Доживотен затвор за 151 бивши турски офицери, участвали в опита

...
Доживотен затвор за 151 бивши турски офицери, участвали в опита
Коментари Харесай

​151 доживотните присъди за опита за преврат в Турция

Доживотен затвор за 151 някогашни турски офицери, взели участие в опита за прелом от юли 2016 година. Днес в турския затвор Синджан в Анкара се организира едно от най-големите каузи, във връзка със събитията тогава. Подсъдими бяха общо 224-ма души, 33-ма са оправдани, а посоченият за " обвиняем номер 1 " - Фетхуллах Гюлен, се намира в Съединените щати.

Затворът Синджан, където към този момент трета година стотици някогашни офицери от турската войска чакат присъдите си. Обвинени са в съпричастност към опита за прелом от 2016 година и принадлежност към организацията " ФЕТО ".

224-ма през днешния ден се изправиха пред съда, 151 получиха доживотни присъди при непоколебим режим. Това е най-тежкото наказване в Турция, която през 2002 година анулира смъртните присъди и не дава право на предварително освобождение.

Сред наказаните през днешния ден са няколко знакови за преврата фигури - някогашният командващ на военновъздушните сили Акън Йозтюрк и някогашният адютант на президента Реджеп Ердоган - Али Язъджъ. Те и още 15 високопоставени офицери, командващи другите войски, са посочени за главните уредници на пуча, ръководени съгласно Анкара от проповедника Гюлен.

Обвинителният акт е близо 2600 страници и включва десетки обвинявания, в това число ликвидиране на 251 цивилни и опит за ликвидиране на президента. Съдът оневини 33-ма души, 27 са наказани на затвор.
Оуз Алтънкайнак, министерство на защитата: Днес Турция и турската правосъдна система устояха един значим тест. След като се срещнем с цялостните присъди, може и да апелираме част от тях.
Делото в Синджан мина при засилени ограничения за сигурност и беше проследено от правозащитни организации по целия свят. Повече от 20 хиляди души са наказани по разнообразни обвинявания, по отношение на опита за прелом. При последвалата чистка, бяха уволнени хиляди държавни чиновници, в това число 4000 магистрати.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР