Докато анализират огромното магнитно поле, обграждащо спиралната галактика NGC 4217,

...
Докато анализират огромното магнитно поле, обграждащо спиралната галактика NGC 4217,
Коментари Харесай

Астрономи откриха невиждани досега магнитни структури около спирална галактика

Докато проучват голямото магнитно поле, обграждащо спиралната вселена NGC 4217, интернационален екип от астрономи се натъкват на незнайни до момента магнитни структури. Не е ясно по какъв начин е генерирано това магнитно поле, само че наблюденията хвърлят малко повече светлина във връзка с произхода на този необикновен магнетизъм.

Магнитното поле към NGC 4217 се простира на 22 500 светлинни години от равнината на галактиката. Изследователите са следили най-различни форми, в това число X-образна конструкция, която е била записана и в други галактики, спирална, супермехури и невиждани до момента извивки с формата на самобитни примки в магнитно поле из цялата вселена.

„ Забележително е, че всякога, когато използваме радио поляризационни измервания, ние откриваме непредвиден феномен във всяка вселена - споделя доктор Рейнър Бек от института по радио астрономия „ Макс Планк “ в Бон. – В случая с NGC 4217 се натъкнахме на големи магнитни газови мехури и спираловидно магнитно поле, което се простира нагоре към халото на галактиката. “

Изследователите обаче не са очаквали да се натъкнат на примкообразни структури. „ Досега сходно нещо не е било следено – прибавя водещият създател на проучването доктор Йелена Щайн от Центъра за астрономически данни в Страсбург. -  Подозираме, че тези структури са вследствие от звездни обединения, тъй като в сходни моменти материята се изхвърля от вътрешната страна на открито. “

 

Астрономите считат, че супермехурите са зародили на мястото, където няколко свръхнови са избухнали и са изхвърлили своята плазма в галактиката. Екипът обаче допълват, че и елементарните звезди, които отделят поток от заредени частици (известен като звезден вятър), също имат роля в образуването на тези структури. Тяхното проучване демонстрира, че плазмата в диска на галактиката най-вероятно извършва ролята на динамо, което поддържа това обстойно магнитно поле.

На тази фотография на NGC 4217 можете да видите доколко се простира магнитното поле в галактиката, ситуирана на 67 млн. светлинни години от нас. Много е евентуално към Млечния път да има нещо сходно и учените се надяват, че техните открития ще могат да бъдат приложени и към нашата лична вселена.

Изследването е оповестено в Astronomy & Astrophysics.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР