Докато най-големите икономики в света са в тежка рецесия със

...
Докато най-големите икономики в света са в тежка рецесия със
Коментари Харесай

Защо цените на акциите бележат рекорди в Covid-рецесията

Докато най-големите стопански системи в света са в тежка криза със спадове от към 10% за второто тримесечие, цените на акциите на фондовите тържища бележат върхове. Как е допустимо това?

Все повече анализатори се пробват да си обяснят озадачаващото разминаване сред протичащото се на финансовите пазари и действителната стопанска система.

Широкият показател S&P 500 означи исторически връх във вторник, като завърши сесията на равнище от 3389.78 пункта. С това индикаторът преодоля всички загуби за годината и за малко даже удари нов исторически връх - 3394.22 пункта. Това е малко над върха от 19 февруари, след който стартира най-бързият срив на показателя от десетилетия насам.

На първо място, явлението не е извънредно, в случай че се гледа историята, отбелязва в собствен разбор. Подобно разминаване – повишаване на акциите при спад на стопанската система, е записано през 7 от последните 12 рецесии, отбелязва изданието. " Ню Йорк Таймс " напомня, че през дълбоката криза, последвала финансовата рецесия от 2008 година, финансовите пазари се възвърнаха доста по-бързо от заетостта, заплатите и бизнес интензивността. Индексът S&P 500 бележеше върхове при започване на 2013 година - година преди американският трудов пазар да възвърне всички работни места, изгубени в рецесията.

Първото пояснение за разминаването сред фондовите тържища и стопанската система е, че пазарите гледат напред, до момента в който Брутният вътрешен продукт и безработицата са обърнати към предишното индикатори, които мерят какво се е случило с стопанската система през последните тримесечия. " Цените на акциите нормално стартират да се повишават 4 или 5 месеца преди завършек на рецесията ", написа в собствен разбор " Форбс ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР