Докато депутатите я чакаха в парламента, социалният министър Деница Сачева

...
Докато депутатите я чакаха в парламента, социалният министър Деница Сачева
Коментари Харесай

Министър Сачева изслуша противници и защитници на Закона за социалните услуги

Докато депутатите я чакаха в Народното събрание, общественият министър Деница Сачева беседва с представители на съперници и на бранители на Закона за обществените услуги.
Според съперниците законът би трябвало да бъде модифициран. Ивайло Дичев от Национална асоциация Българско семейство сподели, че извеждането на деца от фамилии може да става единствено с административна заповед:
“Разбира се, в случаите, когато има опасност за живота на несъмнено лице, било то възрастен или дете, би трябвало да има такава интервенция. Според нас извеждането на деца от фамилии би трябвало да става единствено в случай че не може да се изведе насилникът, тъй че детето да остане при естествената страна, която няма да го насилва и да работи против неговите ползи “.
От своя страна някогашният парламентарен съдия Румен Ненков е безапелационен, че текстовете не опонират на Конституцията и прикани:
" Нездравословно е положението, в което се намира страната. С нейните благоприятни условия нездравословно е ние напълно да отхвърляме закона, нали сме страна на солидарността. Трябва ли страната да е безучастна, когато някои хора страдат. Тук не става дума единствено за деца. Ако има някои разпореждания, които са неразбираеми, могат да бъдат оправени ".
Вера Иванова от придвижването " Системата ни убива " счита, че няма потенциал на обществените служащи да вършат преценка за извеждане:
" Ние със Закона за персоналната помощ и с обикновена таблица от 37 въпроса се убедихме, че общественият служащ не може да направи оценка. Как този обществен служащ ще реши дали това дете е в риск и с увреждане и дали би трябвало да се вземат ограничения по протекция, в това число и извеждане от фамилията му. Това не би трябвало да се позволява ".
По-рано през днешния ден  Миряна Маламин - Сирийски, програмен шеф на фондация " Светът на Мария ", разяснява пред БНР:
" Притесненията на хората явно са съществени. Друг е въпросът дали това терзание е основателно и дали решението за отсрочване на закона беше правилно… Години наред се борим да стартира реформиране на обществената система ".
По думите ѝ не Законът за обществената помощ1 а фамилната политика има потребност от прецизиране:
" Семейната политика не се урежда с този закон. Този закон урежда метода, по който действат обществените услуги и да, има обществени услуги, които могат да бъдат употребени от деца. Начинът на прилагане е регламентиран от Закона за протекция на детето. Страховете, които се провиждат в този Закон за обществената помощ, не са налице ".
Според нея има съществени проблеми в обществената система в страната. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР