Доходността на държавните облигации по света продължава да се снижава,

...
Доходността на държавните облигации по света продължава да се снижава,
Коментари Харесай

Доходността на държавните облигации по света пада, заради кризата с двете фалирали банки в САЩ

Доходността на държавните облигации по света продължава да се снижава, защото банковата рецесия в Съединени американски щати усилва интереса на вложителите към по-малко рискови активи.

Участниците на финаносвите пазари чакат, че неустойчивостта във финансовия бранш ще накара Федералния запас на Съединени американски щати да смегчи ненапълно парично-кредитната си поритика. В същото време последствията от банковата рецесия надали ще нанесат огромни вреди на стопанската система на Съединени американски щати, съгласно MarketWatch.

Двугодишните държавни облигации на Съединени американски щати може да покажат най-големия за интервал от 3 дни спад в доходността си от октомври 1987 година Включително, по време на търговията в през вчерашния ден, доходността им се намали с над 40 базисни пункта, до 4,17%.

Доходността на 10-годишните държавни облигации на Съединени американски щати спадна през вчерашния ден до 5-седмично дъно до 3,5% от 3,7% в петък, отбелязва Trading Economics.

Доходността на немските държавни облигации със същия период се намали с 24 базисни пункта - до 2,27%, на английските - с 25 базисни пункта до 3,39%, на австралийските - с 6 базисни пункта до 3,53%, на японските - с 9 базисни пункта до 0,31%.
 Фалитът на SVB: Най-големият банков провал в Съединени американски щати от 2008 година насам, който припомня за Световната финансова рецесия
Фалитът на SVB: Най-големият банков провал в Съединени американски щати от 2008 година насам, който припомня за Световната финансова рецесия

Как и за какво две американски банки банкрутираха в границите на три дни?

Междувременно анализатори от Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities Co. и RBC Capital Markets не изключват внезапен скок в доходността на 10-годишните държавни облигации на Съединени американски щати до 4%, на фона на дейните дейности на финансовите регулатори за избавяне на банкрутиралите банки, написа Bloomberg.

" Властите на Съединени американски щати бързо започнаха смели стъпки , с цел да подсигуряват, че нищо ненадейно няма да се случи ", споделя Кента Иноуе, старши анализатор по облигации в MUFG. Според него, доходността на 2-годишните американски облигации може да скочи до 5%, защото вложителите залагат на това, че " крахът на банката SVB няма да съставлява систематичен риск и няма да докара до финансова рецесия в Съединени американски щати ".

Както беше обявено, американската Silicon Valley Bank на 10 март мина под контрола на Федералната корпорация за гарантиране на депозитите. Тя трансферира активите на банката на ново юридическо лице и даде обещание да обезпечи цялостно обезщетение на всички инвеститори. Същата орис сполетя и по-малката Signature Bank в Ню Йорк.

Във връзка с тези събития, Фед на Съединени американски щати анонсира нов механизъм за даване на средства на финансовите институции. Министерството на финансите на Съединени американски щати даде обещание да отдели до 25 милиарда $ от стабилизационния фонд за поддръжка на тази стратегия.
 Първи резултати от банкрута на двете американски банки - показателите на фондовите тържища в Европа
Първи резултати от банкрута на двете американски банки - показателите на фондовите тържища в Европа " потънаха "

Най-силно са наранени банките

Инвеститорите обаче се притесняват , че други финансови институции също могат да пострадат и това докара до внезапен срив в цените на акциите в световен мащаб, заяви Военновъздушни сили.

Вчера испанската банка Santander и немската Commerzbank претърпяха спад на цените на акциите си от над 10%.

Поредица от по-малки американски банки понесоха още по-сериозни загуби, макар че твърдят клиентите си, че имат задоволително ликвидност. Макар че главните фондови показатели на Уолстрийт стабилизираха към края на търговията през вчерашния ден, банковите акции останаха под мощен напън от продажби.

Акциите на относително дребните кредитни институции означиха съществени сривове, като тези на: First Republic Bank паднаха с 61,8%, на Western Alliance Bancorp - с 47%, на PacWest Bancorp - с 21% и на Zions Bancorp - с 25,7%. По-умерен спад имаше при акциите на водещите американски банки, като тези на Bank of America Corp поевтиняха с 5,8%, на Wells Fargo & Co. - с над 7%, а на JPMorgan Chase & Co - с 1,8%.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР