Докато аз говоря на тази сцена, множество бежанци се крият

...
Докато аз говоря на тази сцена, множество бежанци се крият
Коментари Харесай

Победители и акценти от кинофестивала във Венеция

" Докато аз приказвам на тази сцена, голям брой бежанци се крият в горите на границите на европейската общественост, лишени от човешко достолепие ", стартира речта си 74-годишната полска режисьорка, когато взе специфичната премия на журито на кинофестивала във Венеция. " Мнозина от тях ще изгубят живота си. И това ще се случи не тъй като ние не можем да им помогнем, а тъй като не желаеме да им помогнем. "

Филмът й " Зелена граница " осъжда един от тъмните епизоди на полското отношение към бежанците - малко преди да одобряват два милиона украинци единствено в първите седмици на войната сред Русия и Украйна в една от най-мащабните помощни акции, които сме виждали. Година преди този момент Беларус отвори границите си към Полша за бежанци от Африка и Азия, които желаят да влязат в Европейската общественост. В отговор на това президентът Качински затвори полската гранична зона за публицисти, неправителствени организации и наблюдаващи.
" Зелена граница " на Агнешка Холанд
Холанд го цитира: " Съединени американски щати пуснаха публицисти във Виетнам и изгубиха войната ". Полските гранични войски получават картбланш да се " оправят " с казуса и бежанците на границата се трансформират в човешка маса, смазана сред бойците от двете страни на границата. Филмът на Агнешка Холанд стартира там, където отразяването от самостоятелни медии свършва и демонстрира цялата грубост и безизходност на спора.

Пишейки сюжета, Холанд се базира на очевидци от всички забъркани страни - бежанци, бойци и членове на неправителствената организация " Граница ". Самата основна актриса на кино лентата Мая Осташевска през 2021 година става доброволка на " Граница " и е била в неразрешената зона. През последните години не липсват филми за бежанци, само че този несъмнено е един от най-разтърсващите и най-хубавите .
Реклама
" Зелена граница " не е характерен представител на тазгодишната селекция на фестивала във Венеция. Официалното съревнование сподели малко филми за настоящите проблеми на света, множеството се занимаваха или с предишното, или със себе си. Но журито на режисьорите ( ), Джейн Кемпиън ) , Лаура Поатрас ( " Цялата хубост и клане " ) и Мартин Макдона ( ) със сигурна ръка избра дребното настоящи произведения за премиите.

С политически изказ бяха с изключение на " Зелена граница ", " Аз, капитанът " , драма за двама сенегалски бежанци на италианеца Матео Гароне, взел премия за най-хубав режисьор и за най-хубав млад артист за Сейду Сар, както и " Ел Конде " на Пабло Ларейн с премия за най-хубав сюжет - за безнаказания в Чили Аугусто Пиночет като 250-годишен върколак, който си има проблеми с жадните за завещание потомци. За принуждение към дами и за тяхната битка описаха " Присила " на София Копола и " Памет " на Мишел Франко - и двата с акьорски награди. Екологията бе основна тематика на " Злото не съществува " на, взел огромната премия на журито с роман за безскрупулна корпорация, която желае да унищожи непокътнатата природа в японската провинция.
" Аз, капитанът ", драма за двама сенегалски бежанци на италианеца Матео Гароне
Безспорно най-големият елмаз в короната на 80-ото издание на фестивала бе " Клети създания " на. Феминистката франкенщайн история в нещо като викторианска ера на стероиди взе напълно справедливо най-голямата премия, " Златния лъв ", и пое по пътя да стане паметен филм, само че на първо време сигурно ще е един от най-горещите претенденти за " Оскар ". е основната героиня Бела Бакстър в ролята на живота си, която хирургът Годвин Бакстър () вади от водите на Темза мъртва и й трансплантира мозъка на нероденото й бебе.

Бела е жадна да опознае света и го гледа с необятно отворените очи на малко дете, а светът я третира без задръжките, които имаме към дребни деца. Получава се безпределно занимателен конфликт, в който Лантимос не пропуща да изобличи една по една нормите на " възпитаното общество " - за какво да вземем за пример хората не се занимават по през целия ден с " гневно скачане ", както тя назовава секса, откакто е толкоз занимателно? Защо въобще женското либидо е табу?
Реклама
Самата Ема Стоун, която е също една от продуцентките на кино лентата, не можа да се наслаждения на триумфа си във Венеция, както всички артисти и сценаристи, участващи в продукции на огромните студиа или стрийминг платформи поради стачката на профсъюзите Writers` Guild и SAG-AFTRA. И по този начин юбилейното издание на най-стария кинофестивал в света трябваше да бъде отпразнувано съвсем без звезди на аления килим, като се изключи актьорите на самостоятелните продукции.
" Присила " на София Копола
Двама от тях бяха наградени с Купа Волпи за най-хубави артисти: Кейли Спейни играе младата Присила Пресли в едноименния " Присила " на София Копола. Филмът е сниман по книгата " Елвис и аз " на Пресли и тя е копродуцент. Копола наблюдава интервала от първата среща на 14-годишната Присила с 25-годишния Елвис досега, в който тя го напуща 13 години по-късно. Вижда се без доста драма психическият тормоз, на който е подложена Присила. Елвис безусловно я затваря в имението си Грейсленд , тъй като би трябвало да " подвига телефона постоянно, когато той се обади ". Не спи с нея, преди да се оженят, само че й дава алкохол и опиати на невръстна възраст. Спейни се оправя чудесно, показвайки безпомощността на една тинейджърка да бъде себе си в един свят, тотално следен от мъжете към нея. Интересно е, че " Присила " бе приет от дамите кино критици, до момента в който на мъжете им бе постоянно прекомерно спокоен.
" Памет " на мексиканеца Мишел Франко
Питър Сарсгард е основният воин Сол в любовната драма " Памет " на мексиканеца Мишел Франко. " Памет " е образован анализ на другите функции, които паметта играе в живота ни. Дементният Сол, който в напреднал етап на заболяването не може да запомни нищо в всекидневието си и последователно губи предишното си, среща Силвия (Джесика Частейн), която се бори със сенките на личното си минало и би трябвало да ги извади нескрито, с цел да може да продължи живота си.

Разбира се, фестивалът не мина без скандал, който сякаш бе съзнателно провокиран от шефа Алберто Барбера, с цел да компенсира неналичието на звезди на аления килим: Цели три застаряващи режисьори с история на принуждение против дами бяха поканени на фестивала. Уди Алън (87) и Люк Бесон (64) демонстрираха посредствени, само че гледаеми продукции ( " Coup de Chance " и " Dogman " ), до момента в който 90-годишният Роман Полански, който от боязън от изгонване и присъда в Съединени американски щати не се появи в Италия, изпрати скандално неприятната комедия " Дворец " . Понякога да си стоиш у дома е добър избор.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР