Доходите в Гърция не спират да спадат, а заплатите вече

...
Доходите в Гърция не спират да спадат, а заплатите вече
Коментари Харесай

Заплатите в Гърция паднаха до нивото на пенсиите

Доходите в Гърция не стопират да спадат, а заплатите към този момент доближават равнището на пенсиите. Почти 1.5 милиона души в страната живеят в спиралата на бедността, получавайки доста ниски заплати и пенсии.

Кризата остави неизцерим белег върху живота на служащите, като съвсем 1/3 от работещите в частния бранш са във форми на краткотрайна претовареност (работят по обществени стратегии, тъй като нямат непрекъсната работа, б.р.) и би трябвало да оцелеят със междинна брутна месечна заплата от едвам 383 евро.

Около 40% от пенсионерите получават съществена пенсия по-малка от 500 евро, а когато се изключат компенсациите за неработоспособност и гибел, 30.7% от тях живеят на съществена пенсия, която е приблизително 372 евро на месец.

Официалните данни за заплатите и компенсациите обрисуват мрачна картина на гръцката стопанска система. Средната заплата на близо 2.2 млн. служащи в частния бранш е 920 евро, до момента в който междинният приход на получаващите съществена и спомагателна пенсия е 895.53 евро, което е знак, че вътрешната амортизация на заплатите е доста по-голяма от обезценяването на пенсиите в годините на рецесията.

Данните разкриват, че 29.9% от служащите на заплата живеят приблизително с 382.91 евро. Средното заплащане за работа на цялостен работен ден в предприятията е 1148.27 евро, в миг, когато по-малко от 3/4 от чиновниците (1.54 млн. души) работят на цялостно работно време.

Според пенсионните статистики за февруари 2018 година от съвсем 2 млн. пенсии, отпуснати заради възраст, съвсем 2/3 (1.32 млн.) са под 1000 евро бруто. Основните социалноосигурителни компенсации са 723 евро на месец, а спомагателните осигуровки са приблизително 171.86 евро, като междинната месечна сума е едвам 895.53 евро бруто.

Почти 1/4 от пенсионерите (почти 615 000 души) са под 65-годишна възраст, демонстрира формалната статистика. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР