супа, самун на стомах, бира излиза към 8 лв., описват удовлетворени и нахилени нашенци.

И оставят на келнера яки бакшиши, тъй като са удовлетворени.

В Македония към този момент не е проблем да платиш и в левове, нещо което беше немислимо до преди три-четири години. Така е, тъй като като завърши българският ден в Делчево, идва време за македонския ден в Благоевград. В сряда или четвъртък магазините и моловете се завладяват от съседите.

С нашите левчета купуват на кг облекла, обувки, одеала. Всеки втори възпитаник от Македония бе облечен за първия си образователен ден от България.

В последните две години поради хубавата храна и положителното обслужване българи всеобщо вършат бизнес срещи, семинари и тиймбилдинги в македонските хотели и спа-центрове.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР