Докато Аржентина се насочва към балотаж на президентски избори в

...
Докато Аржентина се насочва към балотаж на президентски избори в
Коментари Харесай

Перонистката машина на Аржентина е на висока предавка, за да подкрепи колебливите гласове преди президентския балотаж

Докато Аржентина се насочва към балотаж на президентски избори в неделя, известното от десетилетия популистко придвижване защото перонизмът е на нестабилна почва

От DANIEL POLITI Associated Press 17 ноември 2023 година, 00:22 ч.

CIUDAD EVITA, Аржентина -- Докато Аржентина се насочва към балотаж на президентски избори в неделя, десетилетното популистко придвижване, известно като перонизъм, е на нестабилна почва, неговият претендент е изгубил известно сцепление даже измежду дългогодишни лоялни последователи, живеещи в предградие на столицата, което е негово безусловно и фигуративно олицетворение.

Построен през 50-те години на предишния век от създателя на перонизма, тогавашния президент Хуан Доминго Перон, първичните граници на Сиудад Евита са завършени като профила на брачната половинка му, някогашната първа дама Мария Ева Дуарте де Перон, по-известна като Евита. Осигурява на служащите освен огромни домове, само че и достолепие, а генерации поданици са били пламенни поддръжници на политическо придвижване, което пази обществената правдивост и правата на служащите.

Но тази поддръжка беше разтърсена от възходящата беднотия и нажежената инфлация, която наказа обществото. Някои поданици на Сиудад Евита са изкушени да създадат немислимото преди този момент: да гласоподават против перонисткия претендент, министъра на стопанската система Серхио Маса, в неделя. Това принуждава Маса да работи изключително, с цел да защищити в миналото непоколебими поддръжници от отклонение към своя конкурент, десния популист Хавиер Милей, който раздруса политическия пейзаж на Аржентина, като получи най-вече гласове на първичните избори през август.

„ Винаги съм бил перонист. Но не и през последните няколко години “, сподели Сузана Гарсия, 62-годишна, която е живяла в Сиудад Евита по-голямата част от живота си и като дълготраен синдикален служащ е видяла от първа ръка силата на перонизма да активизира аржентинските служащи. Гарсия се бори да свързва двата края, още по-малко да заплаща за нужния ремонт на дома си с три спални.

„ Имам хубава къща, само че не мога да я подкрепям “, сподели тя.

Перонизмът, мъгляво придвижване с леви и десни фракции, е преобладаващата мощ в аржентинската политика от десетилетия и води началото си от мощните съюзи на трикратния президент Перон с работническите синдикати. Обещанието му е провалено от десетилетия на стопански разпад и Сиудад Евита в този момент е заобиколен от по-бедни квартали с порутени къщи и бараки.

„ През последните четири години има надълбоко неодобрение от перонизма в секторите с по-ниски приходи “, сподели Пабло Тузон, специалист по перонизма, който ръководи локалната политическа консултантски сюжети. „ Това частично направи допустима успеха на Милей в първичните избори. “

За да възвърне изгубените позиции, Маса задейства перонистката машина за събиране на гласове. Тя се състои на големи мрежи от локални водачи, които раздават матраци, хладилници и печки. Финансирани от държавното управление организации обезпечават храна, помощ и работни места посредством набор от обществени стратегии в най-бедните квартали. И в двата случая те припомнят на гласоподавателите на коя партия дължат признателност.

И Маса също се отхвърли от министерския си пост - за надълбоко оскърбление на кредиторите на държавното управление и политическите съперници. Той понижи налозите върху приходите на най-добре печелещите, стартира да възвръща част от налога върху добавената стойност, натрапен върху покупките на храна, разкри нови заплащания за пенсионери и безработни и разгласи бонуси за милиони служащи.

Massa има разказа стратегиите като помагащи на хората да се оправят, откакто държавното управление девалвира песото с съвсем 20% през август, което тласна инфлацията още повече. Сега тя работи с годишен ритъм от над 140%.

Критиците споделят, че дейностите на Маса ускоряват патронажа на перонизма, който съгласно тях е основал система на взаимозависимост.

„ Възможността да натисне лостовете на Министерството на стопанската система му разреши бързо да инжектира пари, с цел да повлияе на изборните резултати “, сподели Милей в телевизионно изявление след първите - кръгово гласоподаване.

Добре смазаните интервенции на перонизма го поддържат политическа мощ в продължение на десетилетия. Къщи за служащи като тези в Сиудад Евита, доста от които съумяха да им изплатят с години, бяха единствено част от обещанието на перонизма да обезпечи.

„ Хората можеха поискайте протези, рокля за причестяване, храна, кревати. От каквото и да се нуждаеха, нямаше ограничаване “, изясни Каролина Бари, която управлява програмата за история на перонизма в Националния университет на Трес де Фебреро. Това сътвори „ преданост сред поколенията “, сподели тя.

Тази помощ не се показва безусловно в гласовете, както в миналото, сподели Мариано Мачадо, основен анализатор на Америка във Verisk Maplecroft, световна компания за разузнаване на риска. Но оказва помощ, сподели той.

Маса и неговите поддръжници предизвестяват, че тази премия може да се изпари, в случай че Милей завоюва президентския пост. Самопровъзгласил се за анархо-капиталист, Милей се изрече в поддръжка на съкращаването на държавните дотации, които поддържат цените на превоза и комуналните услуги ниски, изключително в Буенос Айрес, приватизацията на системите за публично опазване на здравето и обучение в Аржентина и други ограничения за редуциране на страната до размер.

През последните седмици Милей отхвърли сходни ограничения да бъдат незабавни и упрекна перонисткото държавно управление в осъществяване на „ акция на страха “. В последната си предизборна реклама Милей гледа изпитателно камерата, до момента в който упорства, че няма да приватизира образованието или опазването на здравето.

Кампанията на Маса реализира победа със седем точки над Milei през октомври в първия тур на гласуването, противопоставяйки се на съвсем всички предизборни изследвания. И въпреки всичко отслабването на перонизма се разкрива от обстоятелството, че той е единен зад Маса, който завоюва 37% — същото като единствено един от двамата претенденти на перонистите през 2015 година, когато партията беше разграничена, съгласно Ана Ипарагире, сътрудник в изследването GBAO Strategies. < /p>

Само на пет минути път с кола от просторния дом на Гарсия в Сиудад Евита се намира квартал от неравни улици, цялостни с канализация и порутени жилищни здания, осеяни с нестабилни бараки. Движението Евита е една от многото перонистки обществени организации, които се грижат за жителите там. Групата ръководи кухня за супи, която раздава повече от 400 хранения на седмица.

„ Живеех от кухнята за супи дълго време. Помага доста на хората, на хората, които имат повече деца от мен “, сподели 48-годишната Кристина Брамахо, която има три деца. „ Аз съм перонист и каквото и да стане, постоянно ще гласоподавам за перонизма. “

Въпреки опасенията си по отношение на това, което тя назовава корумпирано държавно управление, Гарсия сподели, че, също ще гласоподава за Маса. Докато смяната е примамлива, проектът на Милей да понижи щата я плаши.

„ Не ми харесаха нещата, които оферираше, какво ще понижи, какво ще отстрани, като учебни заведения, образование, университети, всичко, което става частно “, сподели тя. „ Аз съм от долната междинна класа и не е това, което се надявам за внуците си. “

___

Авторът на AP Дейвид Билър способства за този репортаж от Рио де Жанейро.

Водещи истории

ABC News Live

24/7 отразяване на изключителни вести и събития онлайн

Правила за дискретност на мрежата на ABC NewsВашите права за дискретност на щата Съединени американски щати Политика за дискретност онлайн на децата Реклами въз основа на интересиВсичко за Nielsen MeasurementУсловия за използванеНе продавайте и не споделяйте моите Лична информация


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР