Доживяхме Даниел Вълчев – декан на юридическия факултет и маг.-фармацевт

...
Доживяхме Даниел Вълчев – декан на юридическия факултет и маг.-фармацевт
Коментари Харесай

Д-р Семерджиев: Търговци на лекарства използват юристи и фармацевти, за да оценяват лекарите. Не е сериозно това

Доживяхме Даниел Вълчев – декан на юридическия факултет и маг.-фармацевт Асена Сербезова да правят оценка работата на лекарите и здравната система на конгрес спонсориран от паралелните търговци на медикаменти, с цел да упражнявали „ мек напън “ за промени.

Все се надявах, че най-малко ще се облегнат на настоящи и точни данни, тъй като за изводите и разсъжденията им нямам подозрения – те не са по мярата на тяхното обучение и подготовка, само че и на данни не случих. Нещо повече – споделиха, че в здравната система не се събирали задоволително данни и били разхвърляни.

Редно беше да знаят, че данните в опазването на здравето са извънредно доста спрямо всички други браншове и че няма по какъв начин да не са разхвърляни тъй като се генерират от 13 934 лечебни заведения – юридически лица и 26 051 физически лица – лекари в извънболничния бранш, както и от още 372 юридически лица в болничния бранш. Всички те реализират над 60 млн. прегледи и проучвания годишно, които разказват, агрегират и регистрират в структурите на Министерство на здравеопазването, НЗОК, Национален статистически институт и към частните възложители на здравна помощ.

Лансираха и безконечното факсимиле, че не се правила профилактика в България, че лекарите не правили нужното и задачите на системата не били верни.

Благодаря, нямаше потребност, не са ви правилни нито данните, нито изводите. Занимавайте се с медикаментите – там имате и интерес, а опазването на здравето оставете на тези, които са учили и специализирали в тази материя.

И единствено с цел да илюстрирам какъв брой се разминават с действителността ще дам малко публична информация за фамозната профилактика, дето все не им е задоволителна тъй като просто познанията им са незадоволителни, данните също.

Започвам с обстоятелството, че всеки работещ българин е обезпечен от своя шеф посредством контракти със Служби по трудова медицина, които правят колосално количество профилактични прегледи годишно. Впоследствие дават рекомендации за излекуване на работната среда и за следващи прегледи, в случай че открият проблем при профилактиката.

Отделно от тях всички работодатели, които подписват групови здравни застраховки за чиновниците си също им дават профилактичен пакет, освен това годишно и с струпване на данните.

Министерство на здравеопазването извършва 14 национални стратегии, по които има редица действия свързани със скрининг, първична и вторична профилактика.

И най-после НЗОК, която договорира профилактични пакети и стратегии за здравноосигурените лица, посредством които доставя съответните действия както следва:

През 2022 година 78,34% от ЗОЛ от 7 до 18 години са се обърнали към ОПЛ за осъществяване на годишен профилактичен обзор, при дължим по програмата един обзор годишно. От здравноосигурените над 18 години над 40% също са се обърнали към ОПЛ за профилактичен обзор. Това са извънредно високи цифри спрямо доста други здравни системи.

В допълнение и отново за профилактика на социалнозначими болести при здравноосигурени над 18 години, ОПЛ образува групи от лица с рискови фактори за развиване на заболяване, като резултатите от профилактичния обзор се отразяват в „ Карта за оценка на рискови фактори за развиване на заболяване “. През 2022 година броят на регистрираните карти за оценка на рискови фактори за развиване на заболяване за ЗОЛ, на които е осъществен профилактичен обзор е 2 220 638. В резултат на осъществените профилактични прегледи са образувани и групи от лица с риск за развиване на злокачествено новообразувание на шийката на матката - 10 710 души; злокачествено новообразувание на млечната жлеза - 38 903 души; злокачествено новообразувание на ректосигмоидалната област - 17 811 души; злокачествено новообразувание на простатата - 714 души.

През 2022 година броят на лицата включени в указател „ Диспансерно наблюдаване “, където се реализира интензивно търсене, наблюдаване, профилактика и лекуване при ОПЛ е 1 750 602. Средният брой на регистрираните диспансерни прегледи на едно диспансеризирано лице е 2,46 прегледа от изискуеми четири прегледа за календарна година т.е. над 50%. Най-голям брой диспансеризирани при ОПЛ са за „ Болести на ендокринната система, разстройства на храненето и на обмяната на веществата “ - 482 537 и „ Болести на органите на кръвообращението “ - 1 680 742.

По стратегия „ Майчино опазване на здравето “, изпълнявана от ОПЛ през 2022 година са осъществени 2 198 прегледа на 1 755 бременни като би трябвало да се има поради, че по-голямата част от бременните се следят от лекари - експерти по „ Акушерство и гинекология “.

Диспансерно наблюдаване се реализира и от лекари-специалисти в ЛЗ за СИМП:

Общо регистрираните диспансерни прегледи в границите на логаритъма по диспансерно наблюдаване през 2022 година приблизително за страната са 1,12 прегледа на един диспансеризиран в СИМП. За интервала класовете заболявания по МКБ 10 максимален брой диспансеризирани от доктор експерт са: „ Болести на дихателната система “ – 195 636 и „ Болести на ендокринната система, разстройства на храненето и на обмяната на веществата “ – 108 843.

По стратегия „ Детско опазване на здравето “, реализирана от лекари експерти по „ Педиатрия “ общо регистрираните профилактични действия на ЗОЛ до 18-годишна възраст през 2022 година са 45 629 прегледа.

Средната стойност на индикатора за страната „ Брой профилактични прегледи на 1 ЗОЛ от 0 до 18 години по стратегия „ Детско опазване на здравето “ в СИМП е 3,8%, само че при ОПЛ от 0 до 7 години е над 90%.

През 2022 година по стратегия „ Майчино опазване на здравето “ за наблюдаване на бременни дами с естествена и рискова бременност от лекар-специалист по акушерство и гинекология са регистрирани общо 301 007 профилактични прегледа на 64 639 бременни (36 941 първоначални и 264 066 вторични). В по-голямата част от страната, бременните дами избират да бъдат следени от експерти по „ Акушерство и гинекология “ и единствено в някои райони, където е усложнен достъпът до профилирана здравна помощ, наблюдението се прави от ОПЛ.

Резюмирам с едно изречение – опазването на здравето не е лъжица за всяка уста, нашият принцип е „ в случай че не можеш да окажеш помощ най-малко не вреди “!

Това е и молбата ми към юристите и фармацевтите – концентрирайте се в региона на характерните си знания, където безспорно имате потенциал.

Направете си правната промяна, направете нещо потребно и във фармацевтичния бранш, където частните ви ползи не следва да са водещи пред публичния, а здравния бранш оставете на други, които пък имат своите знания и опит, с цел да оказват помощ, а не да вредят.

Невежеството вреди, заблудите също!

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР