Докато говореше лидерът на Възраждане Костадин Костадинов от трибуната преди

...
Докато говореше лидерът на Възраждане Костадин Костадинов от трибуната преди
Коментари Харесай

Схватка в парламента, от Възраждане налетяха на Манол Пейков, после падна и ветото за БТР-ите

Докато говореше водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов от трибуната преди гласуването, в залата съпартиецът му Ивайло Чорбов, придружаван и от други депутати от групата, с бързи крачки доближи до мястото, където седеше националният фаворит от ПП-ДБ Манол Пейков. Чорбов му налетя, както Пейков си седеше на седалката, само че квесторите се намесиха стремително и осуетиха сбиването.

Не се разбра какъв е съответният мотив за ескалацията на напрежението, а водещата съвещанието Росица Кирова възкликна на микрофона " Ама те се бият " и даде стремително 15-минутна отмора. 

Преди това тя прикани да се успокоят пристрастеностите, само че видя, че това няма да се случи. На помощ на Пейков се притече Ивайло Мирчев, който го изведе отвън пленарната зала. 

От " Възраждане " и Българска социалистическа партия се възмутиха, че в пленарната зала е пристигнал облечен по тениска и " пийнал ". Росица Кирова го помоли да си облече сакото, с цел да не внася в допълнение напрежение, и той го направи.

Веднага след нея стана ясно, че държанието на тримата участници в свадата - Ивайло Чорбов, Златанов и Пейков ще бъде прегледано на председателски съвет Това ще изиска зам.-председателка на Народно събрание Росица Кирова.

Скрийншот: Народно събрание/БНТ

Костадин Костадинов пък изиска към този момент на входа на Народното събрание да има дрегер за инспекция на депутатите, тъй като камерите и да са съумели да заловен стълкновението, не са излъчили алкохолните изпарения. 

 

Скрийншот: Народно събрание/БНТ

" Скандалът е индикативен за равнището. Аз персонално считам да предложа тук да има алкохолен дрегер на входа, тъй като това към този момент не се търпи. Оскверняват постройката на Народното събрание, излагацията е огромна ", разяснява водачът на " Възраждане ", който получи опция да продължи изявлението си, прекратено поради физическата кавга сред депутати.

Костадинов поддържа Кирова в желанието й тримата депутати, взели участие в разправията, да бъдат глобени.

Скрийншот: Народно събрание/БНТ

Веднага след уталожването на пристрастеностите народните представители отхвърлиха ветото на президентa Румен Радев за даване на БТР-и на Украйна. Президентът върна за ново разискване в Народното събрание Закона за одобрение на съглашението, с което България дава безплатно на Украйна БТР-и като в претекстовете на президента е маркирано, че депутатите не са задоволително осведомени с съответните параметри на дарението, което прави невъзможна обективната преценка дали техниката е с отпаднала нужда.

Според него предоставяната техника е високопроходима и би могла да се употребява за защита на българската граница и за оказване на помощ при повреди и бедствия.

По време на полемиката най-активни против това бяха от " Възраждане ", като евентуално реплики по техен адрес от страна на Пейков от място в залата са предизвикали разправата на депутати от партията. Ивелин Първанов от партията на Костадинов упрекна ръководещите в държавна измяна и от самото начало наричаше основателите на даряването на БТР-ите " киевската балетна школа ".

" Помагайки, ние пазиме по най-хубавия метод личния си интерес, сподели Валентин Радев от ГЕРБ. Бившият боен министър уточни, че БТР са с отпаднала нужда, " нещо, което не ни е належащо и ще свърши по-работа там ". ТЕРЕМ не мже да ги ремонтира, ще коства доста скъпо, с цел да ги ремонтираме ние, а би трябвало да вземем аварийни елементи от страните, които ги създават, добави Радев. Украинците имат по-добри ремонтни фабрики, по-добре те да ги ремонтират, заключи депутатът.

Ивайло Мирчев от ПП-ДБ ги упрекна, че бранят съветския интерес с клевети. " Вие знаете на какво наподобяват бронетранспортьорите и каква е ролята на Министерство на вътрешните работи по време на военно състояние. Има явен отчет на Министерство на вътрешните работи, че те нямат потребност от тези БНР-и, всички го споделиха това, отидете и се разберете с Министерство на вътрешните работи, не го използвайте като причини, тъй като не е съществено ", възкликна Мирчев по адрес на Първанов. 

Депутатът от " Възраждане " репликира. " През цялото време се спекулира какво ще получим. След това, което Министерство на вътрешните работи дава, ние не получаваме нищо. Разбира се, че отчетите са написани от вашето Министерство на вътрешните работи, цитира той записите от събранието на Политическа партия. " Цялата ни киевска балетна школа ще изпита наслаждение ", заключи той за решението. Костадинов пък попита кой ще заплати сумата за превоз.

После депутатите продължиха с разискването и гласуването и на идващ транш военна помощ за Украйна - зенитни ракети и преместваеми зенитно-ракетни комплекси. Отново най-яростни съперници бяха от " Възраждане " и Българска социалистическа партия, които упрекнаха ръководещите, че обезоръжават армията ни.

А Борислав Гуцанов прикани Николай Денков: " Нека министър председателят да не бъде в ролята на Богдан Филов от 1944 година "
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР