Докато Китай преживява първата си зима без строги ограничения за

...
Докато Китай преживява първата си зима без строги ограничения за
Коментари Харесай

Каква е мистериозната епидемия от пневмония в Китай?

Докато Китай претърпява първата си зима без строги ограничавания за COVID-19 след експлоадирането на пандемията преди три години, вълна от респираторни болести залива страната.

Необичайното повишаване на случаите накара Световната здравна организация (СЗО) да изиска от Китай спомагателна информация по отношение на епидемията и да потърси засилени ограничения за реагиране. Въпреки че повода за тази наклонност е неразбираема, някои здравни специалисти я приписват на постоянно срещан и краткотраен резултат от премахването на рестриктивните мерки за блокиране, макар че въпросите без отговор по отношение на инфекциите и страната на тяхното разпространяване накараха други да създадат паралели с ранните дни на пандемията.

Ето какво би трябвало да знаете за настоящата обстановка с епидемията и какво да очаквате:

Какво знаем за епидемията от пневмония в Китай до момента?

На 13 ноември Националната здравна комисия на Китай заяви на конференция за увеличение на респираторните болести. В неделя клъстери от недиагностицирана пневмония при деца в северен Китай бяха докладвани от Програмата за наблюдаване на зараждащи болести (ProMED), система за наблюдаване, която прави световно докладване на огнища на инфекциозни болести. Не е ясно дали този отчет се припокрива с информацията от конференцията. Според отчета на ProMED инфекциите са се популяризирали в Пекин и град Ляонин в североизточната част на страната, които са на 800 км (500 мили) един от различен. В сряда СЗО изиска от Китай да разгласява информация за скорошното огнище, в това число „ спомагателна епидемиологична и клинична информация, както и лабораторни резултати от тези докладвани клъстери измежду деца “. Въпреки че към момента няма публични данни за броя на случаите, лечебните заведения в Пекин са очевидци на скок на пациентите, изключително в детските отделения. „ Една огромна болница в града заяви, че приблизително всеки ден виждат към 1200 пациенти да влизат в незабавното поделение “, заяви кореспондентът на Ал Джазира Катрина Ю от Пекин в четвъртък. Училищата в Пекин също оповестяват за високи равнища на отсъствия, даже разпускат цели класове за най-малко една седмица, в случай че някои възпитаници са заболели, и предизвестяват родителите да бъдат доста внимателни, сподели Ю. Здравните чиновници също се тормозят, че зимата ще изостри разпространяването на инфекциите след предизвестие от китайския народен метеорологичен орган, че от четвъртък ниските температури в страната ще се намалят още повече.

Защо пневмонията се популяризира в Китай?

Властите от Националната здравна комисия на Китай отдадоха повишаването на случаите на премахването на рестриктивните мерки за COVID-19. Здравните специалисти също се съгласиха, че това може да е повода, сходно на „ вълната за излизане от блокадата “, която беше следена в страни като Обединеното кралство.

Китай може да изплаща „ дълг за имунитет “ след тяхното дълготрайно блокиране, „ което би трябвало фрапантно да е понижило циркулацията на респираторни инсекти и затова е понижил имунитета към ендемични инсекти “, сподели Франсоа Белукс, шеф на Генетичния институт на Лондонския академични лицей, в изказване, оповестено на X.

Той добави, че въз основа на настоящата информация „ няма причина да се подозира появяването на нов патоген “ и че Mycoplasma pneumoniae, евентуалният източник на множеството случаи и бактерия, която нормално визира по-малките деца, е „ като цяло много безвредна ”.

Китайските управляващи показаха микоплазмата като един от циркулиращите патогени дружно с респираторния синцитиален вирус (RSV) и SARS-CoV-2, вирусът, който предизвиква COVID-19. СЗО изиска от Китай повече информация за последните модели на тези микроорганизми.

Въпреки че съществуването на нов патоген е допустима, до момента в който не бъде предоставена повече информация, огнището може да се дължи и на „ действителен, само че неотдавна мутирал патоген с модифицирани характерности и тежест “, сподели Лайт Абу-Радад, професор по опазване на здравето политика и проучвания в Weill Cornell Medicine в Катар.

„ И двата сюжета биха били от световно безпокойствие, защото патогените ще преминат националните граници рано или късно, без значение от превантивните ограничения “, сподели той.

Какво друго можем да чакаме от епидемията в Китай?

На своята конференция китайските управляващи споделиха, че има потребност от усилване на наблюдението на болесттите и подсилване на потенциала на здравните системи.

СЗО и медицинският личен състав в Китай също посъветваха хората в страната да засилят практиките от ерата на пандемията от COVID-19, като прецизно миене на ръцете, носене на маски и обществено разграничаване.

В провинция Ляонин хората се редят на опашка в лечебните заведения за обичайната китайска медицина, до момента в който пациентите в детската болница в Далиан трябваше да чакат на опашка два часа, съгласно отчета на ProMED.

Въпреки че медицинският личен състав е угрижен за скока на инфекциите при хора под 18 години, те също се тревожат за уязвимите групи като възрастните хора и бременните дами, заяви Ю пред детската болница в Пекин, до момента в който непрекъснат поток от родители вървят ръка за ръка ръка с децата си зад нея.

Абу Раддад означи, че честотата при деца може да допуска, че по-възрастните човеци имат прочут имунитет към патогена, който се популяризира, евентуално RSV, и затова причина за по-малко безпокойствие, защото е налична нова ваксина за вируса.

Експертите са единомислещи, че е нужна по-категорична информация за заболяванията.

Какво е пневмония?

Пневмонията е инфектиране на въздушните торбички в белите дробове заради бактериална, вирусна или гъбична зараза.

Обикновено визира дребни деца и по-възрастни, инфекцията може да бъде смъртоносна. Смъртните случаи, дължащи се на заболяването, са най-високи в Азия и Субсахарска Африка, съгласно отчет на СЗО през 2022 година

Симптомите нормално включват болежка в гърдите, кашлица, тресчица и отмалялост. Въпреки че болестта оказва въздействие върху белите дробове и тялото, то може да се лекува с антибиотици, когато е породено от бактерии. Сроковете за възобновяване нормално не престават от седмица до месец или повече.

Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР