Докато пътуването из Космоса е несъмнено вълнуваща възможност, ефектът, който

...
Докато пътуването из Космоса е несъмнено вълнуваща възможност, ефектът, който
Коментари Харесай

Ето част от ужасите, които пътуването в Космоса причинява на човешкото тяло

Докато пътуването из Космоса е безспорно вълнуваща опция, резултатът, който това прекарване има върху човешкото тяло, в някои случаи е напряко отблъскващ.

Наскоро оповестено изследване в списанието Cells изброява реалистични научни детайлности към това по какъв начин напускането на Земята може да навреди на тялото ви, представено от hicomm.bg. Мултиинституционалният екип от откриватели, управителен от медицински специалисти от университета Бейлър в Хюстън, категоризира тези резултати - и макар че има доста способи, по които Космосът въздейства и трансформира човешката физиология и логика на психиката, ето кои са избрани за най-странни:

През последните 60 години се появиха обстойни проучвания за това по какъв начин Космосът въздейства на тялото. Но една от най-големите въпросителни е казусът с небесния прахуляк - многото мистериозни частици в Космоса, други планети и луни - които може да попаднат в организмите на галактическите пасажери.

В оповестена предишното лято оценка на риска NASA отбелязва, че " като се имат поради неповторимите свойства на лунния прахуляк и праха от други небесни тела, има опция излагането на него да докара до съществени последствия за здравето (напр. респираторно, сърдечно-белодробно, очно или дермално увреждане) или за въздействието върху успеваемостта на екипажа по време на задачи на небесното тяло “.

Документът в Cells отива по-далеч, наричайки извънземния прахуляк евентуално " най-голямото предизвикателство за дълготрайни галактически полети “.

Тъй като последствията за здравето от излагането на галактически прахуляк наподобява са относително нова грижа, откривателите зад публикацията в Cells означават, че са " нужни по-нататъшни проучвания, с цел да се разпознават дълготрайните последствия от експозицията на извънземен прахуляк и да се разработят евентуални контрамерки “ като " профилирани маски за лице “.

 

Скорошни изследвания демонстрират, че галактическата радиация може да аргументи разновидности на ДНК - сама по себе си вероятност, звучаща ужасно - което от своя страна може да изложи астронавтите на по-висок риск от развиване на рак.

Миналата есен, невиждано изследване от Медицинския факултет на болничното заведение Маунт Синай в Ню Йорк откри цели 34 разнообразни разновидности при секвениране на геномите на астронавтите на NASA.

 

Още по-лошо: както се отбелязва в известието за пресата на институцията по това време, " най-честите разновидности са настъпили в TP53: ген, който създава протеин, тягостен тумора, и DNMT3A: един от най-често мутиращите гени при остра миелоидна левкемия “.

Документът в Cells, несъмнено, отбелязва, че има незабавна потребност от повече проучвания за тези резултати и това е " изключително значимо за човеци с избрани профили на генотип-фенотип... които може да са по-чувствителни към резултатите от излагането на радиация “. Сякаш всичко това не беше задоволително неприятно, та изследвания, извършени през последното десетилетие, откриха, че микрогравитационната среда може освен да има нездравословни резултати върху имунната система, само че даже може да задейства латентни вируси.

Особено тревожна е наклонността на галактическите полети да задействат вируса Epstein-Barr: херпесния вирус, който предизвиква мононуклеоза. Още през 2012 година медицински изследователи от Тексаския университет установиха, че вирусът се " реактивира по време на галактически полет, като отделянето на EBV в слюнката нараства до равнища 10 пъти по-високи от следените преди и след полета “.

" Въпреки че е потвърдено, че стресът покачва повторното активиране на EBV “, се отбелязва в резюмето на публикацията от 2012 година, оповестена от Journal of Cellular Biology,  " се допуска, че други фактори като радиация и микрогравитация способстват за повторното активиране в Kосмоса “.

Докладът, оповестен в Cells, твърди, че привидното угнетяване на имунната система, съчетано със странни галактически бактерии, може да усложни казуса още повече.

" Най-важното е, че изследванията демонстрират, че бактериите, срещани в галактическата среда, наподобяват по-устойчиви на антибиотици и по-вредни като цяло спрямо бактериите, срещани на Земята “, се споделя в документа. " Това е в допълнение към опасността от нови бактериални типове, които към момента не сме разкрили. “
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР