Докато богатите и добре образованите хора печелят, бедните затъват все

...
Докато богатите и добре образованите хора печелят, бедните затъват все
Коментари Харесай

Пандемията роди К-кризата

Докато богатите и добре образованите хора печелят, бедните затъват от ден на ден
Пандемията раздели американската стопанска система на две - едни вършат милиарди, а други едвам свързват двата края.
Това накара икономистите да открият нов формат на възобновяване - К-образното. Ако до момента рецесиите се определяха като V - внезапен спад и също толкоз внезапен отскок, U - стопанската система се влачи по дъното преди да стартира растежът, в този момент формата е К - рухване, последвано от разединение, при което богатите и добре образованите хора печелят, до момента в който бедните и едва образованите изостават още повече, написа The Gardian.
Фондовите пазари изкачват нови върхове, движени от вдигащите се цени на софтуерните компании, които разрешават на късметлиите да работят от у дома. Общото благосъстояние на американските милиардери

набъбна с 685 милиарда $

от средата на март до август. Най-ниските лихвени проценти провокираха взрив на продажбите на жилища, защото хората с пари преразгледаха целите си в ерата на работа от къщи.
Но хоум офис е вероятен едвам за всеки четвърти американец. Около 30 милиона души останаха без работа в Съединени американски щати, което е към 20% от работната мощ. По-голямата част - към 26 милиона, са по-ниско образовани.
Рецесията засилва и расовото разделяне.  През юли 14,6% от чернокожите и 12,9% от пълнолетните латиноси бяха без работа, против 9,2% от възрастните бели. " Това са експертите, които могат да работят от у дома. В някои връзки това е знак, че стопанската система е публично разграничена на две ", споделя Глен Келман, основен изпълнителен шеф на компанията за парцели Redfin.
Според отчет на Oxfam, 32 от най-големите компании в света чакат облагите им да скочат със 109 милиарда $ през 2020 година, защото пандемията Covid-19 разкрива стопански модел, който обезпечава повече пари за най-богатите за сметка на най-бедните. Докладът обрисува по какъв начин Covid-19 е насърчил корпорациите по целия свят да слагат облагите преди сигурността на служащите.
В международен мащаб се чака половин милиард души да обеднеят поради икономическите последствия от пандемията.

Вече са изгубени 400 милиона работни места

а Международната организация на труда счита, че над 430 милиона дребни предприятия са изложени на риск.
В същото време отбраната, предоставена на акционерите, подхранва взрива на цените на акциите. Топ 100 на фирмите на фондовия пазар са добавили над 3 трилиона $ към пазарната си стойност след експлоадирането на пандемията. В резултат на това 25-те най-богати милиардери усилиха благосъстоянието си с потресаващи суми.
Джеф Безос, създател и притежател на Amazon, чиято пазарната капитализация е над 1,5 трилиона $, а той е най -богатият човек на земята с 200 милиарда $, е нараснал благосъстоянието си с 92 милиарда $ единствено за пет месеца - сред 18 март и 20 август 2020 година Безос може да заплати на всеки от 876 000-те чиновници на Amazon по 105 000 $ бонус и отново да е толкоз богат, колкото е бил при започване на пандемията.
Изпълнителният шеф на Oxfam International Чема Вера споделя: " Covid-19 е драматичен за мнозина, само че е добър за привилегированите.  Отвратително е, че в пандемията някои корпорации изплащат големи дивиденти на богати акционери, получили избавителни ограничения от държавното управление, предопределени да защитят работните места. Оскъдните запаси се дават на и супер богатите в миг, когато

стотици милиони хора страдат

от последствията от тази пандемия. Жените, расовите и етническите малцинства и мигрантите са доста наранени. "
Докладът показва образци:  
* Десет от най-големите международни марки за облекло изплатиха 74% от облагата си (общо 21 милиарда долара) на своите акционери в дивиденти и назад изкупуване на акции през 2019 година Тази година 2,2 милиона служащи в Бангладеш бяха наранени при отменяне на поръчки за текстил. Спирането на фабриките е понижило приходите в страната с към 3 милиарда $.
* В Индия стотици служащи на плантации за чай, доста от които дами, са останали без възнаграждение вследствие на блокирането от Covid-19. В същото време някои от най-големите индийски компании за чай са нараснали облагата си или са съумели да поддържат маржовете на облага посредством понижаване на разноските.
* Мините в Перу са отворени макар високия риск от зараза измежду техните чиновници.
* Chevron разгласи съкращения на 10-15% от своята 45-хилядна световна работна мощ, макар че харчи повече пари за дивиденти и назад изкупуване на акции през първото тримесечие на годината, в сравнение с генерира от главния бизнес.
* Най-голямата нигерийска циментова компания Dangote Cement твърди, че е уволнила над 3000 чиновник и без предупреждение или подобаващ развой, до момента в който компанията към момента се чака да изплати 136% от облагата си на акционери през 2020 година
Oxfam открива, че способността на доста компании да се оправят с икономическите вреди, породени от пандемията и да се грижат за своите чиновници, е мощно подкопана от години на увеличени заплащания на акционери. Някои компании са предали суми, доста по-големи от облагите им.
От 2016 до 2019 година 59 от най-печелившите компании в света в Съединени американски щати, Европа, Южна Корея, Австралия, Индия, Бразилия, Нигерия и Южна Африка са разпределили съвсем 2 трилиона $ на своите акционери, като изплащанията са приблизително 83% от облагата. Трите най-големи здравни компании в Южна Африка - Netcare, Mediclinic и Life Healthcare Group, изплатиха зашеметяващите 163% от облагата си на акционери посредством дивиденти и назад изкупуване.
Oxfam приканва за отговор на рецесията, който да дава приоритет на поддръжката за служащите и дребния бизнес. Това включва налагането на налог върху облагата от пандемията Covid-19, с цел да се обезпечи споделена жертва и преразпределение на запаси към тези, които понасят тежестта.
В дълготраен проект Oxfam желае от политиците и корпорациите да пребалансират корпоративната цел, облагите за ръководителите и акционерите към служащи, снабдители, консуматори и общности. Програмата за корпоративна промяна би трябвало да подсигурява, че

всеки служащ получава почтена заплата

има сигурна работа и глас на работното място, преди да бъде изплатен един дял на акционерите. Корпорациите би трябвало да заплащат справедливия си дял от налозите, а политиците да овладеят корпоративната власт, с цел да спрат подправянето на разпоредбите.
" Намираме се в сериозен миг. Имаме избор дали да се върнем към " нормалния бизнес " или да се научим от този миг да проектираме по-справедлива и по-устойчива стопанска система ", споделя шефът на Oxfam International Чема Вера. И добавя: " Някои от капитаните на капитализма скочиха и дадоха обещание да се отдалечат от първия модел на акционер. Тази сказка е евтина. Пандемията би трябвало да бъде катализатор за преодоляване на корпоративната власт, преструктуриране на бизнес модели за и възнаграждаване на всички, които работят с облага, създавайки стопанска система за всички.
Ако не сменим курса, икономическото неравноправие ще се усили. Сега е моментът да укрепим дребния бизнес, служащите и демократичните институции, а не още по-малък брой огромни корпорации, които упражняват по-голяма икономическа и политическа власт. "

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР