Докато ежедневно четем новини за съкращения на персонала в редица

...
Докато ежедневно четем новини за съкращения на персонала в редица
Коментари Харесай

Virtusa Corporation придоби българската технологична компания BRIGHT

Докато всекидневно четем вести за съкращения на личния състав в редица софтуерни компании, за една българска компания от бранша годината наподобява стартира с добра вест: BRIGHT бе добита от американската Virtusa Corporation. Софийската компания разполага с екип от 130 души и годишни доходи от над 15 милиона лв. (за 2022 г.). Сделката е била финализирана на 7 февруари, оповестяват от Virtusa. Така българската IT компания към този момент е част от нидерландския клон на американската корпорация. Стойността на договорката не бе разкрита, само че съгласно оценките и приходите на BRIGHT евентуално става въпрос за двуцифрена сума в милиони.

Virtusa Corporation е учредена през 1996 година и сега разполага с над 35 000 чиновници в към 25 страни. Нейната съществена активност е обвързвана с цифровизацията на бизнес процесите на клиентите ѝ. Сред тях са някои от огромните играчи в секторите на банкирането, финансите, туризма, застраховането, опазването на здравето и други

BRIGHT пък е основана през 2015 година от Ангел Кънчев. Фирмата разполага с две дъщерни компании – една във Англия и една в Полша. Те също бяха добити от Virtusa като част от договорката. Заедно с тях, BRIGHT може да се похвали с годишни доходи от 15 милиона лв. и облага от 1.75 милиона лв. за 2022 година. Българската компания дава решения в две съществени области: цифровизация и автоматизация на бизнес процеси и осведомителна сигурност в партньорство с Splunk. Фокусът върху работата с огромни размери данни разрешава и внедряването на нови технологии като изкуствения разсъдък. Главните пазари на BRIGHT са Обединеното кралство, Северна Европа и Съединени американски щати. Под 5% от клиентите на компанията са от Източна Европа. Бъдещите проекти на нейното управление включват разширение на екипа и напредък както във финансов аспект, по този начин и в развиването на уменията на личния състав.

Преговорите за придобиването ѝ от Virtusa стартират през средата на 2023 година. Над 30 интернационалните компании от целия свят, в това число водачи в областта на технологиите, показват своя интерес към BRIGHT. След осъществен изчерпателен разбор на всички оферти, индикатори, цели и полезности, управлението на българската компания взема решение в интерес на Virtusa.

Какво следва за BRIGHT?

Интеграцията на BRIGHT в структурата на американската корпорация ще стане посредством равномерен развой, с дълготрайност към 2-3 години. Според изпълнителния шеф и създател на BRIGHT Ангел Кънчев през този интервал се чака компанията да резервира своята самостоятелност. Малко след приключването на договорката бяха направени и първите промени в борда на шефовете на софийската компания. Сред новите членове са Сатя Марувада и Девашиш Сенапати. Ангел Кънчев също резервира мястото си в борда. Въпреки тези промени, централата на BRIGHT ще остане в София.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР