Докато напрежението между Кремъл и НАТО относно Украйна подчертава стратегическата

...
Докато напрежението между Кремъл и НАТО относно Украйна подчертава стратегическата
Коментари Харесай

Стратегическа енергийна грешка на САЩ в Средиземно море

Докато напрежението сред Кремъл и НАТО по отношение на Украйна акцентира стратегическата взаимозависимост на Европа от съветския газ, сериозен газопровод за природен газ, разпрострян се през Средиземно море, се оказва в центъра на конкуриращите се геополитически сили. Тръбопроводът EastMed трябваше да диверсифицира и усили доставките на газ в Европа, като по този метод ускори енергийната сигурност на континента, написа за The Hill Ариел Коен, старши помощник в Атлантическия съвет и шеф на Програмата за сила, напредък и сигурност в Международния център за налози и вложения.

Тръбопроводът, дълъг над 1100 благи и струващ над 7 милиарда $, получи статут на " специфичен план " от Европейски Съюз и приветстван от Съединените щати като добре пристигнал за енергийната самостоятелност на Европейски Съюз. Но при започване на 2022 година администрацията на Байдън организира диалог, като осведоми съдружниците, че към този момент не поддържа стратегическия газопровод по екологични съображения.

Проектът е предопределен да докара към 20 милиарда кубически метра природен газ от офшорните залежи на Израел и Кипър, в цяла Гърция, до Италия и България — за огромно оскърбление на Турция и Русия и двете изключени от плана. Тъй като Европа страда от исторически високите цени на газ, а Съединени американски щати се пробват да глобяват съветския газопровод " Северен поток 2 " към Германия, EastMed е на път да бъде погубен.

Това е пагубно решение, което заплашва европейската сигурност и отваря вратата за по-нататъшна съветска енергийна надмощие на европейските газови пазари.

EastMed бе разгласен през 2016 година и бяха подписани няколко съглашения за него сред участващите страни. Съединени американски щати участваха на срещите 3+1 през 2019 година, които обрисуваха проектите за довеждане докрай на водопровод от 6 милиарда евро (6,8 милиарда долара) до 2025 година Въпреки това, защото Турция се намесва в Средиземноморието, а международната стопанска система е в свободно рухване по време на първата вълна на Коронавирус, в никакъв случай не е бе обезпечено задоволително финансиране.

Съединени американски щати отстъпват

На 11 януари Държавният департамент на Съединени американски щати отдръпна историческата си дипломатическа поддръжка за газопровода, заявявайки, че огромния газов план е в несъгласие с задачите на президента Джо Байдън за климата.

Старши консултант по енергийната сигурност на Държавния департамент Амос Хохщайн сподели - преди да бъде назначен - че би се чувствал " извънредно неловко от това, че Съединени американски щати поддържат този план... за какво да построяваме водопровод за изкопаеми горива сред EastMed и Европа, когато цялата ни политика е да поддържаме нови технологии... и нови вложения в екологосъобразност и непорочност? "

Хохщайн сподели: " До момента, в който се построи този водопровод, ние ще сме похарчили милиарди на данъкоплатците за нещо, което освен е остаряло, само че и опонира на нашия групов интерес сред Съединени американски щати и Европа ".

Американските чиновници в този момент считат, че вместо това би трябвало да се даде приоритет на взаимното свързване на електрическите мрежи на страните от района.

Въпреки тези изказвания, Съединените щати са пропуснали точката на евентуалните опасения за сигурността, които може да провокира спирането на газопровода.

Победа за Русия

На фона на най-тежката енергийна рецесия в Европа след арабското петролно ембарго от 70-те години на предишния век, обръщането на грън от Съединени американски щати към EastMed единствено ускорява енергийната доминация на Русия.

Русия обезпечава към една трета от газа и суровия нефт, импортирани от Европейския съюз и повече за Германия. Миналата година Русия изпомпа към 128 милиарда куб. м газ за Европа, лъвският дял от който минаваше през Украйна (над 40 процента).

Прибързаните опити на Европа да премине от въглеводороди към възобновими източници, които администрацията на Байдън толкоз въодушевено поддържа, я направиха по-уязвима от всеки път за съветско енергийно изнудване. Страни като Германия освен изгарят повече въглища, с цел да запълнят празнината, оставена от несъответстващия потенциал за предпазване на вятърна и слънчева сила, само че и сериозните вътрешни доставки на природен газ понижават. Резервите към този момент са полупразни.

Москва злорадства.

Планираното довеждане докрай на " Северен поток 2 " ще обезпечи на огромните стопански системи на Европейски Съюз като Германия и Франция богат и наличен природен газ. Но тези доставки надали биха били надеждни - и в това се крие казусът: засилената взаимозависимост на Европа от съветските тръбопроводи дава на Кремъл невиждано равнище на външнополитически лост. Колебанието на Германия да се причисли към други членове на НАТО в санкционирането на Русия поради възможна инвазия в Украйна е доказателство N1, което всички могат да видят. Днес Русия блъска по вратата на Украйна.

През последните няколко години Кремъл умишлено и стратегически построи направления за пренос на газ, които заобикалят Украйна: Ако Украйна към този момент не е нужна като директен хъб за природен газ, Русия може да нахлуе, без да нарушава продажбите на сила на запад (и по този метод нейните енергийни приходи).

Катар се притича на помощ?

Докато интернационалната общественост се приготвя за евентуален спор сред Русия и Украйна, Съединените щати стартират договаряния с други експортьори на газ, за ​​да предотвратят тотална енергийна рецесия. Гигантът на природен газ Катар може да бъде това решение, в случай че пренасочи по-висок % от своя полутечен природен газ (LNG) към Европейски Съюз. Байдън предложения емира, шейх Тамим бин Хамад Ал Тани в Белия дом, с цел да организира договарянията за газ.

Задържането на EastMed отблъсна Израел, който в началото поддържа турското присъединяване в плана, с цел да облекчи опасенията на Гърция по отношение на евентуалния районен спор. Въпреки това Анкара сподели ясно, че конкуриращите се искания за газови запаси в териториалните води на Кипър умътрвяват плана в зародиш, заявявайки, че всички планове за тръбопроводи, ориентирани през Източното Средиземноморие, са обречени да се провалят.

Турция окупира Северен Кипър през 1974 година и поддържа непризнатата Севернокипърска турска република, като в същото време не признава държавното управление на Кипър. Тя изпрати военни кораби в поддръжка на енергийните изследвания в териториалните води на Кипър. Отказът на Съединени американски щати от EastMed е от изгода за турската районна политика за сигурност, като Ердоган твърди, че планът не може да продължи без присъединяване на Турция.

Пътят напред

Докато Съединените щати търсят способи да поддържат европейската енергийна самостоятелност в тази разгръщаща се рецесия, повратната точка за EastMed е политически неуспех.

Първо, Европейски Съюз на процедура изостави немския метод Energiewende (енергийна трансформация), обявявайки природния газ (и нуклеарната енергия) за " зелени ". Той призна, че цялостният преход към възобновими източници сега е неосъществим. Второ, дръпването на чергата под EastMed не подхожда на задачата на Съединените щати да диверсифицират Европа надалеч от съветския газ. Това също по този начин служи като удар против съдружниците Гърция и Израел, защото Турция може да се възползва от предоговаряне на интервенциите по газопровода.

Съединените щати би трябвало да създадат освен това от открити договаряния с Катар - те би трябвало да признаят, че както газопроводът, по този начин и LNG са нужни, с цел да предпазят Европа от навика с Газпром. Администрацията на Байдън би трябвало да възвърне поддръжката си за газопровода EastMed - и да накара Израел, Турция и Гърция да работят дружно по неговото използване.
 Европейски Съюз възнамерява импорт на газ от Съединени американски щати, Азербайджан и Катар, в случай че Русия спре доставките
Европейски Съюз възнамерява импорт на газ от Съединени американски щати, Азербайджан и Катар, в случай че Русия спре доставките

Има единодушие за ефикасни ответни ограничения...
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР