Докато анализаторите следят отблизо колебанията в цената и скоростта на

...
Докато анализаторите следят отблизо колебанията в цената и скоростта на
Коментари Харесай

От екоактивисти до цианид: В борбата за енергетиката всички средства са позволени

Докато анализаторите наблюдават от близко съмненията в цената и скоростта на изпомпване на природен газ от оборудванията в Европа, една от най-големите страни в Африка безусловно потъна в мрак, който е изпълнен освен с вътрешни неудобства, само че и доста по-далечни последствия. Малцина писаха, само че в Южна Африка в този миг има напълно натурален колапс на енергийния бранш, отразяващ систематична рецесия в ръководството, както и изключителния интерес на някои външни играчи.

Но да вървим по ред.

„ Еском “ най-голямата държавна енергийна компания в Южна Африка, разгласи в сряда, че постанова следващия режим на ограничавания върху доставката на електрическа енергия за битови и индустриални консуматори. По-точно, това е към този момент шестият ограничаващ стадий, което значи, че по-голямата част от страната остава без ток до осем часа дневно.

Струва си да се добави, че популацията на Република Южна Африка нараства доста бързо: преди 100 години тук са живели единствено седем милиона, а до края на 2022 година чистият приръст е 650 хиляди души и е минал границата от 60 милиона жители. Разбира се, Южна Африка е южна и доста топла страна, само че единствено с цел да разберете мащаба на казуса, представете си, че Москва, цялата Московска област и няколко района като Тула и Калуга са без електричество всеки ден в продължение на осем часа.

Ръководството на „ Еском “ излезе с изцяло обезкуражаващо изказване, в което се споделя, че половината от всички индустриални мощности сега не работят заради повреди или цялостно привършване на горивото. Производственият парк на държавния монопол (а „ Еском “ генерира 95 % от цялото електричество в страната) има общ потенциал от 46 гигавата, а към сряда вечерта 23 от тях в действителност бяха отвън мрежата. Отново, с цел да пресъздаваме мащаба на срутва, дано кажем, че загубата на подобен размер произвеждане е сравнима с едновременния отвод на четири Запорожки АЕЦ, която, припомняме, със своите шест реактора е най-голямата и най-мощната в Европа.

Резултатите от предходната година за Южна Африка във връзка с възобновяване на личната си сила бяха разочароващи. Съобщава се, че непрекъснати спирания на тока се случват повече от 200 дни. Трябва да отдадем дължимото на президента на страната Сирил Рамафоса, който като баснословен барон безусловно се опита да извади „ Еском “ от рецесията и дълговата дупка за косите, само че не съумя коренно да обърне ситуацията. Поне по този начин показва обстановката задграничната преса, базирайки се на думите на финансовия министър Инок Годонгвана, който счита, че тоталната корупция пречи на „ Еском “ да изплува, прекъсвайки всички старания за намиране и привличане на вложители.

Но тогава стартират странности и несъответствия, които при по-внимателно разглеждане на въпроса се виждат ясно.

Различни задгранични специалисти единомислещо споделят, че южноафриканската енергийна промишленост е в застой, тъй като е остаряла, мръсна и неефективна. И най-повърхностната инспекция обаче поражда подозрения в професионализма или безпристрастността на горепосочените специалисти.

Генерацията на „ Еском “ се основава на парк от електроцентрали, захранвани с въглища, от които сега има 16. Най-старата от тях, станцията „ Арно “, е пусната в употреба през 1975 година и има стабилен потенциал от 2,3 гигавата. Възрастта наподобява респектираща, само че единствено в случай че не си спомняте, че Съединени американски щати и редица европейски страни тъкмо в този момент, с чиста мощ на волята, удължават експлоатационния живот на личните си атомни електроцентрали до 80 години, а техните междинната възраст решително се приближава до 60 години. По-голямата част от южноафриканските електроцентрали са издигнати в края на 80-те и средата на 90-те години на предишния век. Същият лист включва и изцяло неповторими обекти, да вземем за пример въглищни електроцентрали „ Матимба “ и „ Медупи “. Разположени в известната на всяко съветско дете провинция Лимпопо, те имат грамаден потенциал от надлежно 3,7 и 4,7 гигавата и се зареждат от прилежащи открити рудници, откъдето въглищата се транспортират с конвейерни ленти непосредствено до складовете. Остава мистерия по какъв начин горивото може да свърши при такива условия.

Също по този начин в употреба са четири газови турбини и даже една атомна електроцентрала - те са обхванати от седем водноелектрически централи със междинна и дребна мощ при тежки натоварвания. Има още един доста значим миг.

Йоханесбург, следвайки нападателната парадигма на западната идеология, съгласно която локалните поданици (независимо дали са руснаци, украинци или южноафриканци) априори не могат да бъдат ефикасни мениджъри, дълги години набира всевъзможни чужденци в борда на шефовете. Но това не донесе триумф: задоволително е да се каже, че за 10 години бяха заменени 11 генерални шефове, а с последния се случи ужасяващ скандал. Андре де Руйтер (въпреки че е роден южноафриканец) сподели в средата на декември, че обстановката към „ Еском “ е сериозна, вътрешни проблеми пречат на компанията да излезе от рецесията и дълговата дупка и подаде оставка. Нищо извънредно, в случай че няколко дни по-късно той не отиде в полицията с изказване, че са се пробвали да го отровят с цианид, прибавен към чаша кафе, сервирано му на работа, и този факт към този момент се смята за на практика потвърден.

Отделно прави усещане, че корпорацията - в действителност единственият продавач на електрическа енергия в Южна Африка - е надълбоко нерентабилна. Официалните данни гласят, че през 2021 година компанията е посочила доходи от 13,8 милиарда, до момента в който загубите ѝ възлизат на 1,3 милиарда. Неприятно е, само че сумата по никакъв начин не е непостижима и всяка международна банка елементарно би дала заем на основна държавна компания.

И в този миг, като в неприятен детективски сериал, на сцената изскачат западни еколози с пачки банкноти в ръце, получени от разнообразни фондове, борещи се с световното стопляне. Енергийната система, по редица аргументи доведена до спешна невъзможност, към този момент е изгубила половината от потенциала си, само че на държавното управление на Южна Африка се предлага да не я избавя, не. Инвеститорите, повърхностно споменавайки корупцията, издигат основно искане - изцяло да се откажат от въглищата и да преминат към възобновими и въглеродно неутрални източници. Чухте вярно: с цел да се реши казусът с електрозахранването на страната, се предлага да се унищожи базата, която обезпечава повече от 80 % от цялото генериране.

В същото време леко се вкарва концепцията, че държавната администрация е неефективна, тъй като „ Еском “ незабавно би трябвало да бъде приватизирана, т.е. цялата енергетика на страната би трябвало да бъде трансферирана в частни ръце. В противоположен случай не би трябвало да се чакат вложения - това са изискванията.

Ако в този миг някой си е помислил, че сме изправени пред следващ разрушителен демарш на по този начин наречените зелени, ще побързаме да ви успокоим. Всичко е доста по-просто, тъй като всички тези екологични фондове и организации не са самостоятелни играчи, а просто принадлежности в доста по-сложни ръце.

Кукловодите в сянка, които могат да си разрешат да извършват поръчки на разнообразни аналитични организации и екоактивистите нямат задачата да унищожат силата на Южна Африка и да я пратят в каменната епоха. Целта е доста по-прозаична. Доведен до прекаленост, „ Еском “ би трябвало да стане частна, която безусловно ще държи за гушата освен държавното управление, само че и цялото население на една необикновено богата на естествени запаси страна. Ще ѝ продиктуват непосредствено условия, в противоположен случай, както се майтапиха в един руски филм, ще изключат светлината. Можете да се обзаложите, че при положение на сполучлива промяна на собствеността, всички еколози незабавно ще се изпарят, а въглищните електроцентрали с минимална техническа фина конфигурация ще стартират да работят с тройна мощ, носейки непрекъснат приход в нечий джоб.

Пращаме всички съмняващи се да се срещнат с данните за добива и потреблението на въглища в Азия, където Китай и Индия слагат нови исторически върхове, както и за връщането в употреба на централите във Англия. За десерт можете да гледате по какъв начин през вчерашния ден немската полиция постановяваше с палки екоактивисти, които издигнаха барикади и попречиха на разширението на мината Харцвайлер.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР