Докато държавната Булгаргаз продължава да плаща на Турция по 900

...
Докато държавната Булгаргаз продължава да плаща на Турция по 900
Коментари Харесай

Турската Боташ вече използва договора с Булгаргаз. Обратното не се случва

Докато държавната " Булгаргаз " продължава да заплаща на Турция по 900 хиляди лева дневно без да употребява контрактувания потенциал по газовата мрежа, турската " Боташ " (Botas) стартира да придвижва внушителните 1.5 милиарда куб. м през България против скромната сума 58 хиляди лв. дневно.

Държавният газов оператор на Турция разгласи, че се е договорил с румънската OMV Petrom да стартира доставки на природен газ в Румъния от 1 октомври. Става дума за до 4 млн. куб. м дневно (1.46 милиарда куб.м на година), които ще минават през българската газопреносна мрежа. За съпоставяне цялото годишно ползване на газ в България е към 2.8 милиарда куб.м. Преносът ще става през остарелия Трансбалкански газопровод, който преди се използваше за доставки на съветски газ в Турция, само че в този момент потокът ще тече в противоположна посока.

От обществената информация не излиза наяве какъв тъкмо газ ще изнася Турция към Румъния, само че поради обстоятелството, че страната е чист вносител и разчита значително на Русия за обезпечаване на потребностите си, няма да е чудно в случай че става дума за препродажба на съветски газ. Споразумението е със период до 31 март 2025 година, само че може да бъде удължено.

Впрочем точно това бе и едно от подозренията, откакто при започване на тази година. Тогава бе оповестено, че то обезпечава различно трасе за импорт на полутечен газ у нас и по този метод подсигурява сигурността на доставките. Но след това стана ясно, че спогодбата носи доста повече изгоди за Турция, в сравнение с за България.
Реклама
Така да вземем за пример " Булгаргаз " не получава достъп до турската преносна мрежа, а единствено право да разтоварва танкери на съответно посочен терминал и да получи същото количество природен газ на границата си, в точка Странджа/Малкочлар. За тази " услуга " държавната компания се ангажира да заплаща по 900 хиляди лева дневно или 27 млн. лева на месец до 2035 година Или общо 3.8 милиарда лева (без индексациите) за целия 13-годишен интервал на контракта, без значение дали внася газ или не. Договореният потенциал за импорт на природен газ е 1.85 милиарда куб.м на година и се заплаща даже да не се употребява. През тази година има информация, че е употребен единствено един път - през април и то не целия.

За разлика от " Булгаргаз ", по силата на това съглашение турската " Боташ " получава цялостен достъп до българския газов пазар и преносната мрежа, като даже ще има право да доставя на крайни клиенти, като може да измести напълно " Булгаргаз ".

Осигуреният потенциал за " Боташ " е еднакъв на този на " Булгаргаз " - 1.85 милиарда куб.м на година. Но за тази услуга турската компания би трябвало да заплаща на българската страна единствено по 58 хиляди лв. дневно или 1.75 млн. лева на месец. За целия период сумата е 270 млн. лева Или 14 пъти по-малко, в сравнение с " Булгаргаз " ще заплати, освен това без да има право да употребява турската мрежа.
Реклама Свързани публикации Отрицателни цени на тока и в България - проблем или нужда? 25 септември 2023, 06:00 Групата на губещите в енергетиката през 2022 година 19 септември 2023, 06:09 Най-големите енергийни компании: Пир по време на война 19 септември 2023, 06:00 " Мини Марица-изток " - от облага до загуба от 51.4 млн. лева единствено за година 11 септември 2023, 09:07 Защо оборудването на АЕЦ " Белене " нарастна от 1.2 до 2 милиарда лв. 7 септември 2023, 16:03 Разходите по газовия контракт с " Боташ " ще са повече от облагата по " Турски поток " 5 септември 2023, 16:43
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР