Докато на жените често им се напомня за биологичния часовник“,

...
Докато на жените често им се напомня за биологичния часовник“,
Коментари Харесай

Плодовитостта при мъжете също намалява с възрастта – ето какво трябва да знаете, ако планирате деца на по-късен етап

Докато на дамите постоянно им се припомня за „ биологичния часовник “, доста мъже не изпитват същия напън, когато става въпрос за определяне и основаване на семейство. Всъщност доста млади мъже на по 20 години не мислят изобщо за деца.

Това може да се дължи на обстоятелството, че доста хора считат, че мъжете имат цялото време на света, когато става въпрос за деца, и изключителни образци като Мик Джагър – който има дете, когато е на 73 години – постоянно се цитират в поддръжка на този мотив. Но в реалност има доста неща, които мъжете би трябвало да имат поради, когато става въпрос за тяхната плодовитост и основаване на поколение.

През последните десетилетия следим постепенна смяна, при която от ден на ден хора стават родители на по-късна възраст. В Англия и Уелс и мъжете, и дамите раждат деца по-късно от всеки път в писаната история. Само мъжете в този момент имат деца на междинна възраст близо 34 години, спрямо към 29 в средата на 70-те години.

 Children Playing Violin Suzuki Institute 2011

Има голям брой и коя от коя по-сложни аргументи за това – в това число, че младежите се сблъскват с повече компликации при закупуването на домове и живеят в нерешителен стопански климат, наред с измененията в метода, по който хората се срещат и основават връзки. Друг фактор е, че както дамите, по този начин и мъжете остават в просветителната система по-дълго и им лишава повече време, с цел да изградят кариера. Наред с това хората наподобява изпитват по-голям напън да имат деца в миг, в който ще могат да им дадат „ най-хубавия старт “ в живота.

Докато някои хора могат да имат деца с лекост на 30, на 40 и по-късно, други може да се борят. Често има неправилни схващания, че единствено дамите се сблъскват с проблеми с плодовитостта с напредването на възрастта – само че все по-често доказателства сочат, че възрастта също въздейства върху плодовитостта и на мъжете – от към 40 години нататък.

Но за тези доказателства рядко се приказва – и мъжете постоянно не знаят, че тяхната плодовитост може да намалее. Въпреки че няма място за суматоха – може би рисковете към момента остават ниски – това е нещо, което би трябвало да се знае, в случай че човек възнамерява да изчака с децата.

 Fountain Fun

те

И по този начин, какво може да се направи, с цел да е по-сигурно, че човек ще има най-хубавия вероятен късмет, когато желае да има деца в преклонна възраст? Има няколко фактора, които би трябвало да се вземат поради.

Първият е метода на живот. Изследванията демонстрират, че доста разнообразни фактори в метода на живот могат да повлияят на плодовитостта на мъжа. По-специално, проучванията демонстрират, че избягването на тютюнопушенето и несъразмерният банкет на алкохол, както и здравословната диета и така наречен показател на телесната маса са значими за здравите плувци. Мъжете (а и жените) би трябвало да мислят за тези неща – и други, като отбягване на тясно долни дрехи, опиати и стероиди – още в тийнейджърските и 20-те си години.

Но здравословният метод на живот е единствено една част от уравнението. Друга значима част е възрастта. В идеалния случай зачеването би трябвало да се опита преди „ остаряването на плодовитостта “ да се трансформира в проблем – т.е., преди възрастта да за почне да въздейства на възможностите за забременяване или на благосъстоянието на плода. Въпреки че доста хора имат вяра, че мъжете могат да имат деца даже в преклонна възраст, доказателствата ни демонстрират, че това може да не е безусловно правилно – и може също да идва с опасности. Ето за какво е значимо повече млади мъже да стартират да мислят дали, по кое време и при какви условия могат да желаят деца и да вградят тези хрумвания в метода, по който възнамеряват и живеят живота си.

Това, че са необвързани, е основна причина, заради която и мъжете, и дамите не могат да имат деца в идеалния миг – и за какво някои остават бездетни, даже в случай че са желали. Така че е значимо да се имам поради бащинството, когато човек направлява при запознанства и връзки. И избягването на „ улягане “, и оставане с неверния човек прекомерно дълго може да повлияят на възможностите да се откри верния човек, с който да се сътвори семейство вбъдеще.

Плодовитостта не зависи единствено от един човек. Плодовитостта на дамата понижава по-бързо от тази на мъжа, тъй че откровените и почтени диалози за това дали и по кое време биха желали и двамата да станат родители може да помогне да се избегнат бъдещи разногласия и разочарования.

Новите технологии, които могат да оказват помощ на хората да усилят възможностите си да станат родители на междинна и по-напреднала възраст, не престават да се развиват. По-специално, замразяването на яйцеклетки е възходящо събитие и някои допускат, че аналогичното заледяване на сперматозоиди в по-млада възраст може да помогне на мъжете да имат деца по-късно в живота, само че благодарение на сперма с най-хубаво качество. Но единствено тъй като тези технологии съществуват, не значи, че не би трябвало да мислим дали и по кое време бихме желали деца, когато планираме живота си.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР