Докато пандемията от коронавирус едва започва да се настанява в

...
Докато пандемията от коронавирус едва започва да се настанява в
Коментари Харесай

Как със скромни темпове Китай успява да възстанови блокираната си икономика?

Докато пандемията от ковид едвам стартира да се " настанява " в стопанските системи на Съединените щати и Европа, предварителните данни за март подсказват, че възобновяване на китайската стопанска система отбелязва прогрес и към този момент наподобява е под надзор, написа South China Morning Post.

Но темповете на възобновяване в Китай към момента са скромни, цялостното възобновяване евентуално ще отнеме малко повече време, в сравнение с се очакваше по-рано, споделят анализатори.

След като индустриалното произвеждане, продажбите и вложението в активи понижиха доста повече, в сравнение с анализаторите чакаха през януари и февруари, Националната комисия за развиване и промени, Китайската организация за икономическо обмисляне, обявиха тази седмица, че както производството, по този начин и потреблението на електрическа енергия се повишават през този месец. Това демонстрира по-голямото търсене, в това число и от заводи.

Електричество

Капацитетът за произвеждане на електрическа енергия в понеделник доближи 17,8 милиарда киловатчаса (кВтч), което е 9,9% повече от 16,2 милиарда кВтч в края на февруари.

Потреблението на въглища, също се възвърне през тази седмица до 76% от равнищата преди Нова година в Китай, по отношение на 66 на 100 през втората половина на февруари. Все отново това е много под естествените за този интервал равнища - към 95%.

Продажби на коли

Наблюдава се сдържан прогрес както в продажбите на коли, по този начин и в пристанищния трафик. Трафикът на пътуващите също се нараства, като някои китайски градове оферират безвъзмезден превоз.

През втората седмица на март продажбите на коли са скочили до 21 696 от 16 666 седмица по-рано.

През първата половина на март продажбите на нови коли са били към момента с 47 на 100 по-малко, в съпоставяне със същия интервал на предходната година, само че въпреки всичко усъвършенстване по отношение на съвсем 80% спад на продажбите, регистриран през февруари в разгара на ковид.

Пристанища

Активността в осемте огромни пристанища в Китай набра малко над 1% предходната седмица, по отношение на седмица по-рано, като услугите за строителство на пристанища и пътнически превоз се усъвършенстваха, заяви Китайската асоциация за пристанища и пристанища в сряда.

Транспорт

В Ханчжоу, столицата на провинция Чжецзян в източен Китай, пътуването по основни автобусни и подземни линии е гратис през утринните и вечерните пикови часове до края на месеца.

Фабрики

Китайското държавно управление пресметна предходната седмица, че 60 на 100 от дребните и междинни предприятия и 95 на 100 от огромните компании отвън Хубей са се върнали към работните си процеси, макар че има подозрения по отношение на скоростта на възобновяване.

" Нашето изследване в 200 огромни компании с задгранични вложения, извършено преди две седмици, допуска, че единствено половината са възобновила работата. Имаме условия за разстояние от повече от един метър на чиновниците. Много заводи даже насърчаваха служащите да не се връщат ", споделя Уанг Дан, анализатор от отдела за стопански разбори Economist.

" За доста локални управляващи задържането на вируса е преди всичко, до момента в който възобновяването на работата е второто. Най-лошото завърши, само че възобновяване изостава от това, което чакахме ", разяснява той.

Индексът за икономическа интензивност от основаната в Пекин консултантска компания Trivium също сподели, че компаниите към момента са достигнали единствено 70 до 80 на 100 от естествения си потенциал.

Китай обаче се сблъсква с проблем поради слабото търсене както от вътрешните консуматори, по този начин и от международните купувачи, защото от ден на ден страни подхващат незабавни ограничения, в това число затваряне на граници, с цел да лимитират разпространяването на вируса.

Още един образец за това по какъв начин страна се бори с следствията от рецесията в стопански аспект е, че в развлекателната промишленост в Китай са основани проекти за преиздаване на известни остарели филми, в това число 3D версия на " Хари Потър и философския камък ". /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР