Докато няма подписано споразумение, имаме надежди заводът на Volkswagen да

...
Докато няма подписано споразумение, имаме надежди заводът на Volkswagen да
Коментари Харесай

Суперкомпютър връща България в битката за новия завод на Volkswagen

 Докато няма подписано съглашение, имаме очаквания заводът на Volkswagen да бъде в България. Това сподели Стамен Янев, изпълнителен шеф на Българската организация за вложения, разяснявайки предстоящата бъдеща инвестиция на немския производител на автомобили в Югоизточна Европа.

" Нашето деяние по привличането на Volkswagen не се крепи единствено на очаквания, а на това, което българското държавно управление предлага като цяло – икономическа, политическа, финансова непоклатимост, благоприятни условия за развиване на бизнеса, добра инфраструктура, квалифицирани работни фрагменти. Докато няма подписано съглашение, ние би трябвало да вършим всичко належащо, с цел да се поздравим с триумф “, сподели Янев по БНР.

" Ние сме дали всичко, което е възможно по отношение на европейските правила, свързани с държавна помощ, тъй че да притеглим Volkswagen. Направихме максимума. Ще мислим и други разновидности, тъй че да предложим още по-атрактивни условия “, изясни той. Те обаче са комерсиална загадка, уточни Янев. 

Готови сме да предоставим, това, което желае да реализира Volkswagen с тази инвестиция, добави той и загатна за преимуществото на суперкомпютъра, с който ще разполагаме. " Нашата упоритост в огромна степен е освен да предложим опция за Volkswagen да влага в България в своето обичайно произвеждане, само че и да надгради и да посрещне провокациите на новите технологии и това, че в огромна степен концернът има капиталов проект за развиване в областта на електрическите коли “, сподели Стамен Янев.

Очаква се немският авто тръст Volkswagen да вземе дефинитивно решението си за предстоящата инвестиция на Балканите в края на октомври. Засега концернът не е е произнесъл финално, акцентирайки, че има потребност от още разбори и събиране на информация. Екологичен потенциал също разкритикува концерна за водените диалози с Турция.

Междувременно производственият шеф на марката VW Андреас Тостман заяви предишния четвъртък в Берлин, че компанията е " в заключителни договаряния с Турция ".

Дългосрочното отсрочване на решението на Volkswagen за инвестицията, която все по-упорито се свързва с Турция, надали е инцидентно. То може би значи запаси от страна на компанията поради съществуващия митнически съюз сред Европейски Съюз и Турция, който задължава страните да съблюдават разпоредбите, годни за страните-членки на еврообщността. Така турските държавни подкрепи, с които страната се пробва да завоюва инвестицията, се оказват под въпрос и могат да породят наказания, настояват специалисти.

Според Юлиана Николова, шеф на " Портал Европа " и специалист - участник в договарянията за България по този тип съглашения, има и чисто прагматични аргументи, които изискват от управлението на компанията още размисъл и оглед на опциите в Източна Европа. Тя счита, че смяната в данъчната политика и общата политическа неустойчивост разколебават Volkswagen за Турция.

" Политическата неустойчивост и това, че Европейски Съюз прави крачка обратно в връзките си с Турция – по-скоро това е по-силният мотив, в сравнение с аргументът с непозволената държавна помощ, тъй като тя в един или различен смисъл може да бъде оправдана. Може да се създадат крачки тя да бъде потвърдена, че е нужна и че не нарушава разпоредбите на вътрешния пазар. България не трябва да разчита на недостатъци, които предлага турската страна, а би трябвало да откри метод да предложи по-добри условия, които да са по-атрактивни за Volkswagen, в сравнение с Турция “.

Голяма е вероятността България да загуби тази борба. Но е допустимо вместо вложението от Volkswagen, у нас да дойдат други вложения, разяснява по тематиката някогашният министър на икономиката Николай Василев. Той означи, че турският пазар е голям и България не може да се състезава с това, а Турция може и да си разреши държавни помощи. Все отново Василев призна, че в случай че тази инвестиция отиде в Турция, ще бъде отчаян от политическа позиция, тъй като при сегашната интернационална геополитическа конюнктура не отива навръх немска компания да предприеме този ход. По думите му в случай че не в България, тази немска инвестиция, би трябвало да отиде в Европейски Съюз.

Изпълнението на плана в Турция би било политически спорно поради терзанията на Европейски Съюз за ограничението на свободата на изложение и правата за осъществяване на демонстрации, съгласно вижданията на евросъюза, при ръководството на президента Ердоган. Аргументацията на Volkswagen е, че Турция е страна претендент за участие в Европейски Съюз, отбелязва " Ройтерс ".

Както е известно, немският Volkswagen Group разгласи в края на предходната година, че търси място за нов собствен цех в Източна Европа, който да започва активност през 2022 година Директната финансова инвестиция ще е над 1,4 милиарда евро и включва откриването на най-малко 5 хиляди непосредствено заети работни места. Впоследствие се чака откриване и на още хиляди спомагателни места в снабдители и обслужващи промишлености. Заводът ще е от така наречен multi-brand тип, т.е. ще създава коли от разнообразни марки под шапката на групата, включваща Volkswagen, Audi, Skoda, SЕАТ и други.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР