Докато израелската сухопътна офанзива в Ивицата Газа се очертава във

...
Докато израелската сухопътна офанзива в Ивицата Газа се очертава във
Коментари Харесай

Паяжина от тунели на Хамас в Ивицата Газа повишава рисковете за израелска сухопътна офанзива

Докато израелската сухопътна атака в Ивицата Газа се обрисува във войната му с Хамас, една от най-големите закани както за нейните войски, по този начин и за всички, хванати в капан в крайбрежния анклав, е прикрит подземен

От ДЖОН ГАМБРЕЛ Associated Press и ISABEL DEBRE Associated Press 28 октомври 2023 година, 8:06 сутринта

ЙЕРУСАЛИМ -- Тъй като израелската сухопътна атака в Ивицата Газа се обрисува в най-опустошителната война до момента с Хамас, една от най-големите закани както за неговите войски, по този начин и за 2,3 милиона палестинци, хванати в капан в крайбрежния анклав, е заровена надълбоко подземен.

Обширен лабиринт от тунели, издигнати от въоръжената формация Хамас, се простира през гъсто обитаемата линия, криейки бойци, техния ракетен боеприпас и над 200 заложници, които в този момент държат след невиждан окт. 7 офанзива против Израел.

Разчистването и сриването на тези тунели ще бъде от решаващо значение, в случай че Израел се стреми да демонтира Хамас. Но боевете в гъсто обитаеми градски региони и придвижването подземен може да лиши израелската войска от някои от нейните софтуерни преимущества, като в същото време даде преимущество на Хамас както над, по този начин и подземен.

„ Обикновено споделям, че е като да вървиш по улицата и да чакаш да те ударят в лицето “, сподели Джон Спенсър, пенсиониран майор от американската войска и ръководител на Изследвания на градската война в Института за модерна война в Уест Пойнт.

Градските бранители, добави той, „ имаха време да помислят къде ще бъдат и има милиони скрити места, в които могат да бъдат. Те могат да изберат времето на уговорката — вие не можете да ги видите, само че те могат да видят вас. ”

През нощта против събота израелската войска сподели, че нейните бойни самолети са блъснали 150 подземни цели на Хамас в северна Газа, описвайки като тунели, бойни пространства и друга подземна инфраструктура. Ударите — това, което изглеждаше най-значимото бомбардиране на тунели от Израел до момента — пристигнаха, когато той ускори наземните си интервенции в Газа. история, от римската блокада на древногръцкия град Амбракия до украинските бойци, които задържаха съветските сили в 24 километра (15 мили) тунели от руската ера под завода за желязо и стомана Азовстал в Мариупол за към 80 дни през 2022 година

Причината е елементарна: борбите в тунели се считат за едни от най-трудните за армии борби. Един съдбоносен зложелател в тунел или пещерна система може да избере къде да стартира борбата — и постоянно да дефинира по какъв начин ще приключи — поради изобилието от благоприятни условия за засада.

Това е изключително правилно в линията Газа, където се намира системата от тунели на Хамас, която Израел назова „ Метрото “. Хамас пое контрола над територията през 2007 година, войнствената група разшири построяването на мрежата си от тунели, с цел да придвижва контрабандно оръжие и друга контрабанда от Египет. Докато Египет по-късно затвори множеството от тези трансгранични тунели, в този момент се счита, че Хамас разполага с солидна подземна мрежа, разпростряла се в Газа, което му разрешава да транспортира оръжия, доставки и бойци отвън полезрението на израелските дронове.

Yehiyeh Sinwar, политическият водач на Хамас, съобщи през 2021 година, че въоръжената група разполага с 500 километра (310 мили) тунели. Самата линия Газа е единствено към 360 квадратни километра (140 квадратни мили), почти два пъти по-големи от Вашингтон, окръг Колумбия.

„ Започнаха да споделят, че са унищожили 100 километра (62 мили) тунели на Хамас. Казвам ви, че тунелите, които имаме в линията Газа, надвишават 500 километра “, сподели Синвар след кървава 11-дневна война с Израел. „ Дори в случай че техният роман е правилен, те са унищожили единствено 20% от тунелите. “

Израелската войска знае за опасността най-малко от 2001 година, когато Хамас употребява тунел, с цел да детонира експлозиви под израелски граничен пункт. От 2004 година отрядът на израелската войска Samur, или „ Невестулките “, се концентрира върху локализирането и унищожаването на тунели, от време на време с отдалечено ръководени роботи. Тези, които влизат вътре, носят О2, маски и друга екипировка.

Израел е бомбардирал от въздуха и е употребявал експлозиви на земята, с цел да унищожи тунели в предишното. Но цялостното унищожаване на Хамас ще изисква почистване на тези тунели, където бойци могат да изскочат зад напредващите израелски войски.

По време на война през 2014 година бойци на Хамас убиха минимум 11 израелски бойци, откакто проникнаха в Израел през тунели. При различен случай израелски офицер, лейтенант Хадар Голдин, беше отмъкнат в тунел в Газа и погубен. Хамас държи останките на Голдин от този момент.

Ариел Бърнстейн, някогашен израелски боец, взел участие в онази война, разказва борбите в градски условия в северната Газа като комбинация от „ засади, клопки, скривалища, снайперисти “.

Той си напомни, че тунелите са имали дезориентиращ, халюцинационен резултат, създавайки слепи петна, когато бойците на Хамас изскачат от нищото, с цел да нападат.

„ Сякаш се борих с призраци “, сподели той. „ Ти не ги виждаш. “

Израелският министър на защитата Йоав Галант сподели в петък, че чака сложна наземна атака, предупреждавайки, че „ ще отнеме доста време “ за разрушаването на голямата мрежа от тунели на Хамас. Като част от тактиката Израел блокира всички доставки на гориво в Газа от експлоадирането на войната. Галант сподели, че Хамас ще конфискува гориво за генератори, които изпомпват въздух в мрежата от тунели. „ За въздух те се нуждаят от нефт. За нефт те се нуждаят от нас ”, сподели той.

Израелската войска също сподели в петък, че е направила „ доста значими “ въздушни удари по подземни цели.

Обикновено актуалните военни разчитат на наказателни въздушни удари за сриване на тунели. Израелските удари в Газа до момента в тази война са умъртвили над 7300 души, съгласно Министерството на здравеопазването на Газа. Но тези удари могат да нанесат единствено лимитирани вреди на подземната мрежа.

Силите на Съединени американски щати, воюващи във Виетнамската война, се бореха да прочистят 120-километровата (75 мили) мрежа, известна като тунелите Củ Chi, в които американски бойците се сблъскаха с тесни ъгли, мини-капани и от време на време тъмни условия в покрайнините на тогавашния Сайгон, Южен Виетнам. Дори безмилостните бомбардировки на B-52 в никакъв случай не са разрушавали тунелите. Нито съветските удари против украинската стоманодобивна фабрика през 2022 година

Подчертавайки какъв брой сложни могат да бъдат тунелите за заличаване, Америка употребява мощен експлозив против тунелна система на групировката на Ислямска страна в Афганистан през 2017 година, наречена „ майката на всички бомби “, най-голямото неядрено оръжие, употребявано в миналото в борба от армията на Съединени американски щати.

И въпреки всичко във всички тези случаи, настъпващите армии не се изправиха пред предизвикването, което Израел прави в този момент с тунелната система на Хамас. Войнстващата формация държи към 200 заложници, които е заловила при нападението на 7 октомври, при което също са убити повече от 1400 души.

Освобождаването на Хамас в понеделник на 85- годишният Йохевед Лифшиц удостовери съмненията, че екстремистите са сложили заложници в тунелите. Лифшиц разказа, че бойци на Хамас са я вкарали в тунелна система, която съгласно нея „ приличала на паяжина “.

Разчистването на тунелите със заложници, хванати вътре, евентуално ще бъде „ муден, систематичен развой “, като израелците разчитат на роботи и различен разсъдък, с цел да картографират тунелите и техния капацитет клопки, съгласно Soufan Center, мозъчен концерн за сигурност в Ню Йорк.

„ Предвид методичното обмисляне, включено в офанзивата, наподобява евентуално Хамас да е посветил доста обмисляне на времето за идната фаза, осъществяване на обширна подготовка на бойното поле в Газа “, написа Центърът Суфан в брифинг. „ Използването на заложници като човешки щитове ще добави спомагателен пласт трудност към борбата. “

Потенциалните борби, пред които ще се изправят израелските бойци, също ще бъдат клаустрофобични и ужасяващи. Много от софтуерните преимущества на израелската войска ще се срутен, което ще даде преимущество на бойците, предизвести Дафне Ричмънд-Барак, професор в израелския университет Райхман, който написа книга за подземната война.

Бойното поле може да принуди израелската войска да влезе в престрелки, в които заложници могат да бъдат инцидентно убити. Експлозивни клопки също може да детонира, погребвайки живи както бойците, по този начин и заложниците, сподели Ричмънд-Барак. нейните военни цели.

„ Има работа, която би трябвало да бъде свършена и тя ще бъде свършена в този момент “, сподели тя.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР